Aντιδράσεις παρά τις ρυθμίσεις

Aντιδράσεις παρά τις ρυθμίσεις

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση που αντιδρούν στο πολυνομοσχέδιο. Η ΠΟΕ – ΟΤΑ έχει εξαγγείλει δύο συγκεντρώσεις. Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στην Πλ. Κλαυθμώνος και η δεύτερη στις 19:00 έξω από την βουλή.

Οι βελτιωτικές ρυθμίσεις που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών και πρόκειται να καταθέσει σήμερα ο Γ. Μιχελάκης απορρίφθηκαν από τους Δημάρχους οι οποίοι ζητούν να αποσυρθεί το παρατηρητήριο που ουσιαστικά θα επιτηρεί τα οικονομικά των δήμων κάτι που δεν γίνεται αποδεκτό από την κυβέρνηση.

Οι βελτιωτικές ρυθμίσεις

• Απαλείφεται η διάταξη για έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης και προβλέπεται πλέον η παροχή οδηγιών από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών.

• Παράλληλα παραμένουν στους Δήμους οι σχολικοί φύλακες και οι δημοτικοί αστυνομικοί που κατέχουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο.

• Επίσης το Υπουργείο Εσωτερικών προχωρά σε νομοτεχνικές βελτιώσεις στο άρθρο της δημοτικής αστυνομίας, με αντικατάσταση των προεδρικών διαταγμάτων με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, ούτως ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία ένταξης στην Ελληνική Αστυνομία καθώς και η ρύθμιση των θεμάτων για την άσκηση των αρμοδιοτήτων, η οποία προβλέπεται ότι θα γίνεται σε συνεργασία με τους οικείους Δήμους.

• Εισάγεται ειδική πρόβλεψη για το μεταβατικό χρονικό διάστημα έως το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την οποία, για τους Δήμους που το επιθυμούν, με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, που θα εκδίδεται κατόπιν προτάσεων των οικείων Δημάρχων, μπορεί να ανατίθεται στην Ελληνική Αστυνομία, σε έναν ή περισσότερους Δήμους, η παράλληλη άσκηση μίας ή περισσοτέρων εκ των ανωτέρω αρμοδιοτήτων.

• Με νομοτεχνική βελτίωση που εισάγει το Υπουργείο Εσωτερικών προβλέπεται για τους σχολικούς φύλακες η δυνατότητα αναγνώρισης ως συντάξιμου χρόνου, κατόπιν εξαγοράς, χρόνου απασχόλησης έως και πέντε έτη.

Αντιδρούν Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες

Η ΚΕΔΕ απέρριψε τις ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο οικονομικών. Στις 10:30 το πρωί οι δήμαρχοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλ. Κλαυθμώνος.

«Οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στην κατάργηση οργανικών μονάδων της Αυτοδιοίκησης, στη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων τους και στην καταστρατήγηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ με τις πρόσθετες διατάξεις για το Παρατηρητήριο και τους προϋπολογισμούς των δήμων» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ.

Την ίδια στιγμή και οι περιφερειάρχες συντάσσονται στο μέτωπο που έχουν δημιουργήσει δήμαρχοι και εργαζόμενοι στους ΟΤΑ. Με μία σκληρή της ανακοίνωση η Ένωση Περιφερειών χαρακτηρίζει «αντισυνταγματικές» τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αφορούν το Οικονομικό Παρατηρητήριο η Ένωση Περιφερειών, επικαλούμενη και τη σχετική γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής.

Άναψε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο…

Έκπληξη προκάλεσε σε όσους βρέθηκαν στην πλατεία Συντάγματος λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ η φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου! Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης κατά του πολυνομοσχεδίου, ενώ δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν τα φώτα του δέντρου άναψαν μέσα στο κατακαλόκαιρο από διαδηλωτές. Οι φωτογραφίες του χριστουγεννιάτικου δέντρου που άναψε στα μέσα Ιουλίου έχει ήδη προκαλέσει ποικίλα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ