Ανατίναζαν ΑΤΜ τραπεζών με τη μέθοδο Plofkraak – Το “modus operandi” της σπείρας με λεία πάνω από 1,1 εκατ. ευρώ

Τέλος στη δράση μίας σπείρας, που διέπραττε διαρρήξεις ΑΤΜ τραπεζών στην Αττική και την Κόρινθο, εφαρμόζοντας μία ιδιαίτερη και χαρακτηριστική μέθοδο, έβαλαν αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Οι δράστες με την μέθοδο Plofkraak, δηλαδή τη χρήση εύφλεκτων αερίων, κατάφερναν να ανοίγουν τα ΑΤΜ και να αρπάζουν τις κασετίνες είτε τα χρήματα που αυτές περιείχαν, διαφεύγοντας στη συνέχεια με κλεμμένα αυτοκίνητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι συγκροτήθηκε ειδική ομάδα αστυνομικών προκειμένου να εντοπιστούν τα μέλη της συγκεκριμένης σπείρας. Έπειτα από οργανωμένη επιχείρηση, συνελήφθησαν τρεις Έλληνες, ενώ εξιχνιάστηκαν 11 διαρρήξεις και 15 απόπειρες διάρρηξης ΑΤΜ. Σύμφωνα με την αστυνομία, το οικονομικό όφελος της σπείρας εκτιμάται ότι υπερβαίνει το ποσό του 1.170.000 ευρώ.

Όπως αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ., στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της 8ης Ιουλίου, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, συνελήφθησαν τρεις Έλληνες, ηλικίας 30, 33 και 45 ετών, ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, των διακεκριμένων κλοπών και απόπειρες αυτών, εκρήξεις κατά συναυτουργία και λοιπές παραβάσεις σχετικές με τις εκρηκτικές ύλες, πλαστογραφίες, διακεκριμένων περιπτώσεων φθοράς καθώς και για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί όπλων και περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Επιπρόσθετα ο 30χρονος κατηγορείται για παράβαση της Νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Η μέθοδος Plofkraak – Πώς δρούσε η σπείρα

Έπειτα από τη διαπίστωση ότι υπάρχει εγκληματική ομάδα, η οποία κάνει διαρρήξεις ΑΤΜ τραπεζών, αρχικά με την χρήση εύφλεκτων αερίων (μέθοδος PLOFKRAAK ) και στη συνέχεια με τη χρήση στέρεων εκρηκτικών υλών, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος, συγκροτήθηκε ειδική ομάδα αστυνομικών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, για τον εντοπισμό και την αποδόμηση της σπείρας.

Από την πολύμηνη και ενδελεχή έρευνα προέκυψε ότι οι συλληφθέντες, τουλάχιστον από τις αρχές του έτους 2018, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση, η οποία ενεργούσε με αποκλειστικό σκοπό την διάπραξη διαρρήξεων Α.Τ.Μ. με εκρηκτικά αλλά και εύφλεκτα αέρια, κλοπές ΙΧΕ αυτοκινήτων και χρήσης αυτών για την εγκληματική τους δραστηριότητα, σε Αττική και Κόρινθο, προκειμένου να αποκομίσουν σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Ο τρόπος δράσης (modus operandi) και η μεθοδολογία των δραστών, καταδεικνύει άτομα με ιδιαίτερη τεχνογνωσία στον τρόπο των εκρήξεων και ιδιαίτερη επιμέλεια στην επιλογή του τόπου και του χρόνου των πράξεών τους, καθώς οι ώρες που δραστηριοποιούνταν ήταν οι πρώτες πρωινές, επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο να περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό την πιθανότητα να γίνουν αντιληπτοί.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι δράστες εντόπιζαν ΑΤΜ τραπεζών, που ήταν σε απομακρυσμένες περιοχές, εγκατεστημένα είτε σε σούπερ μάρκετ είτε σε εξωτερικούς χώρους και αρχικά με τη χρήση εύφλεκτων αερίων και στη συνέχεια με εκρηκτικές ύλες, πραγματοποιούσαν έκρηξη και αφαιρούσαν είτε ολόκληρες τις κασετίνες είτε τα χρήματα που αυτές περιείχαν και διέφευγαν επιβιβαζόμενοι σε κλεμμένα οχήματα.

Οι δράστες πλησίαζαν με το όχημα τους το ΑΤΜ που επιθυμούσαν να διαρρήξουν και ο συνοδηγός με γρήγορες κινήσεις τοποθετούσε τον σωλήνα διοχέτευσης αερίου και με σπινθήρα που προκαλούσε, είτε με μπαταρία είτε με TASER , έδινε έναυση, πραγματοποιώντας την έκρηξη στο ΑΤΜ. Έπειτα από ανεπιτυχείς απόπειρες διάρρηξης, κατά τις οποίες πραγματοποίησαν μεν έκρηξη αλλά δεν κατόρθωσαν να αφαιρέσουν τα χρήματα, αναβάθμισαν τον τρόπο δράσης τους και άρχισαν να πραγματοποιούν τις εκρήξεις με στέρεο εκρηκτικό που τοποθετούσαν μέσα στο ΑΤΜ.

Τέλος, όταν ξεκίνησαν να επιλέγουν και υποκαταστήματα Τραπεζών για να πραγματοποιήσουν τα χτυπήματά τους, χρησιμοποιούσαν κλεμμένα οχήματα, βαρέως κυρίως τύπου, για να εισέρχονται στο εσωτερικό των υποκαταστημάτων και τα οποία και στη συνέχεια εγκατέλειπαν στο σημείο.

Πυρπολούσαν τα κλεμμένα αυτοκίνητα για να εξαφανίσουν τα ίχνη τους

Οι δράστες λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης, αφού κάλυπταν τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με κουκούλες, φορούσαν γάντια και μακρυμάνικες μπλούζες ή μπουφάν, προκειμένου να μην αφήσουν ίχνη τους στα σημεία. Στο πλαίσιο αυτό, τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν είτε τα πυρπολούσαν είτε τα περίελουζαν με χλωρίνη αμέσως μετά τη διάρρηξη των ΑΤΜ, προκείμενου να εξαφανίσουν τα ίχνη τους. Καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης τους είχαν τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ τους και χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM, καταχωρημένες σε ονόματα ανύπαρκτων αλλοδαπών.

Στην κατοχή τους, έπειτα από έρευνες που έγιναν σε κατοικίες και χώρους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν φιάλη υγραερίου, ηλεκτρικά καλώδια, φυτίλια, πιστόλι, φυσίγγια, λοστοί, βαριοπούλα, μικροποσότητα κάνναβης, πλήθος ρολογιών, κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM. Από την μέχρι στιγμής έρευνα, έχει εξακριβωθεί η συμμετοχή των κατηγορούμενων σε 11 διαρρήξεις και 15 απόπειρες διάρρηξης ΑΤΜ, σε διάφορες περιοχές της Αττικής και της Κορινθίας.

Επιπλέον εξιχνιάσθηκαν 14 κλοπές Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων και πέντε κλοπές πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων. Το οικονομικό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική ομάδα από την παράνομη δράση της, υπερβαίνει το χρηματικό ποσό του 1.170.000 ευρώ. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι συλληφθέντες έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για πλήθος αδικημάτων. Σε βάρος τους σχηματίστηκε σχετική δικογραφία και οδηγήθηκαν ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ οι έρευνες για την εξιχνίαση και άλλων παρόμοιων περιπτώσεων συνεχίζονται.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.