Ένα μεγάλο έργο για την αποκατάσταση της Αρχαίας Ολυμπίας μετά τις πυρκαγιές

Ως γνωστόν οι πρόσφατες πυρκαγιές κατέστρεψαν χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών κι ανάμεσα σε αυτές περί τα 425,000 ελαιόδεντρα στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας.

Δεν πρόκειται μόνο για οικονομική καταστροφή αγροτικών επιχειρήσεων, αλλά και για οικολογική καταστροφή σέ μια ιστορική περιοχή όπου ο κότινος, δηλαδή το στεφάνι ελιάς πού συμβολίζει την Ολυμπιακή νίκη αποτελεί τον συμβολισμό της Ειρήνης και τής ευγενούς αθλητικής άμιλλας.

Με πρωτοβουλία τού Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριου Φαρμάκη ο Επίτιμος Πρόεδρος τού Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Γιάννος Γραμματίδης κινητοποίησε άμεσα οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες στις ΗΠΑ με σκοπό να διεγείρει τα φιλελληνικά τους αισθήματα έτσι ώστε να συμβάλλουν στο μέτρο τού δυνατού στην αποκατάσταση της περιοχής μετά τις ζημιές που προκάλεσαν οι πυρκαγιές.

Στo πλαίσιo αυτής της κινητοποίησης τού μη κερδοσκοπικού ιδρύματος Arete Fund, δημιούργημα του ζεύγους Steve και Dianne de Laet, ανέλαβε να οργανώσει μια διαδικτυακή εκστρατεία συλλογής χρημάτων από Αμερικανούς δωρητές για την αγορά 85,000 – 100,000 νέων δενδρυλλίων ελιάς και τη φύτευσή τους  σέ αγροτικές εκτάσεις στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας που πλήγηκαν.

Εννοείται επίσης ότι με τα χρήματα πού θα συλλεγούν μπορεί να αγορασθούν τα απαραίτητα λιπάσματα και υλικά καθαρισμού καμένων εκτάσεων ώστε να μπορούν να υποδεχθούν τα νέα δενδρύλλια. Με τον τρόπο αυτό, πού έρχεται να συνδράμει τα κυβερνητικά μέτρα πού λαμβάνονται ή θα ληφθούν, θα ανακουφισθεί σε μεγάλο βαθμό σημαντικός αριθμός αγροτών πού είδαν σέ λίγες ώρες την παραγωγή τους να καταστρέφεται.

Την προσπάθεια αυτή θα συνδράμει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με το να συλλέξει και κατανείμει τα νέα δενδρύλλια και τα υλικά φύτευσής τους στις αγροτικές εγκαταστάσεις, να ορίσει τίς ενδεδειγμένες ποικιλίες και να συντονίσει το έργο της φύτευσης με την βοήθεια ειδικών γεωπόνων.

Παράλληλα, γεωπόνοι συνεργάτες του κ. Γραμματίδη έχουν ήδη εντοπίσει προμηθευτές δενδρυλλίων στην ευρύτερη περιοχή κι έχουν εξασφαλίσει τίς αναγκαίες ποσότητες για την υλοποίηση τού σχεδίου φύτευσης.

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο 6μηνο 2022 ενώ η επικείμενη σύσκεψη θα λάβει χώρα την Παρασκευή 17/9/2021 στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τού Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας, τού Επίτιμου Προέδρου τού Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Γιάννος Γραμματίδη, τού ζεύγους de Laet πού ήλθαν στην Ελλάδα για τον σκοπό αυτό, γεωπόνων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, και άλλων παραγόντων.

Το έργο αυτό στήριξαν από την πρώτη στιγμή ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γεώργιος Γεωργιόπουλος και αφιλοκερδώς η δικηγορική εταιρεία Μπαχάς, Γραμματίδης & Συνεταίροι, η ελεγκτική εταιρία RSM Ελλάς και η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού. Σε προσωπική επικοινωνία του με τον κ. Γραμματίδη εξάλλου ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον όπως και επιφανείς Έλληνες και Αμερικανοί επιχειρηματίες.

Στο μεταξύ ομάδα τεχνικών τού Arete Fund ήδη οργανώνει την διαδικτυακή πλατφόρμα συλλογής των δωρεών, τον σχεδιασμό ειδικών σελίδων στα κοινωνικά δίκτυα (Facebook, Instagram, Linkedin κ.α.), την δημιουργία φωτογραφικού υλικού και σύντομων βίντεο πού θα απεικονίζουν το μέγεθος της καταστροφής και πού θα αναρτηθούν τόσο στην πλατφόρμα όσο και στα κοινωνικά δίκτυα και, τέλος, την δημιουργία μιας σειράς δώρων πού θα δοθούν στους δωρητές ανάλογα με το ύψος της δωρεάς τους.

Τέλος, επικεφαλής τής ομάδας έργου τέθηκε άμεσα ως Πρόεδρός της η Κα Deborah Wince Smith, πρόεδρος τού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ, ενώ μέλη της είναι λογοτέχνες, παραγωγοί ταινιών και βίντεο, εικαστικοί, εκδότες και ειδικοί στις εκστρατείες fundraising. Συντονιστής τού έργου στην Ελλάδα είναι ο κ. Γιάννος Γραμματίδης ενώ την οικονομική του διαχείριση θα έχει η Κα Ζωζώ Λιδωρίκη, Πρόεδρος των Διεθνών Σχέσεων Πολιτισμού.

Πέρα όμως από το έργο αυτό το Arete Fund (πού έχει δανεισθεί το όνομά του από την ελληνική Αρετή), με αποδεδειγμένο ενδιαφέρον για την Ελλάδα και τον κλασσικό της πολιτισμό και τιμώντας την μνήμη τού μεγάλου αρχαιολόγου και φιλέλληνα Stephen Miller, σχεδιάζει και άλλες δράσεις στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας όπως π.χ. την αποστολή νέων εθελοντών στην περιοχή για να βοηθήσουν ηλικιωμένους αλλά και αγρότες πού οι εγκαταστάσεις τους πλήγηκαν από τίς πυρκαγιές, αλλά και την δημιουργία ενός μη κερδοσκοπικού Οργανισμού με την επωνυμία «Κέντρο Ελαιόλαδου Ολυμπίας» πού θα έχει εκπαιδευτική κατεύθυνση  με σκοπό να προωθήσει την καινοτομία στην καλλιέργεια ελαιών και στην παραγωγή ελαιόλαδου, να  διδάσκει marketing, να αναδεικνύει τίς  σημαντικές φαρμακευτικές ιδιότητες τού ελαιόλαδου, να εκπαιδεύει νέους αγρότες κλπ.

Το Arete Fund έχει επίσης πλούσια δράση στην περιοχή της Νεμέας, τού Άργους και των Μυκηνών. Σε συνεργασία με το Μυκηναϊκό Ίδρυμα βοηθάει και προβάλλει το Μυκηναϊκό Μονοπάτι, οργανώνει εκπαιδευτικές ανταλλαγές για μελέτη της Ελεγείας, συμβάλλει στο Ηραίον Φεστιβάλ Καλλιτεχνικού Διαγωνισμού και στο Ηραίον Πολιτιστικό και Αθλητικό Φεστιβάλ.

To ζεύγος de Laet

Steven de Laet, Πρόεδρος τού Arete Fund

Steven de Laet,

Dianne Tittle de Laet, Διευθύνουσα Σύμβουλος τού Arete Fund

Dianne Tittle de Laet,

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ