Αντιδρούν σε δημοσίευμα του Der Spiegel για την Ελλάδα

Αντιδρούν σε δημοσίευμα του Der Spiegel για την Ελλάδα

 

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει δημοσίευμα του Der Spiegel που κάνει λόγο για ρεκόρ επεμβάσεων αισθητικής στην Ελλάδα .

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα με τίτλο  Ανόρθωση στην Κρίση: Οι πλαστικές ξεπερνούν κάθε προσδοκία στην Ελλάδα,  “την ώρα που η οικονομική κρίση έχει ωθήσει χιλιάδες Έλληνες σε εθελοντικές οργανώσεις ακόμα και για βασικές υπηρεσίες υγείας πλούσιοι Έλληνες κάνουν περισσότερα λίφτινγκ προσώπου και προσθετικές στήθους απ’ οπουδήποτε στον κόσμο”.

Κάθε χρόνο, όπως γράφει το γερμανικό περιοδικό, δημοσιεύεται μια διεθνής έκθεση για τα χειρουργεία αισθητικών επεμβάσεων (ISAPS) και σχολιάζει ότι “όταν οι αριθμοί συγκρίνονται με τον πληθυσμό μιας χώρας τα αποτελέσματα εκπλήσσουν για την Ελλάδα”.

Ειδικότερα, βάσει των στοιχείων της ISAPS, στη χώρα μας το 2011 πραγματοποιήθηκαν 142.394 επεμβάσεις κάτι που κατά το Spiegel σημαίνει ότι ένας στους 79 Έλληνες έχει υποβληθεί σε τέτοιες επεμβάσεις. Έτσι η Ελλάδα αναδεικνύεται, κατά το δημοσίευμα, πρώτη στην Ευρώπη και δεύτερη παγκοσμίως σε αναλογία επεμβάσεων αισθητικής αναλογικά με τον πληθυσμό ενώ πρώτη είναι η Νότια Κορέα. Στη Γερμανία, όπως αναφέρει, έγιναν 415.448 τέτοιες επεμβάσεις το 2011 που ισοδυναμεί με ένα ανά 200 πολίτες.

Το δημοσίευμα επικαλείται τον πλαστικό χειρουργό Αθ. Αθανασίου ο οποίος είπε ότι “Προσαρμοζόμαστε με την αγορά”, αναφερόμενος στο κόστος των επεμβάσεων και στο ποιοι είναι αυτοί που μπορούν να τις πληρώσουν. Όπως ανέφερε ο ίδιος έχει ρίξει κατά 40% τις τιμές του ενώ από 2.000 ευρώ που ζητούσαν στο παρελθόν τα νοσοκομεία για τη χρήση χειρουργικής αίθουσας πλέον έχουν κατεβάσει την τιμή στα 700 ευρώ. Ο ίδιος προσθέτει ότι ένας ανασθησιολόγος πλέον χρεώνει 150 ευρώ από 400 που χρέωνε στο παρελθόν.

Ο κ. Αθανασίου, όπως λέει, χρεώνει μεταξύ 2.500-5.000 ευρώ για επεμβάσεις στη μύτη ή στο στήθος και προσθέτει ότι “αυτή είναι καλή τιμή”.

Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης στις εθελοντικές οργανώσεις γιατρών που βοηθούν κόσμο. Σε αυτό το πλαίσιο επισκέφθηκε το Κοινωνικό Ιατρείο στο Ελληνικό και συνομίλησε με τον καρδιολόγο Γιώργο Βήχα.

Σε ερώτηση πως είναι δυνατόν να γίνονται τόσες επεμβάσεις αισθητικής δεδομένου το τι καλείται να αντιμετωπίσει καθημερινά στο κοινωνικό ιατρείο ο κ. Βήχας φέρεται κατά το δημοσίευμα να απάντησε ότι : “Οι Έλληνες προ κρίσης δεν ήμασταν πάντα άγιοι. Σε ένα μεγάλο βαθμό αυτό συντέλεσε ρόλο σε αυτό που συμβαίνει σήμερα”.

Επίσης το περιοδικό προσθέτει ότι ο κ. Βήχας είπε πως απ’ όσο υποθέτει πολλοί από εκείνους που μπορούν να καλύψουν οικονομικά τέτοιες επεμβάσεις είναι μεταξύ εκείνων που εκμεταλλεύτηκαν το παλιό σύστημα. “Αλλά αυτή είναι η παλιά, άσχημη Ελλάδα”, προσθέτει πάντα κατά το δημοσίευμα.

Το κείμενο του Spiegel κλείνει γράφοντας πως “από μια άποψη ο Γ. Βήχας συμφωνεί με τον πλαστικό χειρουργό κ. Αθανασίου” και να αναφέρει ότι “Επίσης βλέπω ευκαιρία μέσα στην κρίση”.

Με αφορμή το δημοσίευμα το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι δεν κλήθηκε να μιλήσει για τις πλαστικές στην Ελλάδα κα πως “θεωρεί απλά απαράδεκτο το γεγονός ότι γίνεται προσπάθεια εξίσωσης των ανασφάλιστων ασθενών που πεθαίνουν αβοήθητοι, με τους λίγους που μπορούν να κάνουν πλαστικές επεμβάσεις”.

Αναλυτικά η απάντηση του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού έχει ως εξής:

“Στις 08 Μαΐου στο Γερμανικό περιοδικό SPIEGEL και συγκεκριμένα στην αγγλόφωνη σελίδα του στο ίντερνετ ανέβηκε το άρθρο με τίτλο (σε ελεύθερη μετάφραση) Ανόρθωση στην Κρίση: Οι πλαστικές ξεπερνούν κάθε προσδοκία στην Ελλάδα – Crisis Lifting: Cosmetic SurgeriesSkyrocket in Greece – (εκτυπώθηκε και στο κυρίως περιοδικό στα Γερμανικά). Το δύο σελίδων άρθρο περιελάμβανε ένα μικρό κομμάτι που ανέφερε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ανασφάλιστοι ασθενείς στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο της παρουσίας αυτών των προβλημάτων μας ζητήθηκε να δώσουμε συνέντευξη στο SPIEGEL και όχι σε κάποιο άρθρο για τις πλαστικές στην Ελλάδα.

Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού θεωρεί απλά απαράδεκτο το γεγονός ότι γίνεται προσπάθεια εξίσωσης των ανασφάλιστων ασθενών που πεθαίνουν αβοήθητοι, με τους λίγους που μπορούν να κάνουν πλαστικές επεμβάσεις. Θεωρούμε ότι το άρθρο παρουσιάζει μια άκρως στρεβλή εικόνα και τραβάει την προσοχή μακριά από την ουσία του προβλήματος που δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι ανασφάλιστοι ασθενείς πεθαίνουν αβοήθητοι στην Ελλάδα του 2013.

Σας παραθέτουμε την απάντηση μας προς το SPIEGEL.

Αγαπητή κα. Kullmann και Συντάκτη του Spiegel,

Διαβάσαμε το άρθρο σας και αρχικά δεν καταλάβαμε την σχέση του ιατρείου μας με το 90% του κειμένου σας. Όλο το άρθρο μοιάζει μια μεγάλη διαφήμιση της βιομηχανίας της πλαστικής χειρουργικής και πιο συγκεκριμένα της κλινικής του κυρίου Αθανασίου, που πρέπει να είναι και πολύ χαρούμενος με την δωρεάν διαφήμιση που του έκανε το Spiegel.

Το πρόβλημα με το άρθρο είναι ότι είναι παντελώς άσχετο με την συνέντευξη που έδωσε ο Dr. Βήχας στο Spiegel. Νομίζετε ότι δώσατε μια ξεκάθαρη και δίκαιη εικόνα στους αναγνώστες σας, για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο μέσος άνεργος και φτωχός Έλληνας?

Στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, βλέπουμε καθημερινά τα αποτελέσματα των πολιτικών που απαιτεί η Τρόικα από όλους μας στην Ελλάδα. Βλέπουμε υποσιτισμένα βρέφη, καρκινοπαθείς χωρίς καμία ιατροφαρμακευτική κάλυψη και πολλούς άλλους απελπισμένους ασθενείς που δεν έχουν καμία πρόσβαση σε γιατρό ή τα φάρμακα τους. Βλέπουμε ολόκληρες οικογένειες χωρίς φαγητό, ηλεκτρικό και νερό.

Κάθε μέρα πρέπει να βρίσκουμε λύσεις για τους ασθενείς μας, αλλιώς είναι παρατημένοι για να πεθάνουν. Ακόμα και η σκέψη να συγκρίνεται τις λίγες χιλιάδες Έλληνες που έχουν τα λεφτά για να κάνουν πλαστικές επεμβάσεις είναι βλάσφημη για τα εκατομμύρια των πολιτών που δεν έχουν δουλειά, ηλεκτρικό, νερό … χωρίς «αξιοπρέπεια».

Είναι βλασφημία να επικεντρώνεται το 90% των 2 σελίδων άρθρου σας στις πλαστικές επεμβάσεις που κάνουν οι «λίγοι», και να αφιερώνεται λίγες παραγράφους στην απελπισία των πολλών. Με εκτίμηση Χρήστος Σιδέρης εκ μέρους του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού

Υ.Γ. Σας ζητάμε να τυπώσετε το μήνυμα μας στην σελίδα των αναγνωστών σας ώστε να μπορέσουμε να εκφράσουμε την άποψη μας, αλλιώς δεν θα μας αφήσετε άλλη επιλογή από το να αρνηθούμε να σας ξανά δεχτούμε στο ιατρείο μας και οι εθελοντές μας δεν θα ξανά δώσουν την οποιαδήποτε συνέντευξη σε δημοσιογράφους σας”.

 

Πηγή:enet.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ