Τα ερωτήματα για το κρησφύγετο του Χρήστου Παππά- Τα επιπλέον κιλά και το μούσι

του Κυριάκου Μαντούβαλου

Ο Χρήστος Παππάς από χθες στις 9.30 που κατάλαβε ότι αστυνομικές δυνάμεις από την Αντιτρομοκρατική και την Ασφάλεια τον είχαν περικυκλώσει στο σπίτι που διέμενε, ετοιμάστηκε, άνοιξε την πόρτα και είπε «Τελείωσε παιδιά, έρχομαι». Φαινόταν προετοιμασμένος για την εξέλιξη αυτή, καθώς είχε ξυριστεί, αφήνοντας μόνο μουστάκι. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει βάλει και κάποια επιπλέον κιλά. Τα περιττά κιλά ίσως είναι το μόνο στοιχείο, που θα μπορούσε να υποστηρίξει την επιχειρηματολογία ότι εδώ και εννέα μήνες ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής ήταν σε αυτό το σπίτι στην οδό 28ης Οκτωβρίου στου Ζωγράφου. Οι γείτονες ανέφεραν ότι δεν τον είχαν δει ποτέ και κάποιες μόνο φορές έβλεπαν την 52χρονη να βγάζει βόλτα ένα σκυλάκι.

Ο ρόλος της 52χρονης Ουκρανής

Η Ιρίνα Κρουσενίτσκα είναι η 52χρονη γυναίκα με καταγωγή από την Ουκρανία, η οποία είχε κατέβει και υποψήφια διαμερισματική σύμβουλος στο 1ο Δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου της Αθήνας με τον συνδυασμό της Χρυσής Αυγής υπό τον Ηλία Κασιδιάρη. Τότε μάλιστα είχαν υπάρξει έντονες αντιδράσεις. Η 52χρονη είχε αποκτήσει ελληνική ιθαγένεια με Φ.Ε.Κ. της 13ης Ιουνίου 2017, ενώ το αίτημα πολιτογράφησης το είχε καταθέσει στις 16 Μαρτίου 2010.

Η 52χρονη είχε μείνει πιστή μέχρι τέλους στην Οργάνωση, καθώς ακόμη και μετά την καταδίκη των μελών, στήριζε τους «συναγωνιστές» της, παρά τις αντιδράσεις που είχαν υπάρξει για τη συμμετοχή της στο ψηφοδέλτιο του Ηλία Κασιδιάρη, επειδή κατά πολλούς αλλοίωνε τον εθνικιστικό χαρακτήρα του ψηφοδελτίου. Στον αντίποδα, οι σχέσεις της Χρυσής Αυγής με το ακροδεξιό κόμμα της Ουκρανίας Svoboda ήταν στενές, διαχρονικές και πολύ ισχυρές.

Ο Χρήστος Παππάς αναμένεται να οδηγηθεί στις φυλακές έπειτα από σχεδόν εννέα μήνες από την καταδίκη του από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε 11 χρόνια και 9 μήνες κάθειρξη. Η επιχείρηση έγινε με απόλυτη μυστικότητα και ο Παππάς δεν προέβαλε κανενός τύπου αντίσταση. Όπως είπε στους αστυνομικούς μέσα στον Ιούλιο σκόπευε να παραδοθεί.

Από τη σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση σε ρελάνς επιτυχιών

Η υπόθεση Παππά είχε προκαλέσει επανειλημμένα πολιτική αντιπαράθεση. Την τελευταία φορά αυτό συνέβη με αφορμή ένα δημοσίευμα των ΝΕΩΝ στις 8 Μαΐου, σύμφωνα με το οποίο ο δικηγόρος του Παππά, Περικλής Σταυριανάκης, μετέφερε στον πελάτη του «αίτημα από κρατικό παράγοντα να εμφανιστεί στις Αρχές και αυτό να ληφθεί υπόψη στη μετέπειτα μεταχείρισή του». Η Κυβερνητική Εκπρόσωπος 48 ώρες μετά, απάντησε σε σχετική ερώτηση στην ενημέρωση των συντακτών ότι «καμία διαπραγμάτευση δεν υπάρχει με τον φυγόποινο Χρήστο Παππά. Αναζητείται και θα συλληφθεί. Τα υπόλοιπα είναι εκτός πραγματικότητας». 39 μέρες μετά, ο Χρήστος Παππάς εντοπίζεται και συλλαμβάνεται σε απόσταση 4,1 χιλιομέτρων από την ΓΑΔΑ. Σε μια απόσταση 10 λεπτών με το αυτοκίνητο, όπως μπορεί να δει κάποιος από τον χάρτη.

Πηγές της ελληνικής αστυνομίας έλεγαν χθες αργά το βράδυ, ότι ο Παππάς το διάστημα που διέφευγε της σύλληψης κρυβόταν στο σπίτι της 52χρονης στου Ζωγράφου. Υπάρχουν μόνο δύο ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν στην υπόθεση του υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής: πρώτον, αν όντως επί εννέα μήνες φιλοξενούνταν σε αυτό το σπίτι και δεν έβγαινε, γιατί η αστυνομία έφτασε σε αυτόν τις τελευταίες δύο εβδομάδες; Δεύτερον, αν δεν ήταν και τους εννέα μήνες εκεί, πού αλλού κρυβόταν ο Χρήστος Παππάς όλο αυτό το διάστημα;

Η σύλληψη από την ΕΛ.ΑΣ. του υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής είναι μια αδιαμφισβήτητη επιτυχία που έρχεται σε συνέχεια δυο ακόμη μεγάλων επιτυχιών, της διαλεύκανσης της δολοφονίας της Καρολάιν στα Γλυκά Νερά και της εξιχνίασης της κλοπής των πινάκων από την Εθνική Πινακοθήκη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ