Στα… μαχαίρια τα «γεράκια» και τα «περιστέρια» της ΕΚΤ για τα επιτόκια – Κρίσιμες αποφάσεις στην Φραγκφούρτη

«Γεράκια» και «περιστέρια» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) «ακονίζουν» τα μαχαίρια τους ενόψει της συνεδρίασης της Πέμπτης: Από την μια οι «σκληροί» της Φραγκφούρτης επιθυμούν μια νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων του ευρώ -την 10η κατά σειρά- και από την άλλοι οι «ήπιοι» εκτιμούν πως πρέπει να μπει ένα «φρένο» σε αυτή την «κούρσα» ανόδου. Στην ελληνική Βουλή, πάντως, «άναψαν τα αίματα» με φόντο την «ψαλίδα» των επιτοκίων καταθέσεων και δανείων, που προσφέρουν οι εγχώριες τράπεζες.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Εάν κατά την συνεδρίαση της ΕΚΤ αποφασιστεί μια νέα αύξηση των επιτοκίων αυτή αναμένεται πως θα αντιστοιχεί σε ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας (+0,25%), με το επιτόκιο καταθέσεων να διαμορφώνεται στο 4%.

Αλλά ακόμη και εάν αποφασιστεί να μπει ένα στοπ στις αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων, θεωρείται πολύ πιθανό η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ να θέλει να στείλει ένα μήνυμα ότι η ΕΚΤ θα «πολεμήσει» τον επίμονο πληθωρισμό και αυτό ίσως να σημαίνει ότι τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν υψηλά για να βεβαιωθεί ότι η «δουλειά» θα ολοκληρωθεί.

Τεράστια η «ψαλίδα» μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων

Στην Βουλή των Ελλήνων και στη σκιά των εξελίξεων στην Φραγκφούρτη «άναψαν» πάντως τα «αίματα» με «φόντο» το αντίκτυπο που έχουν οι κινήσεις της ΕΚΤ στην εγχώρια αγορά, δεδομένης της απόστασης που χωρίζει τα επιτόκια καταθέσεων με αυτά των χορηγήσεων.

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για «εξωφρενικά κέρδη τραπεζών», «κλοπή σε βάρος των δανειοληπτών» και «μεγάλη αισχροκέρδεια με τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και τα επιτόκια δανεισμού τα οποία, όπως είπε, έσπασαν ρεκόρ και είναι στο 5,7%.

«Η διαφορά στις καταθέσεις που έχει ο απλός πολίτης με το δάνειο που παίρνει, έχει μία διαφορά 5,77%. Δηλαδή οι τράπεζες θησαυρίζουν. Τα κέρδη των τραπεζών από τις τραπεζικές συναλλαγές και τις προμήθειες από το 2019 μέχρι το 2023, έχουν αυξηθεί κατά 40%. Πείτε μου σε ποια χώρα γίνεται αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Η Κυβέρνηση «ποντάρει» σε νέους παίκτες για να μειώσουν τα επιτόκια

Με νομοσχέδιο που θα φέρει το επόμενο χρονικό διάστημα το Υπουργείο Οικονομικών θα δώσει εναλλακτικές ώστε οι δανειολήπτες να μπορούν να ”ψωνίζουν” από μεγαλύτερη γκάμα και ο ανταγωνισμός να λειτουργήσει υπέρ τους, όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης.

«Διακηρυγμένη επιλογή της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών είναι να φέρουμε νομοσχέδιο στο οποίο θα επεκτείνουμε τις δυνατότητες των δανειοληπτών να πάρουν δάνεια και από άλλα ιδρύματα μη τραπεζικού χαρακτήρα, που θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό και θα αναγκάσει τις τράπεζες να κατεβάσουν τα επιτόκια δανεισμού τους», τόνισε.

«Σε ό,τι αφορά την αύξηση των επιτοκίων υπάρχουν καινοτόμα προγράμματα από την Αναπτυξιακή Τράπεζα για πράσινα δάνεια, ψηφιακή αναβάθμιση, δάνεια ρευστότητας ενίσχυσης επιχειρήσεων και ενίσχυσης κεφαλαίου κίνησης αλλά και συγχρόνως και το Ταμείο μικρών δανείων αγροτικής επιχειρηματικότητας το οποίο έχουν οι μικρές επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση ήδη ενεργοποίησε τη δυνατότητα των ελλήνων καταθετών να επενδύουν σε έντοκα ομόλογα του Δημοσίου και με αυτό τον τρόπο να επεκτείνουν τις επιλογές τους και στο επίπεδο των καταθέσεων και των επιτοκίων εκεί», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών και συμπλήρωσε:

«Υπάρχουν εναλλακτικές, γι’ αυτό ξεκινήσαμε και στις εκδόσεις του Δημοσίου ώστε να δώσουμε εναλλακτικές. Αν κάποιος παίρνει 0,30% ή 0,60% από την τράπεζα του μπορεί να πάρει 4% από το ελληνικό Δημόσιο. Ανακτώντας την επενδυτική βαθμίδα με όρους της ΕΚΤ οι επιλογές πια θα είναι περισσότερες και αυτό είναι η πρώτη αποστολή της κυβέρνησης. Το ίδιο θα κάνουμε και στο επίπεδο των δανείων ώστε αυτά να χαμηλώσουν και να κλείσει το spread».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ