Kορονοϊός – Σαρηγιάννης: Γιατί προβλέπει αύξηση κρουσμάτων – Οι εκτιμήσεις για την πορεία της πανδημίας μέχρι το τέλος Μαΐου

Την εκτίμηση ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα για ένα μικρό ανοδικό κύμα το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου εκφράζει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. “Με βάση την επικαιροποιημένη πρόβλεψη που πραγματοποιήσαμε, σύμφωνα με τον αριθμό των κρουσμάτων που παρατηρείται αυτές τις ημέρες, το ύψος του ανοδικού κύματος υπολογίζεται να επαναφέρει τον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού ίσως και λίγο πάνω από τα 2500 πριν την αποκλιμάκωση του. Αυτό θα εξαρτηθεί από το βαθμό συμμόρφωσης στα μέτρα περιορισμού της πανδημίας” αναφέρει ο κ. Σαρηγιάννης στην έκθεσή του για την πορεία της πανδημίας που δημοσιεύει καθημερινά το enikos.gr.

Επίσης, σημειώνεται ότι με βάση την επικαιροποιημένη ανάλυση των δεδομένων διασποράς της πανδημίας στη χώρα που πραγματοποίησε η ομάδα του κ. Σαρηγιάννη, παρατηρήθηκε αύξηση των ενεργών επαφών τις τελευταίες ημέρες του Απριλίου. “Αυτές μπορούν να οφείλονται στο άνοιγμα των μεγάλων εμπορικών κέντρων (να σημειωθεί ότι έγινε χωρίς την εγκατάσταση συσκευών απολύμανσης του αέρα αν και πρόκειται για εσωτερικούς χώρους με ανάγκη τεχνητού εξαερισμού) και στην κίνηση της αγοράς λόγω του Πάσχα, αλλά και στις αυξημένες κοινωνικές επαφές κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα” σημειώνουν ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο Δρ. Σπύρος Καρακίτσιος.

Τις προηγούμενες ημέρες παρατηρήθηκε ταυτόχρονη μείωση του δείκτη θετικότητας και του πραγματικού αριθμού αναπαραγωγής Rt, όμως αυτό δεν συνεχίστηκε, υποδηλώνοντας την ανάσχεση της πτωτικής πορείας στο συνολικό αριθμό κρουσμάτων στη χώρα. “Με δεδομένες τις συνεχόμενες αργίες και τον χαμηλό αριθμό τεστ ανίχνευσης για 5 μέρες, είναι δύσκολο να φανεί ακριβώς σε ποιο βαθμό η αύξηση των δεικτών οφείλεται στην ανάσχεση της πτωτικής πορείας και στη διαμόρφωση του ανοδικού κύματος που παρατηρούμε στον αριθμό των κρουσμάτων στο σύνολο της χώρας, και σε ποιο βαθμό αποτελεί διόρθωση των ημερών που πραγματοποιήθηκε μικρός αριθμός τεστ ανίχνευσης” αναφέρουν, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να διατηρηθεί ο υψηλός αριθμός των τεστ, προκειμένου να υπάρχει

καλή εικόνα της διασποράς της πανδημίας στις επόμενες ημέρες, με δεδομένο το άνοιγμα δραστηριοτήτων.

“Αναμένεται στις επόμενες ημέρες μια προσωρινή ανάσχεση της πτωτικής πορείας, η οποία θα οδηγήσει και σε μικρής διάρκειας αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων (με το προσωρινό μέγιστο να αναμένεται περί τα 2600 κρούσματα/ημέρα (κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος) στο τέλος Μαΐου, εάν τα ανοίγματα που αναφέραμε (και κυρίως η εστίαση) δεν γίνουν με τους προβλεπόμενους όρους ασφαλείας” τονίζουν.

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ελληνική επικράτεια

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη και την ομάδα του, η ήπια αναχαίτιση του 3ου κύματος που παρατηρούνταν μέχρι και τις ημέρες του Πάσχα, οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραμέτρων, οι οποίες είναι η συνέχιση του lockdown, η χρήση των self-test, η αύξηση του αριθμού των τεστ από τον ΕΟΔΥ, γεγονός που συντελεί στην απομάκρυνση από τις αλυσίδες μετάδοσης των ασυμπτωματικών και προσυμπτωματικών φορέων, η προοδευτική βελτίωση του καιρού και σε μικρότερο βαθμό η πρόοδος των εμβολιασμών, η σημασία των οποίων στον έλεγχο της πανδημίας θα αρχίσει να είναι πιο εμφανής από το τέλος του επόμενου μήνα, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψιν τη σημαντική αύξηση του ρυθμού εμβολιασμού, με περίπου 110.000 εμβολιασμούς ημερησίως.

“Όμως, με δεδομένο το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου και όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων πλέον, είναι ακόμα πιο σημαντική η τήρηση των μέτρων, ενώ ύψιστης σημασίας στις επόμενες εβδομάδες θα αποδειχθεί η ορθή και μαζική εφαρμογή των self-test, με ταυτόχρονη αύξηση της ιχνηλασίας των επαφών των ανιχνευθέντων ως θετικοί και καραντίνα 14 ημερών για τους συμπολίτες μας που θα επιβεβαιωθεί ότι είναι θετικοί στην μόλυνση με SARS-CoV-2 ακόμη και αν είναι ασυμπτωματικοί. Δεδομένου ότι τελικά ο αριθμός των self-test που πραγματοποιούνται ημερησίως δεν έχει φθάσει στα επιθυμητά νούμερα στα οποία βασίζονται οι προβολές που παρουσιάζονται στην παρούσα τεχνική έκθεση μέχρι τις 21 Μαΐου, μόλις έχουμε νεότερα για τον ακριβή αριθμό τους και τη συχνότητα εκτέλεσης αυτών, θα επαναεπικαιροποιήσουμε τις προβλέψεις μας. Τέλος, πολύ ισχυρές επιφυλάξεις έχουμε για το σχετικά πρόωρο άνοιγμα της εστίασης που ξεκίνησε στις 3 Μαΐου, καθώς και το άνοιγμα των μεγάλων εμπορικών κέντρων από τις 24 Απριλίου και που θα μπορούσαν να συντελέσουν σε άνοδο των κρουσμάτων περί τα 2000-2500 ανά ημέρα από τις 10 έως το τέλος Μαΐου, όπου και θα ξεκινήσει ξανά αποκλιμάκωση. Καθοριστικότατη για την όσο το δυνατόν αποφυγή της αναστροφής της καλής πορείας παρά τα προαναφερθέντα ανοίγματα είναι η εντατικοποίηση των self-test, η σημαντικότητα και η αποτελεσματικότητα των οποίων έχει ήδη φανεί τις προηγούμενες 3 εβδομάδες. Εάν αυτά πραγματοποιηθούν στο βαθμό και με τον τρόπο που προβλέπεται, η συνολική πορεία αποκλιμάκωσης της πανδημίας θα συνεχιστεί με μικρές διακυμάνσεις” τονίζουν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ