Από τον Αστακό στη Νέα Υόρκη

Από τον Αστακό στη Νέα Υόρκη

 

Την αυθεντική ελληνική κουζίνα προβάλει, με μεγάλη επιτυχία, τα τελευταία χρόνια, στη Νέα Υόρκη ο 26χρονος σεφ από τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, Γιάννης Τόμπας.

Εμπνευσμένος από τις αναμνήσεις παραδοσιακών φαγητών, αλλά και τις μυρωδιές των παιδικών του χρόνων, έχει καταφέρει με τη μαγειρική του να κερδίσει την εμπιστοσύνη Ελλήνων και Αμερικανών.

Μάλιστα, ο Γιάννης Τόμπας ήταν εκείνος που επιμελήθηκε το μενού του Αντώνη Σαμαρά, κατά τη δεξίωση που παρέθεσε, την περασμένη εβδομάδα, το ελληνικό προξενείο, στο περιθώριο της συνάντησης του Πρωθυπουργού με εκπροσώπους των ομογενειακών οργανώσεων της Αμερικής.

Όπως εξηγεί στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο νεαρός σεφ, ο Πρωθυπουργός ήταν ιδιαίτερα προσιτός και φιλικός, καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς, ενώ δεν παρέλειψε, μετά το τέλος της δεξίωσης, να μπει στην κουζίνα, προκειμένου να συγχαρεί το προσωπικό.

«Ήρθε να μας ευχαριστήσει και μας είπε πως του άρεσε πολύ το φαγητό. Μου έκανε πολύ καλή εντύπωση το γεγονός ότι δεν θύμιζε σε τίποτα τον κλασικό «ξύλινο» πολιτικό που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στην Ελλάδα. Ήταν πρόθυμος να μιλήσει μαζί μας και να βγάλει αναμνηστικές φωτογραφίες με το προσωπικό».

Ο Γιάννης Τόμπας με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τη σύζυγο του Έλληνα πρέσβη στην Αμερική, Ανθούσα Ηλιοπούλου.

Το μενού της βραδιάς που ετοίμασε ο Γιάννης Τόμπας, περιλάμβανε κεφτεδάκια γεμιστά με κουκουνάρι, κοτόπουλο ψητό, καβουροκεφτέδες, χωριάτικα τυρόπιτάκια και σπανακοπιτάκια τυροκεφτέδες, ενώ για επιδόρπιο οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν μπακλαβά και καρυδόπιτα.

Προσωπικότητες

Παράλληλα, ο νεαρός σεφ, μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, έχει μυήσει στην ελληνική κουζίνα μεγάλες προσωπικότητες της πολιτικής και κινηματογραφικής σκηνής.

Μεταξύ αυτών, είναι η πρώην υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάντλιν Ολμπράιτ, ο πρώην πρόεδρος του Μεξικό, Φελίπε Καλδερόν, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικός της ελληνικής κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος ,η Γιάννα Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη, ο σκηνοθέτης της δημοφιλούς αμερικάνικης σειράς φαντασίας Game of Thrones, ο πρωταγωνιστής του “Dexter” Michael C. Hall.

«Έχω την τύχη να μαγειρεύω για πολύ σημαντικούς ανθρώπους τους οποίους ανέκαθεν θαύμαζα και ποτέ δεν φανταζόμουν πως θα τους γνώριζα από κοντά», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ο 26χρονος σεφ με τη Γιάννα Αγγελοπούλου -Δασκαλάκη.

Μία από τις στιγμές που έχουν χαραχθεί στη μνήμη του, ήταν όταν ο σκηνοθέτης του Game of Thrones ζήτησε να τον συγχαρεί από κοντά. «Έμεινε αρκετά ικανοποιημένος από τις ελληνικές γεύσεις και ζήτησε να πάω στο τραπέζι του, για να με ευχαριστήσει. Ήταν κάτι που σίγουρα δεν περίμενα και με έκανε να νιώσω άβολα αλλά χάρηκα πολύ», αναφέρει.

Οι σεφ που θαυμάζει, είναι η Μαρία Λόη, για την οποία και νιώθει μεγάλη ευγνωμοσύνη για τη βοήθεια και τις γνώσεις που του προσέφερε, ο Γιώργος Χελωνάς, ο Μίλτος Καρουμπας o Cesare Casella, ο Jamie Oliver και o Michael Salvatore.

 

Ο Γιάννης Τόμπας με έναν από τους μεγαλύτερους σεφ στην Αμερική, Michael Salvatore.

Γεύσεις ελληνικές

Ένα από τα φαινόμενα που έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση στο Γιάννη, είναι η τεράστια απήχηση που έχουν τα παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα τόσο στην Ευρώπη όσο και την Αμερική.

Όπως εξηγεί, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού έχουν κάνει δυναμική εμφάνιση το γιαούρτι και το ελαιόλαδο που συνδυάζονται με αυθεντικές ελληνικές συνταγές. «Οι Αμερικάνοι λατρεύουν την αυθεντική ελληνική κουζίνα και οι γεύσεις των παραδοσιακών εδεσμάτων τους αφήνουν τις καλύτερες εντυπώσεις. Πρόσφατα, μαγείρεψα σε ένα ίδρυμα με αυτιστικά παιδιά και τόσο ο σεφ όσο και οι γονείς των παιδιών μου ζητούσαν να τους δώσω τις συνταγές των ελληνικών πιάτων που έφτιαξα».

Μάλιστα, με αφορμή την επιτυχία των ελληνικών γεύσεων, ο Γιάννης Τόμπας, μαζί με την πρέσβειρα της ελληνικής κουζίνας στη Νέα Υόρκη, Μαρία Λόη, ετοιμάζουν βιβλίο με παραδοσιακές συνταγές.

Η κρίση ως ευκαιρία

Σύμφωνα με τον Γιάννη Τόμπα, η οικονομική κρίση μπορεί να δώσει την ευκαιρία στην ελληνική κοινωνία να αναπροσδιορίσει τις σχέσεις της με παραδοσιακές αρχές και αξίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτηρίζει ευκαιρία την επιστροφή στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα με τα αγνά υλικά και τις υγιεινές γεύσεις.

«Νομίζω πως η δύσκολη αυτή περίοδος που διανύουν οι άνθρωποι στην Ελλάδα, είναι μία πολύ καλή ευκαιρία, για να προσθέσουν στο τραπέζι τους τρόφιμα που, μέχρι πρότινος, είχαν παραμερίσει και υποτιμήσει», υπογραμμίζει.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει τα όσπρια που, όπως λέει, μπορούμε να τα μαγειρέψουμε με πολλούς τρόπους, τα λαχανικά κάθε εποχής, τα μικρά ψάρια και τις ελιές. «Να ακολουθήσουμε, δηλαδή, τις διατροφικές συνήθειες των παππούδων μας που έτρωγαν λιτά και υγιεινά και δεν είχαν τόσα προβλήματα υγείας που έχουμε σήμερα», διευκρινίζει.

Τέλος, έχοντας καταφέρει να πραγματοποιήσει το όνειρό του, ο νεαρός σεφ δίνει το δικό του μήνυμα στη νέα γενιά που υποφέρει από την ανεργία στη χώρα μας.

«Τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα έξω, όσο συνήθως ακούγεται. Χρειάζεται πολλή δουλειά και υπομονή. Εκείνο που έχω να πω στους νέους της Ελλάδας που θέλουν να ασχοληθούν με τη μαγειρική, είναι να προσπαθήσουν να μαζέψουν, όσες πιο πολλές γνώσεις μπορούν στην Ελλάδα και, στη συνέχεια, να ανοίξουν τα φτερά τους προς όλες τις κατευθύνσεις και να προβάλουν όπου μπορούν την ελληνική κουζίνα».

Πηγή: metrogreece.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ