Ακαδημία Κινηματογράφου: Οι υποψηφιότητες

Ακαδημία Κινηματογράφου: Οι υποψηφιότητες

 

Ανακοινώθηκαν νωρίτερα σήμερα,οι υποψηφιότητες των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2013. Οι νικητές θα προκύψουν από τη δεύτερη και τελική φάση της διαδικασίας και τα ονόματά τους θα ανακοινωθούν στην τελετή απονομής των βραβείων, στις 2 Απριλίου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Είναι η τέταρτη χρονιά που η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ) απονέμει τα βραβεία της. Ο αριθμός των υποψηφίων ταινιών, που μετείχαν στη ψηφοφορία για τα βραβεία ήταν 17 ταινίες μεγάλου μήκους, 10 ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και 36 μικρού μήκους ταινίες.

Υποψήφιες για το βραβείο μεγάλου μήκους μυθοπλασίας, που απονέμεται στους παραγωγούς των ταινιών είναι με αλφαβητική σειρά οι εξής :«11 Συναντήσεις με τον Πατέρα μου» του Νίκου Kορνήλιου, «Αν» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, «Το Αγόρι τρώει το Φαγητό του Πουλιού» του Εκτορα Λυγίζου, «Η Κόρη» του Θάνου Αναστόπουλου, «J.A.C.E» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη.

Αν συνυπολογίσουμε, παρατήρησε η πρόεδρος της ΕΑΚ, Κατερίνα Ευαγγελάκου, ότι «ο προϋπολογισμός των ταινιών κυμαίνεται από 3000 ευρώ, όπως π.χ. η ταινία «Ελκυστική ψευδαίσθηση» του Πέτρου Σεβαστίκογλου έως 1 εκ. ευρώ, το «Αν» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη και τις εκπροσωπήσεις στα ξένα Φεστιβάλ, φαίνεται ότι υπάρχει μια τεράστια γκάμα Ελλήνων κινηματογραφιστών, που παράγουν έργο σε αντίξοες συνθήκες και σ’ ένα κλίμα καταθλιπτικό, ανέχειας και απαξίωσης του ελληνικού πολιτισμού από την πολιτεία».

Η καινοτομία στην φετεινή απονομή είναι ότι από την τρέχουσα χρονιά, η Ακαδημία θεσπίζει το βραβείο «Λουκία Ρικάκη» σε σκηνοθέτες ντοκιμαντέρ, που συνοδεύεται από 3000 ευρώ, δωρεά της οικογένειας της πρόωρα χαμένης σκηνοθέτιδος.

Την ανάγκη να ζωντανέψει τη μνήμη της Λουκίας Ρικάκη, εξέφρασε η μητέρα της, παρούσα στη σημερινή εκδήλωση της ΕΑΚ στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

«Πριν φύγει η Λουκία μου είπε πως αν η ζωή τελειώνει στα 50 χρόνια, τότε την έχω ζήσει στα κόκκινα», χαιρέτησε συγκινημένη η μητέρα της πρόωρα χαμένης σκηνοθέτιδος, ευχαριστώντας την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, που αποδέχθηκε την πρότασή της για το βραβείο που φέρει το όνομα της Λουκίας.

Δύο επιπρόσθετες ειδήσεις από το χώρο των κινηματογραφιστών ανακοίνωσε η Κατερίνα Ευαγγελάκου, που υπαγορεύονται όπως είπε η ίδια, από την αλληλεγγύη, των επαγγελματιών του χώρου. Η μια προέρχεται από τους διευθυντές φωτογραφίας, οι οποίοι συστήνουν την ένωση GSC και η άλλη, από τους δημιουργούς ντοκιμαντέρ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ