Φωτιά σε Κορινθία-Δυτική Αττική: Εκκενώθηκαν κι άλλοι οικισμοί – Χαρδαλιάς: Σε ύφεση, δεν έχει οριοθετηθεί ακόμα

Την τελευταία ώρα παρατηρείται αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στην περιοχή Πευκενέας στα Μέγαρα. Γι’ αυτό δόθηκε εντολή και σε επίγεια και σε εναέρια μέσα να μπορέσουν να φτάσουν και να σβήσουν τις φλόγες . Υπάρχουν διαστήματα όπου αυξάνεται η ένταση των ανέμων με αποτέλεσμα να υπάρχουν οι αναζωπυρώσεις. Πριν από λίγη ώρα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία εισηγήθηκε την προληπτική εκκένωση του οικισμού Παπαγιαννέικα στα Μέγαρα , λόγω της φωτιάς που εξακολουθεί να μαίνεται στην περιοχή, ενώ αντίστοιχη εισήγηση έκανε και για το Καλκάνι. «Για καθαρά προληπτικούς λόγους έγινε η απομάκρυνση κατοίκων από τους οικισμούς Παπαγιαννέϊκα και Καλκάνι, στην περιοχή του Πευκενέα. Μάλιστα, οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν με δικά τους μέσα. Βελτιωμένη είναι πλέον η εικόνα της πυρκαγιάς», τόνισε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθροκογιάννης. Όπως είπε, οι αναζωπυρώσεις της φωτιάς αντιμετωπίζονται δραστικά.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, υπάρχουν αρκετές διάσπαρτες εστίες σε Αιγειρούσες, Πευκενέα, Παρασκευά, Χάνι Δερβένι και εκεί επιχειρούν οι δυνάμεις. Συγκεκριμένα, στην ευρύτερη περιοχή της μεγάλης πυρκαγιάς για δεύτερο 24ωρο, επιχειρούν αυτή την ώρα 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ειδικό μηχανοκίνητο της Πυροσβεστικής, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο “Ολυμπος”. Ταυτόχρονα, στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και μηχανήματα έργου.

Στην περιοχή πνέουν μέτριοι άνεμοι ενώ ανά διαστήματα παρατηρούνται ισχυρές ριπές. Όσον αφορά στα εναέρια μέσα, συνδράμουν 18 αεροπλάνα και 3 ελικόπτερα, από τα οποία τα 2 κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού, και 1 ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, ως συντονιστικό.

Αναζωπυρώσεις όμως και ανοιχτά μέτωπα υπάρχουν και στα Γεράνεια όρη, σε σημεία ωστόσο όπου δεν μπορούν να προσεγγίσουν οι επίγειες δυνάμεις, αλλά μπορούν να επιχειρήσουν μόνο τα εναέρια μέσα, τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα, ώστε να κάνουν στοχευμένες ρίψεις νερού και οι φωτιές που είναι σε εξέλιξη τη στιγμή αυτή να μην περάσουν τα Γεράνεια όρη και να κατευθυνθούν προς την ανατολική πλευρά.

Χαρδαλιάς: Είναι σε ύφεση η φωτιά, όμως δεν έχει οριοθετηθεί ακόμα

Αυτοψία στο πύρινο μέτωπο που κατακαίει δασικές εκτάσεις στην Κορινθία και την Αττική από την Τετάρτη, πραγματοποιεί ο Νίκος Χαρδαλιάς. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων βρίσκεται στα Παπαγιαννέικα και στις δηλώσεις του υποστήριξε πως «έχουμε διάφορα μέτωπα, τα έχουμε μαζέψει, όμως το ανάγλυφο δεν βοηθάει» επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι όλες οι επίγειες δυνάμεις, μαζί με τα εναέρια μέσα βρίσκονται εκεί και επιχειρούν.

Όπως υποστήριξε ο κ. Χαρδαλιάς, το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στη συγκεκριμένη περιοχή υποστηρίζοντας πως «νομίζω όμως ότι όλα θα πάνε καλά» για να σπεύσει στη συνέχεια να πει πως το πύρινο μέτωπο βρίσκεται σε ύφεση. «Όμως δεν μπορούμε ακόμα να πούμε ότι είναι οριοθετημένη αυτή τη στιγμή» συμπλήρωσε ο κ. Χαρδαλιάς, τονίζοντας ότι οι πυροσβέστες θα συνεχίσουν να δίνουν τη δική τους μάχη με τις φλόγες.

Οικίες στην περιοχή Πευκενέας έχουν υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές, ενώ άλλες έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Υπήρξαν και επιχειρήσεις που υπέστησαν καταστροφές και ζημιές, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1. Συγκεκριμένα, ένα οινοποιείο καταστράφηκε, καλλιέργειες, ελαιόδεντρα και αμπέλια έχουν καεί στην περιοχή αυτή, ενώ στο σημεία υπάρχουν και συνεργεία του ΔΕΔΗΕ. Όλα αυτά προκλήθηκαν από φωτιά που ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης, στις 21.45. Υπήρξαν πληροφορίες προκλήθηκε η φωτιά σε κάποιον ελαιώνα αλλά τα αίτια διερευνώνται από το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής. Από τις πρώτες ώρες έσπευσαν ερευνητές της Πυροσβεστικής για να δουν από πού ακριβώς ξεκίνησε. Θα χρειαστούν ώρες, ίσως και ημέρες ώστε να καταλήξουν οι Αρχές σε ένα ασφαλές συμπέρασμα για τον λόγο που ξέσπασε η φωτιά από το βράδυ της Τετάρτης και μαίνεται ακόμη. Είναι δεδομένο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, πως θα χρειαστούν πάρα πολλές ώρες για να μπορέσει να ελεγχθεί όχι μόνο το μέτωπο του Πευκενέα αλλά και τα υπόλοιπα. Θα παραμείνουν περισσότεροι από 250 πυροσβέστες στην περιοχή σε μια προσπάθεια να οριοθετήσουν τα δεκάδες πύρινα μέτωπα και να θέσουν εν τέλει και υπό έλεγχο αυτήν την πυρκαγιά.

Πώς είναι η κατάσταση στην περιοχή “Μάζι”

Επίσης, στην περιοχή Μάζι στο Αλεποχώρι, είναι πολλά τα σπίτια που υπέστησαν ολική καταστροφή. Υπάρχουν διάσπαρτες εστίες φωτιάς κυρίως μέσα σε χαράδρες εκεί που είναι δύσκολο να επέμβουν οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και η προσπάθεια κατάσβεσης γίνεται μόνο με τα εναέρια μέσα. Το γεγονός ότι οι άνεμοι δεν είναι τόσο ισχυροί βοηθά στην προσπάθεια κατάσβεσης. Καθ’ όλη τη διαδρομή υπάρχουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής που προσπαθούν να σβήσουν τις μικρές εστίες φωτιάς ώστε να μην υπάρξουν νέες αναζωπυρώσεις. Μεγάλη είναι και η προσπάθεια από τα συνεργεία του ΔΕΔΗΕ να κόψουν αρχικά τις κολώνες που έχουν πέσει από τη φωτιά και στη συνέχεια να μπορέσουν να ηλεκτροδοτήσουν την ευρύτερη περιοχή, όπου παρατηρούνται ολιγόλεπτες διακοπές στο ρεύμα.

Φωτιά στην Κορινθία: Εικόνες ολικής καταστροφής στη Μαυρολίμνη – ΒΙΝΤΕΟ

Από ένα μαύρο πέπλο στάχτης έχει καλυφθεί ο οικισμός της Μαυρολίμνης, όπου εξοχικές αλλά και μόνιμες κατοικίες πολιτών έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τη μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης από τον Σχίνο Κορινθίας.

Στην περιοχή της Μαυρολίμνης και του Βαμβακά έχουν καταστραφεί πάνω από 10 σπίτια. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα ενός σπιτιού στη Μαυρολίμνη, το οποίο είναι πλέον ένα ερείπιο. Μάλιστα στο οίκημα ήταν σταθμευμένη μία βάρκα, η οποία καταστράφηκε και αυτή ολοσχερώς. Μάλιστα η θερμοκρασία από τις φλόγες ήταν τόσο μεγάλη που στράβωσαν μέχρι και οι λαμαρίνες.

Το μεσημέρι της Παρασκευής ξεκίνησε από άνδρες της Πυροσβεστικής και η καταγραφή των ζημιών στη Μαυρολίμνη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ