Αγρότες: Αναχωρούν από το Σύνταγμα τα τρακτέρ – LIVE εικόνα

Οι αγρότες ξεκίνησαν να αναχωρούν με τα τρακτέρ τους τμηματικά και συντεταγμένα από το Σύνταγμα, με βάση το σχέδιο της Αστυνομίας, ενώ όσοι είχαν φτάσει στην Αθήνα με λεωφορεία αναχώρησαν χθες το βράδυ. Πριν από λίγες ώρες έγιναν συσκέψεις μεταξύ των αγροτών προκειμένου να μείνουν κάποιοι στην πρωτεύουσα. Έτσι αγρότες από ορισμένα μπλόκα θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι να… ακουστούν από την κυβέρνηση, όπως υποστηρίζουν.

Οι υπόλοιποι επιστρέφουν στα μπλόκα ανά την Ελλάδα. Εκεί θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις προκειμένου να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεων. Όπως λένε χαρακτηριστικά, “δεν θα επιστρέψουμε στα χωράφια μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας”. Δεν αποκλείεται από εδώ και στο εξής να συνεχίσουν με αποκλεισμούς δρόμων ή και με άλλες μορφές διαμαρτυρίας.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στο συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος ήταν τουλάχιστον 6.000 άτομα και περισσότερα από 160 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Με συνθήματα και πανό για την επαγγελματική τους επιβίωση, αλλά και τη σημασία του πρωτογενούς τομέα για το σύνολο της κοινωνίας, διαδήλωσαν αγρότες από όλα τα σημεία της Ελλάδας. Παράλληλα, τονίζουν ότι η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που έχει ανακοινωθεί δεν αρκεί, ενώ για το αγροτικό ρεύμα ζητούν η τιμή της κιλοβατώρας να πέσει στα 7 λεπτά.

Εν τω μεταξύ, όπως ανέφεραν αγρότες από την Θεσσαλία, την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται ραντεβού με τον πρωθυπουργό, για να συζητηθούν τα ζητήματα που αφορούν τις καταστροφές στον Θεσσαλικό κάμπο.

Το χρονικό της «απόβασης» στην Αθήνα

Οι αγρότες μπήκαν χθες με τα τρακτέρ τους στην Λεωφόρο Αθηνών κορνάροντας, με τους περαστικούς να απαθανατίζουν την πρωτόγνωρη για την Αθήνα εικόνα με τα κινητά τους. Ο κύριος όγκος των τρακτέρ έφτασε στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Στην πλατεία Ομονοίας οι αγρότες έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα από τους Αθηναίους που είχαν συγκεντρωθεί στα πεζοδρόμια. Οι κόρνες ηχούσαν ρυθμικά ακόμα και υπό τους ήχους της Μικρής Νυχτερινής Μουσικής του Μότσαρτ.

Στις 3 το μεσημέρι και τα πρώτα τρακτέρ βρίσκονταν στην Σταδίου με κατεύθυνση το Σύνταγμα.

Καθόλη τη διαδρομή τους, από την Εθνική Αθηνών – Λαμίας μέχρι και το Σύνταγμα, οι άνδρες της Τροχαίας προχωρούσαν σε προσωρινές διακοπές κυκλοφορίας. Τα τρακτέρ και τα λεωφορεία από την Λεωφόρο Κηφισού πέρασαν στην Λεωφόρο Αθηνών και μέσω της Αχιλλέως έφτασαν στην πλατεία Καραϊσκάκη. Από εκεί ανέβηκαν αντίθετα την Αγίου Κωνσταντίνου μέχρι την πλατεία Ομονοίας και από εκεί και πάλι αντίθετα μέσω της Πανεπιστημίου έφτασαν μπροστά στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και την Αμαλίας.

αγρότες Σύνταγμα

Πρώτοι έφθασαν στο κέντρο οι αγρότες της Εύβοιας, οι οποίοι συναντήθηκαν με μια ομάδα αγροτών από την Κρήτη που έφτασαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, έτοιμοι για την κινητοποίηση με πανό και συνθήματα. Οι αγρότες του Ηρακλείου και των Χανίων συναντήθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά στην πύλη Ε2, δίνοντας ραντεβού για το μεγάλο συλλαλητήριο σήμερα στο Σύνταγμα.

αγρότες Σύνταγμα

Λίγο μετά τις 12:00 τα διόδια των Αφιδνών πέρασε το κομβόι των τρακτέρ που αναχώρησε από το Κάστρο Βοιωτίας και το οποίο ενώθηκε με τα τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα από τη Θήβα, το Σχηματάρι και από άλλες περιοχές, όπως και με τα 60 πούλμαν που ξεκίνησαν από Αλεξανδρούπολη.

Οι αγρότες που έφτασαν στην Αθήνα με λεωφορείο συναντήθηκαν στο ΟΑΚΑ και μετά με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς πήγαν στο Σύνταγμα.

Στα Μέγαρα ήταν το σημείο συνάντησης για τους αγρότες από τη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο.

Γεμάτα ξεκίνησαν τα πούλμαν νωρίς το πρωί και από το Δερβένι Θεσσαλονίκης, με αγρότες που συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα από το Δερβένι, τα Μάλγαρα και την Επανομή, για να ενώσουν τις φωνές τους με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους.

Να σημειωθεί πως ακόμη και από την Ημαθία και τον Έβρο, αγρότες φόρτωσαν τα τρακτέρ σε φορτηγά και νταλίκες, έτσι ώστε να έχουν συμβολική παρουσία στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

Στο χθεσινό συλλαλητήριο ήταν παρόντες ο Στέφανος Κασσελάκης, αντιπροσωπεία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, άλλοι πολιτικοί αρχηγοί και εκπρόσωποι.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ