Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Είχα πει στον πατέρα Αντώνιο «δεν πας καλά» – Τι ανέφερε για τις εκλογές

Για την «Κιβωτό του Κόσμου» και τον πατέρα Αντώνιο, την υπόθεση των Αγίων Ισιδώρων και για το ενδεχόμενο παραίτησής του μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» με αφορμή τα 15 χρόνια από την ενθρόνισή του.

Σε ερώτηση για το εάν η Εκκλησία θα μπορούσε να λειτουργήσει λίγο νωρίτερα  απέναντι στον πατέρα Αντώνιο, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε: «Το κάναμε. Τουλάχιστον 3-4 φορές τον κάλεσα. Και μία φορά και με τη γυναίκα του. Του είπα «δεν ακολουθείς καλό δρόμο. Δεν είναι σωστή η πορεία σου», του έλεγα «δεν πας καλά». Χωρίς να ξέρω βέβαια. Κι ακόμα έχω ερωτηματικά, αν όλα αληθεύουν. Αυτά όμως θα τα βρει η Δικαιοσύνη.

Αλλά έχω μία άλλη απορία. Πώς το θυμηθήκαν τώρα όλοι; Βραβεύτηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας, από τη Βουλή των Ελλήνων, από την Ακαδημία Αθηνών, βραβεύτηκε ως Ευρωπαίος Πολίτης. Ρώτησε κανένας από όλους αυτούς, τον προϊστάμενό του, τον Αρχιεπίσκοπο, «σκεφτόμαστε αυτό το πράγμα. Πώς το βλέπετε;» Τώρα όλοι ξεσηκώνονται».

Για όσους κάνουν κακό στην εικόνα της Εκκλησίας, τόνισε: «Απαντώ με ένα κομμάτι της Αγίας Γραφής: Είχε σπείρει κάποιος στάρι στο χωράφι. Βγήκε το στάρι αλλά μαζί και αγριόχορτα. Οι εργάτες τού πρότειναν να τα ξεριζώσει. Εκείνος τους απάντησε «όχι, μην πάτε. Γιατί βγάζοντάς τα θα ξεριζώσετε και το στάρι. Θα έρθει ο καιρός του θερισμού που θα τα κόψουμε και θα ξεχωρίσουν». Η ζωή λοιπόν γνωρίζει πάρα πολλά. Αν οι 80 ιεράρχες δουλεύουμε σωστά και οι πέντε κάνουν κάτι άλλο, δεν είναι τίποτα σπουδαίο… Πρέπει να μάθουμε όλοι να έχουμε μεγάλη καρδιά».

Για τους Αγίους Ισιδώρους

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σχετικά με την υπόθεση των Αγίων Ισιδώρων απάντησε ότι «ο π. Δημήτριος Λουπασάκης είναι στα Χανιά της Κρήτης. Το ενδιαφέρον μου δεν ήταν μόνο για εκείνον – που μερικοί θα ήθελαν αυστηρές τιμωρίες – αλλά γι’ αυτό που ενδιαφέρει κάθε πατέρα: Τι θα γίνουν τα παιδιά που ήταν κοντά του. Λοιπόν, με τα παιδιά έχουμε καλές σχέσεις. Είχαν έρθει εδώ. Ετοιμάζουν το καινούριο μοναστήρι στη Βάρη, πλάι στη Σχολή Ευελπίδων. Θα αποσυρθούν εκεί. Και για τον π. Δημήτριο ενδιαφέρομαι, αλλά εκείνος είναι μεγάλος, μπορεί να κανονίσει τη ζωή του. Όλοι κάνουμε λάθη. Όποιος το καταλάβει και μετανιώσει μπορεί να έρθει ξανά στην παρέα μας. Απλώς πρέπει να το καταλάβει».

Για το ενδεχόμενο παραίτησής του

Για ένα ενδεχόμενο παραίτησής του, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε: «Κοιτάξτε, εμένα και τώρα αν παρουσιαστεί μία ομάδα Αρχιερέων και μου πει «κουραστήκαμε, θέλουμε μία αλλαγή», δεν θα με πείραζε. Τι θα άλλαζε; Αγάπη μπορεί να κάνεις όπου και να ’σαι. Και μάλιστα πιο ελεύθερα. Δεν σε περιορίζει κανείς. Δεν σε εμποδίζει κανείς όπου κι αν είσαι, στο μοναστήρι σου, στο σπίτι σου, μπορεί να κάνεις αγάπη. Αντίθετα, στον Σταυρό μου που κάνω, λέω «Θεέ μου», θέλω να ζήσω, όπως όλοι θέλουν να ζήσουν. Αλλά θέλω να ζήσω και λίγο πιο ελεύθερος. Αν λοιπόν έρχονταν, θα με βοηθούσανε να ζήσω και αυτή την ελευθερία. Δεν έχω πρόβλημα. Ήδη συμπληρώνω 56 χρόνια Διακονίας ως κληρικός».

Τονίζει πάντως ότι σε ένα ενδεχόμενο δικής του παραίτησης θα υπήρχαν «πάρα πολλοί» έτοιμοι να αναλάβουν. «Ο καθένας με τα προσόντα του».

Για τις εκλογές

Σε ερώτηση για το σενάριο να διεξαχθούν οι εκλογές την Κυριακή των Βαΐων, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε ότι «μερικοί που έχουν στενό μυαλό θα πουν όχι. Εγώ ρωτάω: Τι με εμποδίζει να πάω να ψηφίσω και μετά να πάω στην Εκκλησία; Ή να πάω στην Εκκλησία και μετά να πάω να ψηφίσω; Ή να πάω στο χωριό μου και να κάνω και τα δύο; Συναντήθηκα  με τον κ. Μητσοτάκη και μίλησα για διάφορα θέματα και βγήκε ότι συζητήσαμε αυτό… Καμία σχέση».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Ιερώνυμος είπε «ο Αρχιεπίσκοπος δεν είναι ούτε με τον Τσίπρα, ούτε με τον Μητσοτάκη, είναι με την Εκκλησία. Ο Αρχιεπίσκοπος οφείλει για το καλό της πατρίδας να συνεργαστεί με όλους όσους ψηφίζει ο ελληνικός λαός».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ