Αναβίωσε το κάψιμο του Ιούδα στην ορεινή Ξάνθη- ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Στην αναβίωση ενός ιδιαίτερου πασχαλινού εθίμου προχώρησαν το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής (14/04) οι κάτοικοι στο Λυκοδρόμιο, στην ορεινή Ξάνθη, ρίχνοντας «στην πυρά» τον Ιούδα .

Χίος: Πολλαπλές «εκρήξεις» από τον ρουκετοπόλεμο στον Βροντάδο – Οι αντιδράσεις για το έθιμο και η απάντηση του Δήμου

Σύμφωνα με το xanthinea.gr, οι κάτοικοι του οικισμού προχώρησαν στην περιφορά του Επιταφίου και στην συνέχεια αναβίωσαν το έθιμο του καψίματος του Ιούδα, ανάβοντας μια μεγάλη φωτιά στην οποία έριξαν το ομοίωμα του Ιούδα σε υπαίθριο χώρο.

Ξάνθη

Η συνάντηση των τριών Επιταφίων στη Βέροια – ΒΙΝΤΕΟ

Το κάψιμο του Ιούδα συμβολίζει την επιβολή της τιμωρίας στον φιλάργυρο προδότη και πρόκειται για ένα έθιμο που παραμένει «ζωντανό» σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, όπου αναβιώνει σε διάφορες παραλλαγές. Η διατήρηση του εθίμου εκφράζει – μέχρι και σήμερα – την ανάγκη αποτίναξης κάθε είδους προδοσίας.

Το Λυκοδρόμιο αποτελεί έναν γραφικό οικισμό της ορεινής Ξάνθης, στον οποίο οι λιγοστοί κάτοικοι συνεχίζουν να αναβιώνουν διάφορα έθιμα και προσπαθούν να διατηρήσουν ζωντανή την παράδοση. Το Πάσχα, όπως και σε άλλες αντίστοιχες εορταστικές περιόδους, ο αριθμός των κατοίκων αυξάνεται μιας και αρκετοί είναι αυτοί που προτιμούν το Λυκοδρόμιο για μια μικρή ανάπαυλα από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας τους.

Κάψιμο Ιούδα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ