Ανεξέλεγκτα τα πύρινα μέτωπα στην Αττική – Η φωτιά έφτασε στην Εθνική Οδό στο ύψος της Μαλακάσας

Δραματικές οι εικόνες και οι στιγμές στη βόρεια Αττική, όπου μαίνεται ανεξέλεγκτη η μεγάλη πυρκαγιά. Αυτή τη στιγμή η μεγάλη “μάχη” με τις φλόγες δίνεται στον Άγιο Στέφανο, όπου καίγονται σπίτια ενώ συναγερμός σήμανε και για τη νέα αναζωπύρωση στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, για την οποία εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση. Μήνυμα εστάλη και για εκκένωση των Θρακομακεδόνων. Είχαν προηγηθεί μηνύματα για εκκένωση για Σταμάτα και Ροδόπολη, όμως, πλέον η κατάσταση είναι καλύτερη εκεί.

Θλιβερό γεγονός αποτελεί στο μεταξύ ο θάνατος ενός 38χρονου κατοίκου της Ιπποκρατείου Πολιτείας, ο οποίος είχε διακομιστεί στο ΚΑΤ σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση λόγω τραυματισμού στο κεφάλι έπειτα από τροχαίο. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών, δεν κατάφεραν να τον κρατήσουν στη ζωή.

Δύσκολη η κατάσταση στους Θρακομακεδόνες

Δύσκολη είναι η κατάσταση στους Θρακομακεδόνες, όπου απειλούνται σπίτια. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική το μέτωπο που ξεκίνησε πάνω από το αεροδρόμιο του Τατοΐου κατευθυνόταν νωρίτερα προς τους Θρακομακεδόνες και το Ολυμπιακό χωριό, όπου έχει γίνει από τους πυροσβέστες ζώνη για να εμποδίσουν την εξάπλωσή της. Σε πλήρη εξέλιξη είναι και το μέτωπο των Αφιδνών, ενώ εστίες υπάρχουν ακόμη και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Στις παρυφές της Σταμάτας έφτασε η φωτιά

Το μέτωπο της πυρκαγιάς προς τον Άγιο Στέφανο το οποίο έχει εξαπλωθεί νότια και αφού καίει μέσα στον οικισμό Πευκόφυτο έφτασε στις παρυφές της Σταμάτας. Ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης προσπάθησαν από την πρώτη στιγμή να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς με τη βοήθεια και εναέριων μέσων που κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού. Ταυτόχρονα η Αστυνομία απομάκρυνε τον κόσμο από την περιοχή της πυρκαγιάς και τους οικισμούς που είχαν εκκενωθεί από νωρίς. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη φωτιά ξεκίνησε απέναντι από τις Αφίδνες, πέρασε την εθνική οδό, κινήθηκε βόρεια προς το Καπανδρίτι και στη συνέχεια γύρισε νότια όπου έφτασε σχεδόν έως τη Λίμνη Μαραθώνα και τώρα εντοπίζεται το πρόβλημα προς την πλευρά του Αγίου Στεφάνου.

Σε εξέλιξη είναι επίσης και η πυρκαγιά που ξέσπασε πριν από λίγο στα Άνω Λόσια η οποία καίει χαμηλή βλάστηση αλλά σύμφωνα με την Πυροσβευστική έχει φτάσει κοντά στις παρυφές του Ποικίλου Όρους. Η πυρκαγιά αντιμετωπίζεται από ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Η μάχη των πυροσβεστών στον Άγιο Στέφανο

Ασύλληπτες εικόνες κατέγραψε η κάμερα της ΕΡΤ στον οικισμό Ποντίων στον Άγιο Στέφανο, όπου υπήρξε μία τεράστια εστία φωτιάς. Οι πυροσβέστες δημιούργησαν μία ανθρώπινη αλυσίδα, παρατάχθηκαν σε διάταξη μάχης και προσπάθησαν με όλες τους τις δυνάμεις να ελέγξουν τη μανία της πυρκαγιάς.

Νέα αναζωπύρωση στο Κρυονέρι. – Οι στιγμές αγωνίας στην περιοχή

Λίγο νωρίτερα υπήρξε νέα αναζωπύρωση στην περιοχή του Κρυονερίου με τους πυροσβέστες να τρέχουν με υδροφόρες, προκειμένου να ελέγξουν τις φλόγες. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε λίγα λεπτά «μαύρισε» ο ουρανός και έγινε αποπνικτική η ατμόσφαιρα με τις φλόγες να καίνε ό,τι έχει απομείνει.

Σπίτια τυλίχτηκαν στις φλόγες, δέντρα έγιναν στάχτη και επικράτησε πανικός, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τους εθελοντές να δίνουν μεγάλη μάχη, χωρίς, ωστόσο, να είναι σε θέση να βάλουν ένα φρένο σε αυτόν τον πύρινο εφιάλτη, τη στιγμή που και οι άνεμοι δυνάμωναν. Οι σκηνές που εκτυλίσσονται δραματικές. Οι άνθρωποι έφευγαν από τα σπίτια τους, μαζεύοντας λιγοστά πράγματα και παίρνοντας μαζί τα κατοικίδιά τους για να σωθούν από τις φλόγες. Στις εικόνες που κατέγραψε το ΟΡΕΝ από την περιοχή, καταγράφονται οι αγωνιώδεις προσπάθειες ενός άνδρα να βρει κάποιον δικό του άνθρωπο. “Αλέξανδρε, έλα έξω”, φωνάζει και το βλέμμα του είναι στραμμένο προς ένα σπίτι. Οι φωνές του είναι μαχαίρι στην καρδιά.

Το πρώτο θύμα των πυρκαγιών

Το πρώτο θύμα των πυρκαγιών που πλήττουν την Αττική είναι ένας 38χρονος κάτοικος της Ιπποκρατείου Πολιτείας. Ο άτυχος άνδρας είχε διακομιστεί σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο ΚΑΤ, λόγω τραυματισμού στο κεφάλι έπειτα από τροχαίο. Δυστυχώς, παρά την υπερπροσπάθεια των γιατρών, έχασε τη ζωή του. Σε ανακοίνωσή του το νοσοκομείο αναφέρει:

“Στις 14:00 σήμερα διακομίστηκε με το ΕΚΑΒ κάτοικος της Ιπποκράτειου Πολιτείας, ηλικίας 38 ετών με κτύπημα στο κεφάλι με μη ανιχνεύσιμα ζωτικά σημεία, από πτώση στύλου της ΔΕΗ, σύμφωνα με μαρτυρίες παρευρισκομένων. Έγινε προσπάθεια ανάνηψης επί 70 λεπτά χωρίς αποτέλεσμα”

Δύσκολες μάχες

Μεγάλο πρόβλημα εντοπιζόταν από νωρίς το πρωί στο μέτωπο από την πλευρά του Καπανδριτίου, καθώς η φωτιά πέρασε την εθνική οδό πολλές φορές τη νύχτα, δημιουργώντας εστίες, που τελικά εξελίχθηκαν σε ενιαίο μέτωπο. Σε αυτό το μέτωπο, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η φωτιά κατευθυνόταν προς το Πολυδένδρι και το Καπανδρίτι, αλλά και προς τη Μαλακάσα και τη Λίμνη Μαραθώνα. Για αυτόν τον λόγο αυτό, εστάλησαν μηνύματα από το 112 για εκκένωση του Καπανδριτίου, του Πολυδενδρίου, της Μαλακάσας και του οικισμού Σφενδάλη. Μήνυμα από το 112 έλαβαν το μεσημέρι της Παρασκευής και όσοι βρίσκονται στην περιοχή Λίμνης Μαραθώνα και Καλέντζι Αττικής. Καλούνται να εκκενώσουν τώρα προς Γραμματικό. Σημειώνεται ότι τη νύχτα εκκενώθηκε ο Βόθωνας προς τη Λίμνη Μαραθώνα και οι οικισμοί Ποντίων και Πευκόφυτο του Αγίου Στεφάνου.

Αναζωπυρώσεις και εκρήξεις στις Αφίδνες

Δραματικές ήταν οι ώρες το πρωί καθώς τα πύρινα μέτωπα στην Αττική παρουσίαζαν αναζωπυρώσεις. Στις Αφίδνες η κατάσταση ήταν εφιαλτική και ακούγονταν διαρκώς εκρήξεις:

Στην ίδια περιοχή, μία επιχείρηση παραδόθηκε στις φλόγες. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο κτίριο υπήρχαν εύφλεκτα υλικά με αποτέλεσμα να σημειώνονται διαδοχικές εκρήξεις. Η κατάσταση είναι άκρως επικίνδυνη ενώ στην περιοχή η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική λόγω του πυκνού μαύρου καπνού. Στις εικόνες που κατέγραψε ο ΣΚΑΪ, ακούγονται οι εκρήξεις.

Δείτε κι άλλες συγκλονιστικές εικόνες στο βίντεο του OPEN:

Νωρίς το πρωί σημειώθηκαν εκρήξεις σε μάντρα μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στις Αφίδνες. Οι εικόνες από το σημείο που μετέδωσε το MEGA κόβουν την ανάσα. Εκατοντάδες αυτοκίνητα άρχισαν να παραδίδονται στις φλόγες, το ένα μετά το άλλο. Η φωτιά τύλιξε και τα κτίσματα της μάντρας. Να σημειωθεί ότι στις Αφίδνες πολλά σπίτια έχουν καεί από τη μεγάλη πυρκαγιά που είναι σε εξέλιξη με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να δίνουν τιτάνια μάχη.

Εφιαλτικές εικόνες στην Ιπποκράτειο Πολιτεία – Η ανεξέλεγκτη φωτιά από ψηλά

Πύρινη κόλαση στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, όπου σημειώθηκε νέα αναζωπύρωση. Η φωτιά κατέκαψε τα πάντα μέσα στον οικισμό, ο οποίος εκκενώθηκε από τους κατοίκους. Η περιοχή πνίγηκε στους καπνούς, ενώ ακούγονταν εκρήξεις. Επίγεια και εναέρια μέσα έδωσαν τιτάνιο αγώνα για να ανακόψουν την πορεία της.

Εικόνες σοκ στην Ιπποκράτειο Πολιτεία: Σε δευτερόλεπτα οι φλόγες έφτασαν δίπλα σε τηλεοπτικό συνεργείο

Στο έλεος της πύρινης λαίλαπας βρίσκεται η βόρεια Αττική. Στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, έγινε έντονη αναζωπύρωση κοντά σε ένα σπίτι, λόγω και της έντασης των ανέμων, νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής. Τα δέντρα άρχισαν να φλέγονται το ένα μετά το άλλο. Τις εικόνες καταγράφει το τηλεοπτικό συνεργείο του ΟΡΕΝ, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 80 μέτρων από τις πύρινες φλόγες, και ο δημοσιογράφος περιγράφει τις εφιαλτικές εικόνες. Μέσα σε δευτερόλεπτα, όμως, οι φλόγες φτάνουν σε απόσταση αναπνοής από το σπίτι και από το τηλεοπτικό συνεργείο. “Δείτε τι γίνεται μπροστά μας, αυτή είναι η εικόνα”, περιγράφει και στη συνέχεια απευθύνεται στον εικονολήπτη. “Νίκο έλα από εδώ, φύγε τώρα Νίκο” λέει με αγωνία, ενώ ακούγονται φωνές.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο:

Οι εικόνες που μεταδίδονται από τη φωτιά που μαίνεται στην Αττική είναι αποκαρδιωτικές. Σπίτια, επιχειρήσεις, περιουσίες και μία τεράστια δασική έκταση έχουν γίνει στάχτη, ενώ ολόκληρη η Πάρνηθα έχει “πνιγεί” στους καπνούς.

Συγκλονιστικές οι εικόνες των αναγνωστών του enikos.gr:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ