Αντιδράσεις για την επαναφορά του πλαφόν στα φάρμακα

Αντιδράσεις για την επαναφορά του πλαφόν στα φάρμακα 

Στη δικαιοσύνη προσφεύγει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), «με αίσθημα ευθύνης έναντι των πολιτών και των ιατρών της χώρας», προκειμένου να ακυρωθεί εκ νέου η προσπάθεια του υπουργού Υγείας «να περιορίσει δραματικά τις δυνατότητες των ασφαλισμένων να διατηρούν απρόσκοπτη πρόσβαση στην ιατρική και την φαρμακευτική τους περίθαλψη», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΙΣ, σχετικά με την επαναφορά του πλαφόν στην συνταγογράφηση, παρά την απόφαση του ΣτΕ. 

«Σε μία εποχή κατά την οποία η χώρα μας “μετράει” περί τους 2,5 εκατ. ανασφάλιστους κατοίκους, κανένας περαιτέρω αποκλεισμός από την ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη δεν μπορεί να γίνει ανεκτός», τονίζεται σε ανακοίνωση του ΠΙΣ.

 Απαντώντας στις αντιδράσεις των γιατρών, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι, αύριο το απόγευμα, θα γίνει έκτακτη συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για την επείγουσα τροπολογία, που αναμένεται να κατατεθεί, η οποία επαναφέρει το μηνιαίο πλαφόν, προκειμένου να ελεγχθεί η φαρμακευτική δαπάνη.

«Σεβόμαστε το Συμβούλιο της Επικρατείας για αυτό και θα προσπαθήσουμε ο νέος τρόπος εφαρμογής αυτού του μέτρου να λαμβάνει υπόψιν τις ανησυχίες που είχε εκφράσει το ΣτΕ με την απόφαση της προσωρινής αναστολής», τόνισε ο υπουργός Υγείας και συμπλήρωσε ότι θα λαμβάνονται υπόψιν η γεωγραφική περιφέρεια, η ειδικότητα και ο αριθμός των ασθενών, εκτιμώντας ότι με αυτόν τον τρόπο το σύστημα θα γίνει πολύ πιο ευέλικτο και θα συγκρατεί τη δαπάνη, ενώ θα δημιουργεί μικρότερες ανησυχίες για την επίπτωση που θα έχει στους πολίτες.

 

Εξάλλου, ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφερόμενος και στην επίσχεση εργασίας, την οποία έχουν προγραμματίσει από την Δευτέρα οι εργαστηριακοί γιατροί και αφορά στο clawback, επεσήμανε: «Νομίζω ότι σε όλο αυτό το θέμα έχει υπάρξει μια μεγάλη παρεξήγηση μεταξύ των παρόχων των διαγνωστικών υπηρεσιών και του ΕΟΠΥΥ. Ο ΕΟΠΥΥ δεν υποχρεώνει κανέναν να έχει σύμβαση μαζί του. Όποιος θέλει έχει σύμβαση, όποιος δε θέλει δεν έχει. Αυτό το οποίο πρέπει να πω σε όσους αποφασίσουν να κάνουν την επίσχεση -είναι ένα δικό τους δικαίωμα, δηλαδή να σταματήσουν να παρέχουν υπηρεσίες στον ΕΟΠΥΥ- είναι ότι ο καταλογισμός του clawback του πρώτου εξαμήνου του 2014 θα γίνει σε μηνιαία βάση, πράγμα που σημαίνει ότι όσοι σταματήσουν να παρέχουν υπηρεσίες στον ΕΟΠΥΥ, εάν το κάνουν νομίζοντας ότι έτσι θα εξαιρεθούν του clawback, κάνουν πολύ μεγάλο λάθος. Σε κάθε περίπτωση, για την ορθή παροχή υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους μας, γενικά τους Έλληνες πολίτες, ήδη και σήμερα με τον κ. Μπέζα είχαμε μακρά συνάντηση με τους ΥΠΕάρχες, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι την άλλη εβδομάδα να λειτουργούν κατά το δυνατόν τα διαγνωστικά εργαστήρια του ΠΕΔΥ, ώστε να μπορούν εκεί οι πολίτες να λάβουν άμεσες υπηρεσίες. Είμαστε βέβαιοι ότι, όταν αντιληφθούν όλοι οι πάροχοι τον τρόπο με τον οποίο θα καταλογιστεί το clawback του 2014, πολλοί δεν θα ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο της επισχέσεως, που στην πραγματικότητα σημαίνει ότι δεν θέλουν να έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Και ο ΕΟΠΥΥ δεν θα έχει σύμβαση υποχρεωτικά με κανέναν».

 

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας, αναφερόμενος στο θέμα του πλαφόν στην συνταγογράφηση, επισήμανε ότι η τροπολογία θα περιλαμβάνει και έναν ίδιο μηχανισμό πλαφόν στις διαγνωστικές και παρακλινικές εξετάσεις. Δηλαδή, εκτός από το πλαφόν στους ιατρούς για τη συνταγογράφηση φαρμάκων, θα υπάρχει και ένα πλαφόν ανά γεωγραφική περιφέρεια, ανά ειδικότητα (κ.λπ.) για τις διαγνωστικές και παρακλινικές εξετάσεις.

Σε ερώτηση για το πώς θα υπολογίζεται το πλαφόν αυτό και αν θα είναι το 80% του περσινού μέσου όρου, όπως συμβαίνει με τα φάρμακα, είπε: «Αυτό θα υπολογιστεί, λαμβάνοντας υπόψη και τα σταθμισμένα στοιχεία του 2013. Δεν θα είναι όμως ένα οριζόντιο πλαφόν. Δε θα εξαρτάται δηλαδή από την περσινή συνταγογράφηση, αλλά θα καθοριστεί με βάση πληθυσμιακά, γεωγραφικά κριτήρια και τις ανάγκες των ειδικοτήτων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Διαβάστε επίσης

ΒΙΝΤΕΟ-Άδωνις: Νέο πλαφόν στη συνταγογράφηση

Επίσχεση εργασίας στα ιατρικά και διαγνωστικά κέντρα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ