Κορονοϊός: Συναγερμός και έκτακτη σύσκεψη για τη μετάλλαξη “Δέλτα” – Πού έχουν εντοπιστεί κρούσματα

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές και στη χώρα μας λόγω της μετάλλαξης “Δέλτα” του κορονοϊού, που θεωρείται ότι είναι πιο μεταδοτική. Ο συναγερμός έχει σημάνει έπειτα από τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων της συγκεκριμένης παραλλαγής, κυρίως στο Ηράκλειο της Κρήτης. Όπως ανακοίνωσε επίσημα ο ΕΟΔΥ, το απόγευμα της Πέμπτης, έπειτα από τις τελευταίες αναλύσεις, επιβεβαιώθηκαν 18 νέα κρούσματα της μετάλλαξης “Δέλτα”. Τα 15 εντοπίστηκαν στο Ηράκλειο της Κρήτης, ένα στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, ένα στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και ένα εντοπίστηκε σε πύλη εισόδου και συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Τα συνολικά κρούσματα της “Δέλτα” στη χώρα μας ανέρχονται πλέον σε 29.

Νωρίτερα, πληροφορίες του creta24.gr ανέφεραν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο το Ηράκλειο να τεθεί σε “πορτοκαλί συναγερμό” στον επιδημιολογικό χάρτη. Δηλαδή, να ενταχθεί στο επίπεδο 3.

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη

Σημειώνεται πως σήμερα έγινε έκτακτη τηλεδιάσκεψη για την εξάπλωση της “Δέλτα” στην Κρήτη, στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, ο Ακης Σκέρτσος, ο Θεόδωρος Λιβάνιος, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, αλλά και δήμαρχοι του νησιού. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να γίνουν σχετικές ανακοινώσεις.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας είχε πει στον ΣΚΑΙ 100,3 ότι “ήδη έχουν ανακοινωθεί 11 κρούσματα της παραλλαγής τύπου ‘Δέλτα’, και αναμένεται να ανακοινωθούν περισσότερα σήμερα”. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχει κυριαρχήσει η μετάλλαξη τύπου “Δέλτα” στη χώρα μας και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για όσους συμπολίτες μας δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ανησυχία Μητσοτάκη για τη μετάλλαξη Δέλτα

Ανήσυχος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη μετάλλαξη Δέλτα, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών. Προσερχόμενος στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, δήλωσε, αναφερόμενος στον κορονοϊό και τους εμβολιασμούς: “Στο ζήτημα τώρα του covid, αναμένουμε την άμεση ενεργοποίηση από όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού από την 1η Ιουλίου έτσι ώστε να επιτραπεί με τη μεγαλύτερη δυνατή άνεση η ελεύθερη μετακίνηση πολιτών εντός της ΕΕ. Όμως η μεγάλη πρόκληση εξακολουθεί και παραμένει η επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών καθώς βρισκόμαστε πια αντιμέτωποι με τη μετάλλαξη ‘Δέλτα’ η οποία έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της σε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος. Θέλω να επαναλάβω ένα μήνυμα πάρα πολύ απλό το οποίο μετέφερε χθες και ο κορυφαίος επιδημιολόγος Αμερικανός ο κ. Φάουτσι. Είστε εμβολιασμένοι, είστε ασφαλείς. Είστε ανεμβολίαστοι, κινδυνεύετε. Τόσο απλά, τόσο καθαρά”.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι “αυτή τη στιγμή έχουμε πλεόνασμα διαθέσιμων εμβολίων για όλες τις ηλικίες στην πατρίδα μας και θέλω να κάνω ακόμα μία έκκληση στους συμπολίτες μας να σπεύσουν να εμβολιαστούν έτσι ώστε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα”.

Τι είπε ο Μαγιορκίνης για τη μετάλλαξη “Δέλτα”

Το ζήτημα της μετάλλαξης “Δέλτα” έθιξε και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για τις εξελίξεις με τον κορονοϊό.

“Το στέλεχος ‘Δέλτα’ συνδέθηκε αρχικά με την εκρηκτική αύξηση της επιδημίας στην Ινδία και στη συνέχεια με την επιδημική αύξηση στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και στην Πορτογαλία και το Ισραήλ” ανέφερε. Όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης “οι λοιμώξεις με μετάλλαξη Δ’ αφορούν κυρίως ανεμβολίαστους και νεαρά άτομα με έντονη κοινωνική δραστηριότητα” και συμπλήρωσε πως “το στέλεχος ‘Δέλτα’ φαίνεται πως έχει αυξημένη διεισδυτικότητα ως αποτέλεσμα αυξημένης μεταδοτικότητας, αλλά και διαφυγής από νοσολογική απόκλιση στα παλαιότερα στελέχη. Το στέλεχος Δέλτα βρήκε μία εναλλακτική οδό εξέλιξης, που δεν είχε ακολουθηθεί από τα υπόλοιπα variant του ιού, και δείχνει έτσι ότι το εξελεγκτικό τοπίο που μπορεί να κινηθεί είναι αρκετά ευρύ”. Σε κάθε περίπτωση, όπως υπογράμμισε, “οι υπάρχουσες μελέτες δείχνουν ότι η καλύτερη αντιμετώπιση του στελέχους Δέλτα θα επιτευχθεί μέσω αύξησης της πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ