Σε πύρινη πολιορκία η Αττική: Φλέγονται Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες, Μαλακάσα – Μάχη στον Άγιο Στέφανο

Άλλη μια εφιαλτική νύχτα στην Αττική, με τη φωτιά να μαίνεται ανεξέλεγκτη και να κατακαίει ό,τι βρίσκει στο πέρασμά της. Τα μεγάλα μέτωπα προς Μαλακάσα και Πάρνηθα εξαπλώνονται χωρίς «φρένο». Οι αναζωπυρώσεις είναι διαρκείς με τις εστίες της πυρκαγιάς να επεκτείνονται από τις Αφίδνες και την Ιπποκράτειο Πολιτεία, μέχρι τη Δροσοπηγή το Κρυονέρι και τη Λίμνη Μαραθώνα.

Τα κυριότερα προβλήματα αυτή τη στιγμή σύμφωνα με την Πυροσβεστική εστιάζονται στη Βαρυμπόμπη, στους Θρακομακεδόνες και στον Άγιο Στέφανο. Το πρωί η Πολιτική Προστασία έστειλε μέσω του 112 νέο μήνυμα στους κατοίκους των περιοχών Αγίας Παρασκευής, Αγίας Σκέπη, Καπιτένια, Βρυσάκι και Λόφου Κουρεμένου ώστε να εκκενώσουν τις περιοχές και να κατευθυνθούν προς Δροσιά μέσω της Λεωφόρου Μαραθώνος.

Λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα όπως μετέδωσε η ΕΡΤ στη Βαρυμπόμπη καίγονταν σπίτια εντός του οικιστικού ιστού, ενώ η φωτιά ήταν μια “ανάσα” από την πλατεία της περιοχής.

Δείτε το βίντεο από τη Βαρυμπόμπη:

Δείτε να καίγονται σπίτια στη Βαρυμπόμπη:

Δείτε βίντεο από τους Θρακομακεδόνες:

Λίγο μετά τις 10 το βράδυ η φωτιά πέρασε την εθνική οδό στο ύψος του Μαρκόπουλου Ωρωπού, μετά τον κόμβο της Μαλακάσας και φαίνεται να κινείται προς Ωρωπό, καίγοντας πευκόφυτη έκταση, ωστόσο όπως μας ενημέρωσε η Πυροσβεστική η εικόνα είναι κάπως καλύτερη. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανακόψουν την πορεία της, χωρίς ιδιαίτερη ευκολία λόγω του δύσβατου της περιοχής. Η φωτιά καίει σε χαράδρα πλησίον της εθνικής με αργή πορεία λόγω της άπνοιας, με τον δήμαρχο Ωρωπού Γιώργο Γιασημάκη να ζητάει ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης για να ανακοπεί η πορεία της. Σύμφωνα πάντως με τον δήμαρχο το πύρινο μέτωπο είναι πολύ μακριά από τον Ωρωπό και τη Συκάμινο και βρίσκεται πιο κοντά στην Μαλακάσα, στην Μαυροσουβάλα.

Με εισήγηση της Πυροσβεστικής, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θαν. Αυγερινός εξέδωσε εντολή εκκένωσης των οικισμών Μαρκόπουλο Ωρωπού, Μήλεσι, Μπάφι, Μαυροσουβάλα και Λεβίσι.

«Πρόκειται για πολύ δύσκολη νύχτα. Επιχειρούμε με όλες μας τις δυνάμεις και προσπαθούμε το καλύτερο. Στο μέτρο του δυνατού συνδράμοντας την Πυροσβεστική όπου κι όταν μας ζητηθεί» επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο ίδιος. Σημειώνεται ότι από το πρωί είχε σταλεί μήνυμα από το 112 για εκκένωση της Μαλακάσας.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κόκκαλης, εξέφρασε έντονη ανησυχία για τη δυσμενή αυτή εξέλιξη τονίζοντας: «Πρέπει να έρθουν εδώ το πρωί, άμεσα τα εναέρια μέσα». Ο αντιπεριφερειάρχης λίγο νωρίτερα, κατά την αποχώρηση των εναέριων μέσων με την έλευση της νύχτας, συντόνισε τη διανομή των οχημάτων της Περιφέρειας ανάλογα με τα αιτήματα του Πυροσβεστικού Σώματος. Τα μηχανήματα, υδροφόρες και σκαπτικά μηχανήματα έργου (ερπυστριοφόρα, φορτωτήρες, μπουλντόζες), καθώς και τα μικρά πυροσβεστικά, διατίθενται ανάλογα με τις ανάγκες, είτε για να εφοδιάσουν με νερό τα πυροσβεστικά οχήματα είτε για να διανοίξουν δρόμους ως αντιπυρικές ζώνες.

Τα άλλα τρία μέτωπα

Τους επιτελείς της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής απασχολούν άλλα τρία μέτωπα. Το ένα είναι η μεγάλη αναζωπύρωση που έγινε το απόγευμα στη Βαρυμπόμπη, πάνω από το αεροδρόμιο του Τατοίου και κατευθύνεται προς τα πρώτα σπίτια των Θρακομακεδόνων, για τους οποίους δόθηκε εντολή εκκένωσης, καθώς οι φλόγες πλησιάζουν απειλητικά την περιοχή. .

Λίγο νωρίτερα είχε δοθεί ξανά εντολή για την εκκένωση της Βαρυμπόμπης.

Για τον ίδιο λόγο εκκενώθηκε προληπτικά το βράδυ της Παρασκευής το προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα. Η αστυνομία σε συνεργασία με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μετέφερε με λεωφορεία για λόγους ασφαλείας τους αλλοδαπούς που κρατούνταν στο κέντρο σε άλλες δομές της Αττικής.

Οι φλόγες είχαν φτάσει στις αυλές του ΒΑ οικισμού της Βαρυμπόμπης και στα βορεινά σπίτια των Θρακομακεδόνων, ενώ οι δυνάμεις πυρόσβεσης σε μια ύστατη προσπάθεια επιχειρούσαν να την ελέγξουν με τη δημιουργία αντιπυρικής ζώνης περιμετρικά των οικισμών, για να ανακόψουν την πορεία του μετώπου που κατεβαίνει από την Πάρνηθα. Ωστόσο, η άπνοια και το θερμικό φορτίο της πυρκαγιάς οδηγεί το μέτωπο ανοδικά στις παρυφές του βουνού, με την ελπίδα όλων να μην κατευθυνθεί προς Χασιά ή άλλες κατοικημένες περιοχές.

Στο Κρυονέρι το μεσημέρι της Παρασκευής ξαφνικά έγινε μια τεράστια αναζωπύρωση, πήρες διαστάσεις και μπήκε στον οικισμό, καίγοντας σπίτια. Όσοι άνθρωποι είχαν παραμείνει στην περιοχή έτρεχαν πανικόβλητοι ή με τα λάστιχα προσπαθούσαν να σώσουν ό,τι μπορούν, ενώ έκαναν συνεχώς έκκληση για εναέρια μέσα.

Στις εικόνες που κατέγραψε το ΟΡΕΝ από την περιοχή, καταγράφονται οι αγωνιώδεις προσπάθειες ενός άνδρα να βρει κάποιον δικό του άνθρωπο. “Αλέξανδρε, έλα έξω”, φωνάζει και το βλέμμα του είναι στραμμένο προς ένα σπίτι. Οι φωνές του είναι μαχαίρι στην καρδιά.

Το άλλο μέτωπο που έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις είναι αυτό που μαίνεται από τη νύχτα της Πέμπτης στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου. Οι φλόγες μπήκαν μέσα στους οικισμούς Πευκόφυτο και Ποντίων. Πολλά σπίτια κάηκαν, ενώ συνεχώς σημειώνονταν εκρήξεις.

Η φωτιά φτάνει στις παρυφές της Σταμάτας – που επίσης έχει εκκενωθεί όπως και η Ροδόπολη – ενώ από την άλλη πλευρά καίει περιμετρικά της λίμνης Μαραθώνα και κατευθύνεται προς Καλέτζι. Ταυτόχρονα υπάρχουν αρκετές ενεργές εστίες και αναζωπυρώσεις προς το Καπανδρίτι και το Πολυδένδρι.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη φωτιά ξεκίνησε απέναντι από τις Αφίδνες, πέρασε την εθνική οδό, κινήθηκε βόρεια προς το Καπανδρίτι και στη συνέχεια γύρισε νότια όπου έφτασε σχεδόν έως τη Λίμνη Μαραθώνα και τώρα εντοπίζεται το πρόβλημα προς την πλευρά του Αγίου Στεφάνου. Σε πλήρη εξέλιξη κυρίως με ενεργές εστίες σε όλη την έκτασή του είναι το έτερο μέτωπο στις Αφίδνες που φτάνει μέχρι την Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Το πρώτο θύμα των πυρκαγιών

Το πρώτο θύμα των πυρκαγιών που πλήττουν την Αττική είναι ένας 38χρονος κάτοικος της Ιπποκρατείου Πολιτείας. Ο άτυχος άνδρας είχε διακομιστεί σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο ΚΑΤ, λόγω τραυματισμού στο κεφάλι έπειτα από τροχαίο. Δυστυχώς, παρά την υπερπροσπάθεια των γιατρών, έχασε τη ζωή του. Σε ανακοίνωσή του το νοσοκομείο αναφέρει: “Στις 14:00 σήμερα διακομίστηκε με το ΕΚΑΒ κάτοικος της Ιπποκράτειου Πολιτείας, ηλικίας 38 ετών με κτύπημα στο κεφάλι με μη ανιχνεύσιμα ζωτικά σημεία, από πτώση στύλου της ΔΕΗ, σύμφωνα με μαρτυρίες παρευρισκομένων. Έγινε προσπάθεια ανάνηψης επί 70 λεπτά χωρίς αποτέλεσμα”

Τα πλάνα από στρατιωτικό ελικόπτερο αποτυπώνουν μέγεθος πυρκαγιάς.

Συγκλονιστικά είναι επίσης τα πλάνα με πυροσβέστες, εθελοντές και κατοίκους να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να σβήσουν τη φωτιά. Δημιουργούν μια ανθρώπινη αλυσίδα, ενώ οι φλόγες είναι σε απόσταση αναπνοής.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ