Αντιδράσεις για τον φοιτητή που δεν του δίνουν το πτυχίο λόγω χρέους: Τι είπε στον Realfm – Η απάντηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η περίπτωση τελειόφοιτου φοιτητή του πρώην ΤΕΙ Λάρισας, ο οποίος όπως υποστηρίζει, δεν μπορεί να πάρει το πτυχίο του γιατί έχει χρέος ύψους 150 ευρώ προς την εστία.

Φοιτητής δεν μπορεί να πάρει το πτυχίο του λόγω χρέους 150 ευρώ στην εστία – Τι λέει στο enikos.gr

Ο κ. Λαυρέντης Κουρελάς μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή τόνισε ότι «κάθε χρόνο οι φοιτητές που μένουν στην εστία του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας πληρώνουν 150 ευρώ τον χρόνο για δίκλινο δωμάτιο και 400 ευρώ τον χρόνο για μονόκλινο».

Όπως είπε ο κ. Κουρελάς, «εδώ και χρόνια στις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υπάρχει ένας απαράδεκτος κανονισμός που λέει ότι οι φοιτητές με μηδενικό ή χαμηλό εισόδημα πρέπει να πληρώνουν κάθε χρόνο τα παραπάνω ποσά και ειδικά σε μια περίοδο κρίσης».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το προηγούμενο διάστημα πετούσαν φοιτητές που δεν είχαν να πληρώσουν έξω από τις εστίες» ενώ περιέγραψε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, καθώς πριν από τρία χρόνια πέθανε ο πατέρας του ενώ η μητέρα του νοσηλεύεται σε κέντρο αποκατάστασης έπειτα από εργατικό ατύχημα πριν από 4 μήνες.

«Μέσα σε όλα αυτά που τραβάω έχω εμπόδιο και το Πανεπιστήμιο να μην μου δίνει το πτυχίο λόγω του χρέους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρελάς.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «χρειάζεται να μου δώσουν το έγγραφο της Φοιτητικής Μέριμνας που βεβαιώνει ότι έχω εξοφλήσει όλα τα χρέη μου για να μπορέσω να ορκιστώ και να πάρω το πτυχίο».

Όπως είπε δεν έχει λάβει απάντηση από τον πρύτανη στον οποίο έστειλε και σχετική επιστολή, ενώ τόνισε ότι έχει μιλήσει πολλές φορές με τον αντιπρύτανη για το συγκεκριμένο κανονισμό και το «χαράτσι».

Ακούστε το ηχητικό:

Η απάντηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Απάντηση στον φοιτητή του πρώην ΤΕΙ Λάρισας, Λαυρέντη Κουρελά, έδωσε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Στην απάντησή του αναφέρει ότι «με βάση τον κανονισμό των εστιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στη Λάρισα η ετήσια συνδρομή για να διαμείνει κάποιος στη συγκεκριμένη εστία είναι 150 ευρώ. Η οικογενειακή και οικονομική κατάσταση του κ. Κουρελά έχει ληφθεί υπόψη και έχουν γίνει οι σχετικές εκπτώσεις με βάση τον κανονισμό.

Ο κ. Λαυρέντης Κουρελάς έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του, υπέβαλε πρόσφατα πριν από ένα μήνα αίτημά του να πάρει πτυχίο και οφείλει 105 ευρώ. Συγκεκριμένα, παρέδωσε την πτυχιακή του εργασία στις 4/7/2022, δεν υπέβαλε αίτημα για ορκωμοσία τον Ιούλιο και ζήτησε εγγράφως να συμμετέχει στην ορκωμοσία στις 1 Νοεμβρίου.

Αν πράγματι ο κ. Κουρελάς αδυνατεί και πληρώσει το ποσό των 105 ευρώ, το αίτημά του θα ρυθμιστεί από το ίδρυμα.

Το αίτημά του όμως να καταργηθεί για όλους τους φοιτητές το «χαράτσι» όπως επικαλείται, κατά παράβαση του κανονισμού, δεν μπορεί να γίνει δεκτό. Το σύνολο των εστιακών φοιτητών γνωρίζει το συμβολικό κόστος της ετήσιας συνδρομής και ανταποκρίνεται στην υποχρέωση αυτή».

Η ερώτηση του ΚΚΕ για το χαράτσι στις φοιτητικές εστίες της Θεσσαλίας

Να δοθεί το πτυχίο στον φοιτητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του εδώ και έναν χρόνο και δεν το παραλαμβάνει γιατί δεν έχει πληρώσει το χαράτσι για τις εστίες, ζητεί με ερώτησή του προς την Υπουργό Παιδείας, το ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, Γιάννης Δελής και Γιώργος Μαρίνος στην ερώτηση, που υπογράφουν, σημειώνουν:

«Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, οι υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας και οι πρυτανικές αρχές αρνούνται να δώσουν εδώ και έναν  χρόνο το πτυχίο σε φοιτητή που έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του!

Ο λόγος είναι ο απαράδεκτος και καταδικαστέος όρος, που υπάρχει στον εσωτερικό κανονισμό των φοιτητικών εστιών και υπαγορεύει να μη μπορούν να ορκιστούν οι φοιτητές που δεν έχουν εξοφλήσει το χαράτσι που επιβάλλεται για να μένουν εκεί. Μάλιστα, με βάση τον συγκεκριμένο κανονισμό το προηγούμενο διάστημα, έγινε απόπειρα να κάνουν έξωση σε φοιτητές από τα δωμάτια τους.

Είναι απαράδεκτο το γεγονός να ζητούνται χρήματα από φοιτητές για να μένουν στις εστίες, ειδικά σε μια περίοδο που η ακρίβεια και ο πληθωρισμός έχουν φτάσει στα ύψη. Πόσο μάλλον η «εξόφληση» να αποτελεί προϋπόθεση για να πάρουν οι φοιτητές το πτυχίο τους. Άλλωστε οι κλίνες στις εστίες είναι τόσο λίγες και οι ανάγκες τόσο πολλές, που στις εστίες τελικά μένουν οι φοιτητές που έχουν μηδενικό ή σχεδόν μηδενικό εισόδημα.

Ο συγκεκριμένος φοιτητής αδυνατεί να πληρώσει το χαράτσι, εργάζεται για να τα βγάλει πέρα και να στηρίξει την οικογένεια του, καθώς έχασε τον πατέρα του στη διάρκεια των σπουδών και η μητέρα του λόγω εργατικού ατυχήματος νοσηλεύεται εδώ και μήνες σε πολύ δύσκολη κατάσταση με πιθανότητα αναπηρίας για το υπόλοιπο της ζωής της.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο έχουν ευθύνη. Το έδαφος για τέτοιου είδους απαράδεκτους κανονισμούς και για ενοίκια στις εστίες, έχει στρωθεί από τη διαχρονική πολιτική εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης της φοιτητικής μέριμνας. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να λύσει το θέμα της φοιτητικής στέγης, με ανέγερση σύγχρονων και επαρκών φοιτητικών εστιών, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, χωρίς την εμπλοκή και με κανένα τρόπο ιδιωτών.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι και ο σύλλογος οικότροφων έχουν επανειλημμένα διεκδικήσει την αυτονόητη κατάργηση του χαρατσιού.

Ερωτάται η κα Υπουργός, σε τι ενέργειες θα προβεί ώστε:

  • Να ορκιστεί και να αποφοιτήσει ο φοιτητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του πρώην ΤΕΙ Λάρισας, χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση και χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση.
  • Να καταργηθεί το χαράτσι στις φοιτητικές εστίες Θεσσαλίας».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ