Άρειος Πάγος: Οριστική απόλυση δύο δικαστικών – Η εισαγγελέας με τις 3.010 εκκρεμείς υποθέσεις

Στην απόλυση από το δικαστικό σώμα της εισαγγελέως Κέρκυρας με τις  3.010 εκκρεμείς υποθέσεις, εκ των οποίων οι 153 αναζητιούνται ακόμα, προχώρησε η Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Της Άννας Κανδύλη

Εκτός της 54χρονης εισαγγελέως Πρωτοδικών οι ανώτατοι δικαστές απέλυσαν ακόμη έναν δικαστή, επίσης με μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση  αποφάσεων.

Σε μία τρίτη δικαστή,  πρόεδρο Πρωτοδικών, επιβλήθηκε προσωρινή παύση 6 μηνών από τα καθήκοντά της. Τους τελευταίους μήνες συνολικά 15 δικαστικοί λειτουργοί κρίθηκαν ανεπαρκείς υπηρεσιακά και απολύθηκαν.

Η εισαγγελέας της Κέρκυρας

Η εισαγγελέας της Κέρκυρας όταν κλήθηκε από την προϊσταμένη του Πρωτοδικείου να επιστρέψει τις εκκρεμείς υποθέσεις ώστε να χρεωθούν σε άλλο συνάδελφό της, καθώς υπήρχε κίνδυνος ακόμα και παραγραφής, αρνήθηκε ότι τις είχε.

Αργότερα, περίπου 1.800 δικογραφίες  βρέθηκαν στο σπίτι της, οι 324 κατασχέθηκαν σε φιλικό της σπίτι, άλλες 626 βρέθηκαν σε άλλο φιλικό της σπίτι και κατασχέθηκαν, ενώ 31 δικογραφίες ήταν ενσωματωμένες μέσα σε άλλες δικογραφίες.
Σε βάρος έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για κατάχρηση εξουσίας και υπεξαίρεση δημοσίων εγγράφων.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας τόνισε στην Ολομέλεια  ότι η συμπεριφορά της εισαγγελέως Πρωτοδικών έχει μοναδικότητα και αποτελεί μια θλιβερή κατάσταση που έθιξε το κύρος της Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, εξέφρασε τα ερωτήματα πώς είναι δυνατόν να παρέμεινε στην Κέρκυρα επί 18 ολόκληρα χρόνια (2002 έως 2020), αλλά και γιατί δεν γινόταν ενημέρωση των βιβλίων της γραμματείας για τις καταθέσεις μηνύσεων και άλλων ένδικων μέσων, όπως και την πορεία των υποθέσεων.

Ομόφωνα η Πειθαρχική Ολομέλεια όχι μόνο την απέλυσε οριστικά, λόγω υπηρεσιακής ανεπάρκειας αλλά δεν της έδωσε τη δυνατότητα να εργαστεί σε άλλη θέση του Δημοσίου τομέα.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ