Γιάννης Λαγός: Το παρασκήνιο της σύλληψής του και τα επόμενα βήματα – Πότε θα εκδοθεί στην Ελλάδα

Στα χέρια των βελγικών Αρχών βρίσκεται από το μεσημέρι της Τρίτης ο Γιάννης Λαγός, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε 13 χρόνια κάθειρξη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Ο ευρωβουλευτής συνελήφθη τη στιγμή που έβγαινε από το σπίτι του, στο Άουντεργκεμ, μόλις οκτώ χιλιόμετρα από το κέντρο των Βρυξελλών. Δύο άνδρες με πολιτικά ρούχα τον περίμεναν έξω από το σπίτι του και του ζήτησαν να τους ακολουθήσει με το αυτοκίνητό τους.

Είχε προηγηθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αρθεί η ασυλία του Γιάννη Λαγού από τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Ευρωκοινοβουλίου και η έκδοση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, έπειτα από ενέργειες των ελληνικών Αρχών.

Οι πληροφορίες που είχαν στη διάθεσή τους οι ελληνικές Αρχές ανέφεραν ότι ο Γιάννης Λαγός ετοιμαζόταν να εξαφανιστεί έπειτα από την άρση της ασυλίας, γεγονός που προκάλεσε την κινητοποίηση τις τελευταίες 48 ώρες. Πληροφορίες που επικαλείται το ΟΡΕΝ ανέφεραν ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, είχε μιλήσει με τους ομολόγους του σε Νορβηγία, Δανία και Βέλγιο, τους είχε εξηγήσει ακριβώς τι συνέβαινε και ότι θα βγει άμεσα ένταλμα σύλληψης, ενώ είχε γίνει επικοινωνία με τις βελγικές Αρχές, από τις οποίες ζητήθηκε να γίνουν “σκιά” του Γιάννη λαγού. Επιπλέον, είχαν ενημερωθεί όλα τα αεροδρόμια στο Βέλγιο ώστε εάν εμφανιζόταν ο Γιάννης Λαγός να ακινητοποιηθεί και να ενημερωθούν τόσο οι βελγικές όσο και οι ελληνικές Αρχές και να κινηθεί μία άλλη διαδικασία με την οποία θα καθυστερούσαν τον Λαγό στο αεροδρόμιο ώστε να μην μπορέσει να εξαφανιστεί έως ότου ενεργοποιηθεί το ένταλμα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ελληνικές Αρχές εκτός του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης αιτήθηκαν και μέσω της Interpol “ερυθρά αγγελία” σε βάρος του ευρωβουλευτή. Η ενέργεια των ελληνικών Αρχών κινήθηκε βάσει των σχετικών ευρωπαϊκών και διεθνών συμβάσεων που αφορούν στη συνδρομή μεταξύ κρατών για να εντοπιστεί καταζητούμενο άτομο και να πραγματοποιηθεί η κράτηση, η σύλληψη ή ο περιορισμός της κυκλοφορίας του, με σκοπό την έκδοσή του στη χώρα που αιτείται την έκδοση “ερυθράς αγγελίας” μέσω Interpol. Σύμφωνα με το ισχύον δίκαιο, εάν εντοπισθεί το πρόσωπο για το οποίο έχει εκδοθεί η “ερυθρά αγγελία”, οι Αρχές της χώρας στην οποία αυτό εντοπίστηκε οφείλουν να ενημερώσουν πάραυτα τις Αρχές που υπέβαλαν το αίτημα για τον εντοπισμό του και να λάβουν τα επιτρεπόμενα από την εθνική νομοθεσία και τις εφαρμοστέες διεθνείς συνθήκες μέτρα, όπως είναι η προσωρινή κράτηση του προσώπου ή η παρακολούθηση ή ο περιορισμός των κινήσεών του με σκοπό να εκκινήσει η διαδικασία για την έκδοση του στην χώρα που αιτήθηκε την ερυθρά αγγελία.

Την είδηση ότι συνελήφθη, επιβεβαίωσε και ο ίδιος με ανάρτηση που είχε κάνει στο twitter

Πότε θα εκδοθεί στην Ελλάδα

Μπορεί ο Γιάννης Λαγός να συνελήφθη με βάση ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εξέδωσαν οι ελληνικές δικαστικές Αρχές αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η έκδοσή του θα γίνει άμεσα, καθώς η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες, ακόμη και εβδομάδες.

Και αυτό γιατί ο Γιάννης Λαγός έχει δικαίωμα να προσφύγει κατά του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης στις βελγικές Αρχές και να ζητήσει να ακυρωθεί η έκδοση του εντάλματος σύλληψης. Εάν υπάρξει αυτή η εξέλιξη, το αίτημα θα κριθεί από τις βελγικές δικαστικές Αρχές με βάση τα όσα ισχύουν στο Βέλγιο και με τους ρυθμούς απονομής δικαιοσύνης που ισχύουν σε αυτή τη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, προτίθεται να κινηθεί ενάντια στο ένταλμα σύλληψης, αναμένεται να πει δεν έχει καθαρογραφεί ακόμα η καταδικαστική σε βάρος του απόφαση από το ελληνικό δικαστήριο και είναι πιθανόν να υποστηρίξει ότι διώκεται για τις ιδέες του και όχι για τα εγκλήματα για τα οποία έχει καταδικαστεί από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Σημειώνεται ότι από τη στιγμή που θα αποφασιστεί να εκδοθεί στην Ελλάδα ο Γιάννης Λαγός, μία ειδική ομάδα της αστυνομίας πιθανότατα με αστυνομικούς από την Ασφάλεια, θα μεταβεί αεροπορικώς στο Βέλγιο, απ’ όπου θα πάρει τον Λαγό και θα τον φέρει στην Αθήνα. Στο αεροδρόμιο αναμένεται να στηθεί ένα σχέδιο της αστυνομίας, με ειδικά οχήματα που θα παραλάβουν τον Γιάννη Λαγό για να τον μεταφέρουν υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ενώπιον των δικαστικών Αρχών, ώστε να εκτελεστεί το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Νωρίς το απόγευμα της Τρίτης συνελήφθη στις Βρυξέλλες ο καταδικασμένος για τη δράση της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός, μετά την έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, ενώ είχε προηγηθεί η άρση της ασυλίας του ως ευρωβουλευτή από τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Ευρωκοινοβουλίου.

Πώς έγινε η σύλληψή του

Ο καταδικασμένος σε 13 χρόνια κάθειρξη για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης συνελήφθη έξω από το σπίτι στο οποίο διέμενε στο Άουντεργκεμ, μόλις οκτώ χιλιόμετρα από το κέντρο των Βρυξελλών. Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Αρώνη η Εισαγγελία Βρυξελλών επιβεβαίωσε ότι κρατείται αλλά δεν θέλει να δώσει περαιτέρω πληροφορίες. Νωρίς το μεσημέρι, γύρω στις 12.00, ο Γιάννης Λαγός κατέβηκε από το σπίτι του, καθώς είχε μισθώσει αυτοκίνητο για να τον μεταφέρει σε άγνωστο προορισμό. Δεν κρατούσε βαλίτσες, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Τον πλησίασε ένας αξιωματικός της βελγικής αστυνομίας συνοδευόμενος από δύο συναδέλφους του. Μόλις ο αστυνομικός ταυτοποίησε ότι πρόκειται για τον Γιάννη Λαγό του ζήτησε να τους ακολουθήσει και ο Λαγός δεν αντιστάθηκε. Οι πληροφορίες λένε ότι χρειάστηκε να κατέβει από το σπίτι και η σύντροφος του Γιάννη Λαγού για να κάνει τη διερμηνεία μεταξύ των αστυνομικών και του καταδικασμένου ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής.

Τι θα γίνει με την έδρα και τη βουλευτική αποζημίωση

Σχετικά με την έδρα του Γιάννη Λαγού και τη βουλευτική του αποζημίωση του η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 επισήμανε ότι μπορεί να ήρθη η ασυλία του αλλά παραμένει ευρωβουλευτής ως το τέλος της θητείας του το 2024 ή αν υπάρξει αμετάκλητη καταδίκη από δικαστήριο β’ βαθμού. Συνεχίζει να πληρώνεται με την αποζημίωση των ευρωβουλευτών, που ξεπερνά τα 6.000 ευρώ χωρίς να συμμετέχει στις εργασίες του Ευρωκοινοβουλίου. Ωστόσο αν καταδικαστεί αμετάκλητα σε β’ βαθό τότε επανεξετάζεται και μάλλον χάνει την έδρα.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την άρση της ασυλίας

Σημειώνεται πως λίγες ώρες πριν από τη σύλληψη του Γιάννη Λαγού, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε αποφασίσει με συντριπτική πλειοψηφία την άρση της ασυλίας του ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη σύλληψή του. Οι ελληνικές Αρχές άμεσα προχώρησαν στην έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και ερυθράς αγγελίας μέσω ΙΝΤΕΡΠΟΛ με τις βελγικές Αρχές να ανταποκρίνονται άμεσα. Ο Γιάννης Λαγός συνεχίζοντας το επικοινωνιακό του παιχνίδι λίγο μετά τη σύλληψή του προχώρησε σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο twitter όπου έγραφε: “Είμαι σε βελγικό περιπολικό. Οι κλέφτες, άθεοι και ανθέλληνες με πάνε φυλακή. Μένω πιστός για Χριστό και Ελλάδα. Είμαι περήφανος που δεν προσκύνησα ποτέ. Ζήτω η Έλλας, ζήτω η Ορθοδοξία”.

Υπενθυμίζεται πως αμέσως μετά την καταδικαστική απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης τον Οκτώβριο, ο Γιάννης Λαγός έφυγε για Βρυξέλλες, ενώ είχε υποστηρίξει πως θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε μια προσπάθεια να καθυστερήσει τη σύλληψή του.

Όπως υπογράμμισε ο Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών: “Αντί γι’ αυτά ακολουθήθηκε μια διαδικασία ρουτίνας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, η οποία όμως απέφερε τη σύλληψή του. Εκείνο το οποίο απομένει είναι να συλληφθεί ο επίσης φυγόποινος Παππάς, να κλείσουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής”. Ο Γιάννης Λαγός έχει το δικαίωμα να προσφύγει κατά του ευρωπαϊκού εντάλματος.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Γιάννης Λαγός πρωταγωνίστησε σε βίαιες ενέργειες της Χρυσής Αυγής, ακόμη και μπροστά στις κάμερες, ενώ κατά πολλούς ήταν ο επιχειρησιακός αρχηγός της οργάνωσης, όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ. Στη ΧΑ είχε τον τίτλο του “Πειραιάρχη” και η σύντροφός του είχε αναλάβει την ιδεολογική καθοδήγηση των γυναικών. Σε εκείνον έδιναν αναφορά όλες οι πειραϊκές οργανώσεις. Στο στόχαστρο των Αρχών μπήκαν αμέσως μετά τη δολοφονία Φύσσα οι συνομιλίες του Λαγού με τα εμπλεκόμενα μέλη από τις οργανώσεις του Πειραιά των τοπικών οργανώσεων. Έχει υπάρξει ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστής στα έκτροπα του Αγίου Παντελεήμονα το 2011, ενώ λόγω σωματότυπου και εξειδίκευσης μαζί με τον Παναγιώταρο αναλάμβαναν τη φύλαξη σε πολλές χρυσαυγίτικες εκδηλώσεις.

Το email που έστειλε στους ευρωβουλευτές – “Ψηφίζοντας υπέρ της άρσης ασυλίας μου…”

Με μία επιστολή προς τους ευρωβουλευτές ο Γιάννης Λαγός προσπαθούσε μέχρι το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας να αποφύγει την άρση της ασυλίας του. Σ’ αυτό το mail, σύμφωνα με το mega, ο ευρωβουλευτής παρουσίαζε τον εαυτό του σαν θύμα και προσπαθούσε να ανασκευάσει τις κατηγορίες.

«Αγαπητέ συνάδελφε, σε παρακαλώ λάβε υπόψιν σου ότι ψηφίζοντας υπέρ της άρσης της ασυλίας μου συμβάλλεις σε μια άνευ προηγούμενου πολιτική δίωξη», ανέφερε απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές και συμπλήρωνε: «Είναι πολύ ωραίο να υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία όσον αφορά στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όταν αυτό συμβαίνει στη Μιανμάρ ή το Καζακστάν όμως τι γίνεται όταν αυτό συμβαίνει εντός ευρωπαϊκών συνόρων;».

Δείτε το βίντεο:

Κώστας Παπαδάκης: O Γιάννης Λαγός έχει πρωταγωνιστικό ρόλο -Δεν επιλέχθηκε τυχαία για ευρωβουλευτής

Για τη σύλληψη του ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής, Γιάννη Λαγού, στις Βρυξέλλες, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών, Κώστας Παπαδάκης.

Υπογράμμισε πως “ο Γιάννης Λαγός εμπλέκεται και στις τρεις βασικές υποθέσεις που συνεκδικάστηκαν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ή ήταν και αυτοτελώς κατηγορούμενος σε άλλη υπόθεση, όπως το περιστατικό στο “Συνεργείο” της Ηλιούπολης, για το οποίο έχει καταδικαστεί αυτοτελώς και πιστεύω ότι δεν είναι και τυχαίο ότι επιλέχθηκε αυτός για να εκλεγεί ευρωβουλευτής στο ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής και να απολαύσει αυτήν την ασυλία την οποία μέχρι τώρα απολαμβάνει. Ο ρόλος του είναι προφανώς πρωταγωνιστικός. Έχει αποδειχθεί η εμπλοκή του σε όλες αυτές τις υποθέσεις, που εξετάστηκαν και έχει αναδειχθεί από πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων τα οποία όπως προείπα, περιμένουμε να τα δούμε αποτυπωμένο στο σκεπτικό της καταδικαστικής απόφασης” τόνισε ο κ. Παπαδάκης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ