Εστίαση: Σήκωσε ρολά μετά από έξι μήνες – Γέμισαν με κόσμο καφέ και μπαρ στην Αττική

Τα τραπέζια στήθηκαν με ασφάλεια, το προσωπικό φόρεσε το πιο λαμπερό του χαμόγελο και οι θαμώνες έσπευσαν να τιμήσουν την πρεμιέρα του ανοίγματος της εστίασης, το άνοιγμα των εστιατορίων, καφέ και μπαρ έναν χειμώνα και μία Άνοιξη μετά το lockdown. Μετά τις 12 το μεσημέρι η κίνηση σε καφέ, μεζεδοπωλεία και εστιατόρια ειδικά στην πρωτεύουσα έγινε πιο έντονη, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες.

Ο πεζόδρομος της Τσακάλωφ στο Κολωνάκι θυμίζει σιγά- σιγά εποχές πριν την πανδημία Covid-19. Τραπέζια και καρέκλες στήθηκαν ξανά στο γνωστό σημείο συνάντησης πολλών Αθηναίων.

Το ίδιο και στην Πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι, όπου τα τραπέζια ξεκίνησαν να γεμίζουν. «Τώρα είναι ήρεμοι όλοι, πίνουν το καφεδάκι τους, έχουν τις μάσκες τους», περιγράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ρεβέκκα Γεωργακοπούλου, ιδιοκτήτρια καφετέριας στην περιοχή. «Έχουμε αντισηπτικό σε κάθε τραπέζι, όλα τα μαγαζιά. Έχουμε τις αποστάσεις μας. Προσπαθούμε να μην κουνάνε τις καρέκλες. Έχει μια κίνηση με κανονική ροή. Δεν γίνεται χαμός. Αλλά έχει μια καλή κίνηση. Το περιμέναμε πάρα πολύ καιρό», συμπληρώνει.

Τόσο για τους επιχειρηματίες όσο και για τους πολίτες το άνοιγμα του κλάδου μοιάζει με γιορτή.

Μάλιστα, απολαμβάνοντας έναν καφέ και φιλική κουβέντα με γιατρούς από τα νοσοκομεία Ευαγγελισμός και Σωτηρία, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έστειλε το δικό της μήνυμα για την επαναλειτουργία της εστίασης και τις μικρές χαρές της καθημερινότητας, που τις θεωρούσαμε αυτονόητες μέχρι να μας τις στερήσει η πανδημία.

Από την πλευρά του, ο Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε ότι με το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου, στόχος είναι να ανακοινωθεί πιο διευρυμένο ωράριο «πάντα υπό την αίρεση ότι ο ιός θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία», ενώ έκανε και βόλτα στην Κηφισιά. Μάλιστα, όπως έγραψε ο υπουργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Πρώτη μέρα της εστιάσεως σήμερα έκανα μια μικρή βόλτα στην Κηφισιά. Παντού χαμογελαστοί άνθρωποι έτοιμο για ένα νέο καλό ξεκίνημα και με πλήρη τήρηση των μέτρων. Τους Ευχαριστώ! Θα είμαστε δίπλα τους έως ότου όλα γίνουν όπως πριν».

«Από τις 9 το πρωί που έχουμε ανοίξει έχει προσέλευση κόσμου. Μάλιστα μικρότερες ηλικίες γιατί συνήθως είχε μεγαλύτερες ηλικίες τόσο νωρίς. Δεν μπορούν να το συνειδητοποιήσουν ότι πίνουν καφέ σε γυάλινο ποτήρι και ότι κάθονται στο τραπέζι» λέει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ιδιοκτήτης καταστημάτων εστίασης σε Μαρούσι και Κηφισιά, Μάκης Ρούσσος. «Γενικά υπάρχει καλό κλίμα. Όλα τα καταστήματα εστίασης από την Κηφισιά μέχρι το Μαρούσι ήταν μισογεμάτα» συνεχίζει ο επιχειρηματίας ο οποίος πρόσφατα διέκοψε τις αναστολές περίπου 90 ατόμων, που εργάζονται στις επιχειρήσεις του. Το γεγονός πως δεν υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί στη δυναμικότητα των εξωτερικών χώρων συνέβαλε στο να πάρει αυτή την απόφαση. Στην Πλατεία Αμαρουσίου μπορεί να εξυπηρετήσει -υπό τους κανόνες που ισχύουν- διακόσιους καθήμενους πελάτες. Οι πιο παλιοί θαμώνες της πλατείας καλωσόρισαν το άνοιγμα της εστίασης με πρωινό ουζάκι και μεζέ.

Στου Ψυρρή τα καταστήματα εστίασης άνοιξαν, όμως πολλά από αυτά περιμένουν μεγαλύτερη κίνηση μετά το απόγευμα, λόγω της φυσιογνωμίας των επιχειρήσεων τους. «Το πρωί δεν περιμένουμε πολύ κόσμο περιμένουμε το βράδυ. Θα βγουν τα πιτσιρίκια που δεν φοβούνται, παραδοσιακά» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Καβουρτζής, ιδιοκτήτης ολοήμερου καφέ-μπαρ στην περιοχή. «Προετοιμαζόμαστε εδώ και μια εβδομάδα. Όταν ένα μαγαζί είναι έξι μήνες κλειστό, μια εβδομάδα τρέχεις και δεν φτάνεις. Έχεις από σέρβις των κλιματιστικών, να αλλάξεις τα λάστιχα στα ψυγεία, καθάρισμα, βαψίματα, ηλεκτρολόγους.».

Σε πολλά καταστήματα εστίασης τα τηλέφωνα για κρατήσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και μέρες. «Είμαστε ήδη προκλεισμένοι και για την Παρασκευή και για το Σάββατο που μας έρχεται» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σεφ και ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης στον Κεραμεικό, Αλέξανδρος Τσιοτίνης. «Είναι πολύ αισιόδοξο ότι επιστρέφουμε προς την κανονικότητα. Το κλείσιμο εμάς μας έπιασε σε ένα σημείο που θέλαμε να μετακομίσουμε. Το γεγονός ότι ήταν κλειστή η εστίαση μας βοήθησε σε αυτό το κομμάτι. Δεν είχαμε την πίεση του χρόνου με το που φύγουν οι εργάτες να πρέπει να μπούμε μέσα» εξηγεί ο 34χρονος σεφ ο οποίος έχει βραβευτεί με οχτώ χρυσούς σκούφους. Στο νέο χώρο του εστιατορίου του μπορεί στην παρούσα συγκυρία να φιλοξενήσει εξήντα πελάτες. Αποφάσισε να ανοίξει στο τέλος της εβδομάδας αφού πολλοί από τους προμηθευτές του θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την Τετάρτη, λόγω των εορτών του ορθόδοξου Πάσχα.

Εκτός όμως από τα καφέ και τα εστιατόρια της Αθήνας κίνηση έχουν σήμερα και τα καταστήματα εστίασης σε παραθαλάσσιες περιοχές της Αττικής όπως το Σούνιο, το Πόρτο Γερμενό, η Ψάθα και ο Ωρωπός. Ο καλός καιρός και η αργία του Πάσχα οδήγησε πολλούς Αθηναίους σε μια μικρή απόδραση εντός της Περιφέρειας.

Παπακώστας: Επιτέλους μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο

“Επιτέλους μπορούμε να εξυπηρετήσουμε κόσμο”, τόνισε ο γνωστός σεφ Γιώργος Παπακώστας, μιλώντας για το άνοιγμα της εστίασης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. “Είχαμε πολύ κόσμο για καφέ και ποτό”, πρόσθεσε ο κ. Παπακώστας επισημαίνοντας πως είχε λήψει η επικοινωνία με τους πελάτες, οι οποίοι “ένιωσαν παράξενα επειδή δεν είχε μουσική στο κατάστημα” αλλά στη συνέχεια συμβιβάστηκαν λέγοντας πως “τουλάχιστον καθόμαστε σε τραπέζια”.

Ο κ. Παπακώστας διευκρίνισε ότι οι πελάτες βγάζουν την μάσκα μόνον όταν καθίσουν στα τραπέζια, όπου υπάρχουν και τα απαραίτητα αντισηπτικά. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ήταν πολύ δύσκολο το άνοιγμα των καταστημάτων μέσα σε μία εβδομάδα, διότι δεν πρόλαβαν να προετοιμαστούν οι καταστηματάρχες.

“Είμαστε γενικά ικανοποιημένοι από τους χειρισμούς της κυβέρνησης, αλλά ήταν ξαφνικό το άνοιγμα”, είπε, χαρακτηριστικά, ο σεφ Γιώργος Παπακώστας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ