Αυτοί οι ελεγκτές έκλεβαν τα πρόστιμα

Αυτοί οι ελεγκτές έκλεβαν τα πρόστιμα 

 

Από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα και συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου, δυο ελεγκτές κομίστρου της Ανώνυμης Εταιρείας Οδικές Συγκοινωνίες (Ο.ΣΥ. Α.Ε.) και δύο ιδιώτες – τυπογράφοι, οι οποίοι εμπλέκονται σε υπόθεση κατάρτισης πλαστών βεβαιώσεων παράβασης και εικονικής επιβολής προστίμων σε επιβάτες με σκοπό τον προσπορισμό παράνομου εισοδήματος.

Από τα συνολικά στοιχεία της προανάκρισης εκτιμάται ότι το κέρδος που αποκόμισαν οι συλληφθέντες ζημιώνοντας παράλληλα την Ο.ΣΥ., από τον Απρίλιο του 2013 μέχρι τον Ιούνιο του 2014 κυμαίνεται από 50.400 έως 90.720 ευρώ.

Συγκεκριμένα, οι δυο της Ο.ΣΥ., ηλικίας 31 και 32 ετών βεβαίωσαν πρόστιμο ύψους 72 ευρώ σε 25χρονη, η οποία είχε επιβιβαστεί σε λεωφορείο των αστικών συγκοινωνιών χωρίς εισιτήριο. Η 25χρονη πλήρωσε άμεσα το πρόστιμο, προκειμένου να μειωθεί η αξία του στο μισό. Όμως σε εκείνο το σημείο οι συλληφθέντες έκαναν ένα μοιραίο για αυτούς λάθος καθώς ξέχασαν να δώσουν πίσω την ταυτότητά της 25χρονης.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, η 25χρονη αναζήτησε την ταυτότητά της και πηγε στα Κεντρικά Γραφεία του Ο.ΣΥ. στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη, όπου ενημερώθηκε ότι το απόκομμα πληρωμής που είχε ήταν πλαστό, καθώς το μητρώο του ελεγκτή ήταν ανύπαρκτο. Ωστόσο, η 25χρονη αναγνώρισε στον χώρο τους δύο ελεγκτές, ως τα πρόσωπα που βεβαίωσαν την παράβαση.

Ακολούθησε έρευνα από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της οποίας οι δυο εμπλεκόμενοι συνελήφθησαν ενώ εκτελούσαν υπηρεσία οδηγού σε λεωφορεία του προαναφερόμενου Οργανισμού.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης προέκυψε ότι, ο 31χρονος και ο 32χρονος, τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2013 είχαν κατασκευάσει πλαστά μπλοκ βεβαίωσης παραβάσεων προκειμένου να αποκομίζουν παράνομα οικονομικά οφέλη. Τα μπλοκ προμηθεύονταν, από 44χρονο τυπογράφο στην περιοχή της Βάρης, από τον οποίο είχαν επίσης προμηθευτεί και μια σφραγίδα κόκκινου χρώματος, με την οποία θεωρούσαν την πράξη βεβαίωσης προστίμου κατά το ήμισυ.

Όπως προέκυψε, οι δυο υπάλληλοι, παράλληλα με τα καθήκοντα του οδηγού εκτελούσαν από κοινού εθελοντικά υπηρεσία ελεγκτή, και συγκεκριμένα τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα αποκομίζοντας την κάθε φορά παράνομο χρηματικό όφελος από 200 ευρώ έως 350 ευρώ έκαστος.

Αναφορικά με την περίπτωση της 25χρονης, προέκυψε ότι ο 31χρονος ελεγκτής, επειδή αντιλήφθηκε την πιθανότητα να έχει προβεί σε καταγγελία για το γεγονός της ψευδούς βεβαίωσης προστίμου, κατέστρεψε με καύση τα πλαστά μπλοκ που είχε στο σπίτι του και τα οποία είχε προμηθευθεί από τον 32χρονο, ενώ έκαψε και την ταυτότητα της 25χρονης, προκειμένου να καταστρέψει τα πειστήρια.

Από την έρευνα, διαπιστώθηκε η εξακολουθητική δράση των εμπλεκομένων, ενώ συσχετίσθηκαν και άλλες παρόμοιες εκκρεμείς υποθέσεις σε άλλες Αστυνομικές Υπηρεσίες, στα πλαίσια των οποίων ο 32χρονος ταυτοποιήθηκε σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις ως δράστης εξαπάτησης επιβατών, με την μέθοδο της είσπραξης εικονικού προστίμου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ