Blue Horizon: «O καπετάνιος είναι συγκλονισμένος, επιθυμεί διακαώς να δικαστεί δίκαια» – Τι δηλώνει ο δικηγόρος του

Ο καπετάνιος του Blue Horizon είναι «συγκλονισμένος» από τον πνιγμό του Αντώνη, δήλωσε ο δικηγόρος του, αναφέροντας πως ο προφυλακισμένος πλοίαρχος βρίσκεται σε «άθλια ψυχολογικά κατάσταση» με την εξέλιξη της υπόθεσης, που έχει προκαλέσει σοκ και οργή στην κοινή γνώμη. Ο 36χρονος Αντώνης έχασε την ζωή του, όταν μέλη του πληρώματος του Blue Horizon τον έσπρωξαν από τον καταπέλτη, με αποτέλεσμα να πέσει στη θάλασσα και να πνιγεί.

Blue Horizon – Δικηγόρος οικογένειας Αντώνη Καργιώτη στο enikos.gr: Υπάρχουν κι άλλοι υπαίτιοι και παραλείψεις

Ο δικηγόρος Γ. Κοκοσάλης μίλησε στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» στο Star και έθεσε την οπτική του καπετάνιου για τα όσα συνέβησαν το βράδυ της περασμένης Τρίτης στο λιμάνι του Πειραιά.

«Αρχικά, η δίωξη που άσκησε ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών Πειραιώς, αφορά την πράξη. Η δίωξη αφορούσε τόσο το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με πρόθεση, με ενδεχόμενο δόλο, όσο και τη θανατηφόρα διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών», είπε αρχικά ο δικηγόρος για να συμπληρώσει: «Αυτό είναι οξύμωρο και αντιφατικό, γιατί δεν μπορεί να χρεώνεται το αποτέλεσμα του θανάτου στον εντολέα μου, ταυτόχρονα υπό την εκδοχή της αμέλειας και υπό την έννοια του ενδεχόμενου δόλου, διορθώθηκε πάραυτα. Θεωρήθηκε ότι δεν μπορεί να αποδοθεί αυτή η ανθρωποκτονία έστω με την έννοια της παράληψης με ενδεχόμενο δόλο στον καπετάνιο. Γι’ αυτόν τον λόγο είχαμε και την άσκηση της συμπληρωματικής δίωξης όπου δόθηκε ο χαρακτηρισμός της θανατηφόρου εκθέσεως».

Blue Horizon: «Μακάρι να μπορούσα να εξηγήσω σε όλους την συμπεριφορά μου» – Οι πρώτες δηλώσεις του υπάρχου για την δολοφονία του Αντώνη

Αναφερόμενος στην ψυχολογική κατάσταση του καπετάνιου, είπε: «είναι συγκλονισμένος, είναι σε μια άθλια ψυχολογικά κατάσταση. Ήταν στο καθήκον του, πήγε να κάνει τη δουλειά του και, δυστυχώς, βρέθηκε πίσω από τα κάγκελα της φυλακής. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κατανοεί ότι έγινε κάτι ανεπανάληπτα τραγικό και ότι χάθηκε μια ανθρώπινη ζωή, ότι δημιουργήθηκαν κοινωνικά επώδυνες δυσκολίες τόσο στην οικογένειά του, όσο και στην ελληνική κοινωνία».

Συνεχίζοντας, ο δικηγόρος τόνισε πως «ο καπετάνιος επιθυμεί διακαώς να δικαστεί δίκαια. Να υπαχθεί η δική του συμπεριφορά, οι όποιες πράξεις ή παραλείψεις να ελεγχθούν με βάση τους κανόνες της ναυτικής πείρας και πρακτικής και να δούμε αν υπέπεσε σε κάποια παράβαση. Να δούμε αν αυτό οφείλεται σε δόλο ή σε αμέλεια».

Blue Horizon – Δικηγόρος υπάρχου: Πήγε μέσα στο πλοίο για να βρει σωστικό μέσο – Δεν μπορούσε να σταματήσει το πλοίο

Ερωτηθείς για τα ηχητικά ντοκουμέντα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο δικηγόρος του καπετάνιου ανέφερε πως «ελάτε στην τραγική θέση αυτού του ανθρώπου. Το μόνο πράγμα που πληροφορείται είναι “άνθρωπος στη θάλασσα”, γυρίζει πίσω στιγμιαία, αντανακλαστικά, και βλέπει μια σκιά να πέφτει, όπως είπε χαρακτηριστικά στην απολογία του, και ταυτόχρονα καλείται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις. Σας λέω ότι έκανε λάθος, που θα αποδειχθεί ότι δεν είναι έτσι… Μπορούμε υπ’ αυτές τις τραγικές ψυχολογικές συνθήκες, να μιλήσουμε για ενδεχόμενο δόλο;».

Καταλήγοντας, ο κ. Κοκοσάλης είπε: «Ας υποθέσουμε ότι ο πλοίαρχος υπέπεσε σε πληθώρα παραλείψεων. Ας υποθέσουμε πως δεν έκανε κράτει, ενώ θα έπρεπε, κάτι που δεν είναι έτσι. Ας υποθέσουμε ότι έφυγε, ενώ δεν έπρεπε να φύγει, αναμένοντας οδηγίες από το traffic, που είναι ο πύργος ελέγχου του λιμένα Ηρακλείου. Όλα αυτά, μπορούν να αποδοθούν σε γνώση και θέληση δόλο, και δεύτερον, δικαιούται ένας πλοίαρχος να έχει εμπιστοσύνη, ότι οι αξιωματικοί θα κάνουν σωστά τη δουλειά τους; Μπορεί να φανταστεί ο μέσος πλοίαρχος ότι θα επιδειχθεί μια έκνομη και αντισυστηματική, πρωτοφανής για τα δεδομένα της ναυτιλίας, και, κυρίως, εγκληματική ενέργεια, από πλευράς του υπάρχου του; Μπορεί ο πλοίαρχος να φανταστεί ότι δεν θα είναι εκεί το Λιμενικό, να κάνει αυτό που έχει υποχρέωση να κάνει;».

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ