ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Στρατός Ξηράς ετοιμάζει τον δικό του “Ηνίοχο”

του Χρήστου Μαζανίτη

Η Πολεμική Αεροπορία έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να αναβαθμίσει θεαματικά την αναγνωρισιμότητά της παγκοσμίως μέσω της άσκησης τύπου “invitex”, με την ονομασία “Ηνίοχος”. Μία άσκηση που πλέον έχει γίνει θεσμός και προσελκύει το ενδιαφέρον των παγκόσμιων πολεμικών αεροποριών. Τόσο που έχει γίνει σημείο αναφοράς και κάθε χρόνο αποκτά όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Το Πολεμικό Ναυτικό έχει την δική του “invitex” με την ονομασία “Νηρηίς” και διεξάγεται κάθε δύο χρόνια.

Φέτος, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του enikos.gr, το Γενικό Επιτελείο Στρατού έχει δρομολογήσει την δική του άσκηση, την πρώτη στην ιστορία του τύπου “invitex” και μάλιστα για τον Φεβρουάριο.

Οι ασκήσεις “invitex” (invitation exercise) σχεδιάζονται από την διοργανώτρια χώρα, που φιλοξενεί στο έδαφός της αντίστοιχες δυνάμεις από τις χώρες στις οποίες έχει απευθύνει πρόσκληση με παρατηρητές από χώρες στις οποίες ενδιαφέρεται να προωθήσει συνεργασίες.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, ο σχεδιασμός της άσκησης ανήκει στον ίδιο τον Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Γεώργιο Καμπά. Έχει ήδη ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και έχουν αποσταλεί οι σχετικές προσκλήσεις. Αυτές είναι προς όλες τις χώρες των Βαλκανίων συν το Στρατηγείο των Χερσαίων Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, με έδρα το Βισμπάρντεν της Γερμανίας. Δηλαδή, θα δούμε Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Αλβανία, Κροατία, Ρουμανία, Σλοβενία, Μαυροβούνιο και Σκόπια να ασκούνται από κοινού.

Το στοίχημα είναι η Ελλάδα, ως πυλώνας σταθερότητας και χώρα που εγγυάται την ασφάλεια της Βαλκανικής αλλά και ολόκληρης της Δυτικής Ευρώπης, ότι μπορεί να ηγηθεί ενός συνασπισμού ευρύτερης ασφάλειας και διατήρησης της Ειρήνης. Σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές πληροφόρησης, το σενάριο θα περιλαμβάνει την επιβολή της ειρήνης σε σημείο της ευρύτερης περιοχής, που έχει δεχθεί επίθεση από κέντρο που προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την τάξη, εισβάλλοντας με ένοπλες δυνάμεις.

Στην άσκηση έχουν κληθεί ως παρατηρητές οι Αίγυπτος, Γαλλία, Ισραήλ και Ιταλία. Και βέβαια η σημασία παρουσίας όλων αυτών των χωρών είναι μείζονος στρατηγικής σημασίας, δεδομένου των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, την Πενταμερή της Αιγύπτου και την συμφωνία του East Med. Η προώθηση του πνεύματος συνεργασίας και η εμπέδωση ότι τα Βαλκάνια πρέπει να μετατραπούν σε τόπο προώθησης κοινών συμφερόντων, ανάπτυξης αλλά και αμυντικής συνεργασίας περνάει και από τις συνέργειες που προωθεί το ΓΕΣ και αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία με προεκτάσεις και στην εξωτερική πολιτική της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η άσκηση έχει επιλεγεί να γίνει στο πεδίο βολής του “Ασκού Προφήτη”, στη Θεσσαλονίκη.

Πηγή φωτογραφιών: ΓΕΣ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ