Αφρικανική σκόνη: Εικόνες που θυμίζουν Σαχάρα στην Ελλάδα – Πότε θα υποχωρήσει το φαινόμενο

Ακόμη μία ημέρα που οι περισσότερες περιοχές της χώρας, κυρίως στα νότια, δείχνουν απόκοσμες από την αφρικανική σκόνη.

Το ξημέρωμα της Τετάρτης 24 Απριλίου, βρήκε την Αθήνα μέσα σε ένα έντονο και αποπνικτικό κλοιό σκόνης, που ακόμη και η Ακρόπολη δεν φαίνεται, ενώ και στην Θεσσαλονίκη η σκόνη έχει κάνει την εμφάνισή της.

Αθήνα σκόνη

αφρικανική σκόνη

Πορτοκαλί «βάφτηκε» επίσης ο ουρανός σε Ναύπλιο και Καλαμάτα. Οι εικόνες θυμίζουν Σαχάρα.

αφρικανική σκόνη- Ναύπλιο

Χθες η Κρήτη εξαφανίστηκε μέσα στο καφέ πέπλο, εν μέσω θερμοκρασιών κοντά στους 30°C.

Απόκοσμο ήταν το σκηνικό από νωρίς το πρωί στην πόλη της Καλαμάτας αλλά και σε ολόκληρο τον νομό Μεσσηνίας. Η θερμοκρασία λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι είχε «σκαρφαλώσει» στους 32 βαθμούς Κελσίου, όπου σε συνδυασμό με τον ισχυρό θερμό άνεμο που φυσούσε αλλά και την αφρικανική σκόνη, συνέθεταν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Στην Πάτρα καταγράφηκαν χθες εντυπωσιακές διαφορές σε θερμοκρασία και υγρασία καταγράφηκαν στους δύο σταθμούς του Εργαστηρίου Φυσικής της ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών. Χθες στις 12:00 το μεσημέρι η θερμοκρασία στο Ρίο μετρήθηκε στους 20,3 βαθμούς Κελσίου με σχετική υγρασία 54,9%. Την ίδια στιγμή, ο σταθμός στο Κουκούλι (μέσα στην πόλη της Πάτρας) έδειξε 30,1 βαθμούς Κελσίου με υγρασία 22,2%.

Η κατάσταση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί έως και το μεσημέρι σήμερα, οπότε και  θα αρχίσει να υποχωρεί η σκόνη και να καθαρίζει η ατμόσφαιρα. Αύριο Πέμπτη (25.04.2024) τα πράγματα αναμένεται να είναι πολύ καλύτερα.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 25-04-2024

  • Αρχικά στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Μακεδονία και βαθμιαία στην υπόλοιπη δυτική και τη βόρεια χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά (σε υψόμετρο πάνω από τα 1500 μέτρα). Τα φαινόμενα από τις απογευματινές ώρες θα εξασθενήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί.
  • Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικούς όμβρους τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στη Θεσσαλία και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά κυρίως ορεινά.
  • Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη κυρίως στα ανατολικά.
  • Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Στα ανατολικά νότιοι νοτιοδυτικοί που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
  • Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Θα φτάσει στα βορειοδυτικά τους 16 με 18, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά καθώς και στη νησιωτική χώρα τους 19 με 22 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26-04-2024

  • Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι στα δυτικά και βόρεια κυρίως ορεινά.
  • Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη κυρίως στα δυτικά.
  • Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
  • Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά και βόρεια.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 27-04-2024

  • Αραιές νεφώσεις, κατά τόπους και κατά περιόδους πυκνότερες με πιθανότητα τοπικών βροχών ή όμβρων στα δυτικά και βόρεια.
  • Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 με ενίσχυση από το βράδυ στα 7 μποφόρ.
  • Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ (ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ) 28-04-2024

  • Γενικά αίθριος καιρός, αλλά βαθμιαία στα βορειοανατολικά και αργότερα στα υπόλοιπα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη θα αναπτυχθούν νεφώσεις. Στα βορειοανατολικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
  • Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ.
  • Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο κυρίως στα δυτικά και τα νότια.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ