Παυλάκης για μετάλλαξη “Δέλτα”: Μονόδρομος τα εμβόλια – Λάθος να πετάξουμε τις μάσκες

Την ανησυχία του για την κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους και την εμφάνιση κρουσμάτων της μετάλλαξης “Δέλτα”, που θεωρείται ότι είναι πιο μεταδοτική, εξέφρασε ο καθηγητής Ιατρικής και ερευνητής στο εθνικό ινστιτούτο των ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

«Είναι πολύ ατυχές όταν το Ισραήλ ξαναβάζει τις υποχρεωτικές μάσκες σε εσωτερικούς χώρους, όταν όλη η Ευρώπη βάζει νέους περιορισμούς, η Ελλάδα βρήκε την ημέρα να ανακοινώσει την κατάργηση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους», είπε αρχικά ο κ. Παυλάκης. «Φοβάμαι δυστυχώς ότι πολύς κόσμος θα το προσλάβει ως κατάργηση της μάσκας, ότι πετάμε τις μάσκες, τελειώσαμε» πρόσθεσε.

Και συνέχισε: «Είναι μεγάλο λάθος αυτό. Η κυβέρνηση λέει χαλάρωση μόνο και ότι οι μάσκες είναι υποχρεωτικές μόνο όπου υπάρχει συνωστισμός. Αυτό δημιουργεί σύγχυση και νομίζω ότι θα το βρούμε μπροστά μας. Το καλοκαίρι του 2020 είχαμε υπερμεταδόσεις σε πανηγύρια, γάμους, βαφτίσεις και σε πολλά εξωτερικά μέρη. Φέτος με πολύ πιο επικίνδυνο ιό και με μόλις το 1/3 του πληθυσμού εμβολιασμένο τι περιμένετε να γίνει; θα έχουμε πρόβλημα».

Τα εμβόλια είναι μονόδρομος

Σχετικά με την ινδική μετάλλαξη, η οποία έχει δημιουργήσει προβληματισμό, ο κ. Παυλάκης ανέφερε πως «το Δέλτα στέλεχος και διάφορα στελέχη Δέλτα επεκτείνονται και όπου υπάρχουν λίγα, θα υπάρξουν σε λίγες ημέρες πάρα πολλά, και θα επικρατήσει ταχύτατα».

«Το πιο σημαντικό μήνυμα είναι “εμβολιαστείτε άμεσα” . Τα εμβόλια είναι μονόδρομος, αλλά μην περιμένετε θαύματα. Τα εμβόλια είναι θαυμαστά, αλλά όχι θαυματουργά. Θέλουν χρόνο να δουλέψουν. Με 30% ή 50% εμβολισμένους δεν πάμε πουθενά. Ωστόσο, δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός σε αυτούς που έχουν κάνει εμβόλιο. Θα είναι καταστροφικό, καθώς μολύνονται και πεθαίνουν και μερικοί εμβολιασμένοι, διότι δεν έχουν όλοι οι εμβολιασμένοι απόλυτη προστασία. Δεν ξέρουν ακριβώς πόσοι από τους εμβολιασμένους θα έχουν τέλεια προστασία».

«Γενικά τα εμβόλια καλύπτουν την μετάλλαξη Δέλτα αλλά δεν υπάρχουν εμβόλια, υπάρχουν εμβολιασμένοι που έχουν διαφορετική προστασία», ανέφερε ο κ. Παυλάκης. «Εμβολιαζόμαστε και προσέχουμε, γι’ αυτό είναι λάθος η εντύπωση ότι δεν θέλουμε μάσκες, δεν θέλουμε προστασία. Θέλουμε το εμβόλιο και όλα τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας. Είναι επικίνδυνο και το καλοκαίρι και ο χειμώνας που έρχεται» κατέληξε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ