Γιάννης Λαγός: Η στιγμή της σύλληψης στις Βρυξέλλες – Τι θα γίνει με την έδρα του

Νωρίς το απόγευμα της Τρίτης συνελήφθη στις Βρυξέλλες ο καταδικασμένος για τη δράση της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός, μετά την έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, ενώ είχε προηγηθεί η άρση της ασυλίας του ως ευρωβουλευτή από τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο καταδικασμένος σε 13 χρόνια κάθειρξη για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης συνελήφθη έξω από το σπίτι στο οποίο διέμενε στο Άουντεργκεμ, μόλις οκτώ χιλιόμετρα από το κέντρο των Βρυξελλών. Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Αρώνη, όπως έβγαινε από το σπίτι του ο Γιάννης Λαγός, δύο άνδρες με πολιτικά ρούχα τον περίμεναν έξω από το σπίτι του και του ζήτησαν να τους ακολουθήσει με το αυτοκίνητό τους.

Η στιγμή της σύλληψης

Όπως επεσήμανε η Μαρία Αρώνη σχετικά με τη σύλληψη του Γιάννη Λαγού, η Εισαγγελία Βρυξελλών επιβεβαίωσε ότι κρατείται αλλά δεν θέλει να δώσει περαιτέρω πληροφορίες. Νωρίς το μεσημέρι, γύρω στις 12.00, ο Γιάννης Λαγός κατέβηκε από το σπίτι του, καθώς είχε μισθώσει αυτοκίνητο για να τον μεταφέρει σε άγνωστο προορισμό. Δεν κρατούσε βαλίτσες, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Τον πλησίασε ένας αξιωματικός της βελγικής αστυνομίας συνοδευόμενος από δύο συναδέλφους του. Μόλις ο αστυνομικός ταυτοποίησε ότι πρόκειται για τον Γιάννη Λαγό του ζήτησε να τους ακολουθήσει και ο Λαγός δεν αντιστάθηκε. Οι πληροφορίες λένε ότι χρειάστηκε να κατέβει από το σπίτι και η σύντροφος του Γιάννη Λαγού για να κάνει τη διερμηνεία μεταξύ των αστυνομικών και του καταδικασμένου ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής.

Τι θα γίνει με την έδρα και τη βουλευτική αποζημίωση

Σχετικά με την έδρα του Γιάννη Λαγού και τη βουλευτική του αποζημίωση του η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 επισήμανε ότι μπορεί να ήρθη η ασυλία του αλλά παραμένει ευρωβουλευτής ως το τέλος της θητείας του το 2024 ή αν υπάρξει αμετάκλητη καταδίκη από δικαστήριο β’ βαθμού. Συνεχίζει να πληρώνεται με την αποζημίωση των ευρωβουλευτών, που ξεπερνά τα 6.000 ευρώ χωρίς να συμμετέχει στις εργασίες του Ευρωκοινοβουλίου. Ωστόσο αν καταδικαστεί αμετάκλητα σε β’ βαθό τότε επανεξετάζεται και μάλλον χάνει την έδρα.

Το χρονικό της σύλληψης

Σημειώνεται πως λίγες ώρες πριν από τη σύλληψη του Γιάννη Λαγού, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε αποφασίσει με συντριπτική πλειοψηφία την άρση της ασυλίας του ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη σύλληψή του. Οι ελληνικές Αρχές άμεσα προχώρησαν στην έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και ερυθράς αγγελίας μέσω ΙΝΤΕΡΠΟΛ με τις βελγικές Αρχές να ανταποκρίνονται άμεσα. Ο Γιάννης Λαγός συνεχίζοντας το επικοινωνιακό του παιχνίδι λίγο μετά τη σύλληψή του προχώρησε σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο twitter όπου έγραφε: “Είμαι σε βελγικό περιπολικό. Οι κλέφτες, άθεοι και ανθέλληνες με πάνε φυλακή. Μένω πιστός για Χριστό και Ελλάδα. Είμαι περήφανος που δεν προσκύνησα ποτέ. Ζήτω η Έλλας, ζήτω η Ορθοδοξία”.

Υπενθυμίζεται πως αμέσως μετά την καταδικαστική απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης τον Οκτώβριο, ο Γιάννης Λαγός έφυγε για Βρυξέλλες, ενώ είχε υποστηρίξει πως θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε μια προσπάθεια να καθυστερήσει τη σύλληψή του.

Όπως υπογράμμισε ο Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών: “Αντί γι’ αυτά ακολουθήθηκε μια διαδικασία ρουτίνας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, η οποία όμως απέφερε τη σύλληψή του. Εκείνο το οποίο απομένει είναι να συλληφθεί ο επίσης φυγόποινος Παππάς, να κλείσουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής”. Ο Γιάννης Λαγός έχει το δικαίωμα να προσφύγει κατά του ευρωπαϊκού εντάλματος.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Γιάννης Λαγός πρωταγωνίστησε σε βίαιες ενέργειες της Χρυσής Αυγής, ακόμη και μπροστά στις κάμερες, ενώ κατά πολλούς ήταν ο επιχειρησιακός αρχηγός της οργάνωσης, όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ. Στη ΧΑ είχε τον τίτλο του “Πειραιάρχη” και η σύντροφός του είχε αναλάβει την ιδεολογική καθοδήγηση των γυναικών. Σε εκείνον έδιναν αναφορά όλες οι πειραϊκές οργανώσεις. Στο στόχαστρο των Αρχών μπήκαν αμέσως μετά τη δολοφονία Φύσσα οι συνομιλίες του Λαγού με τα εμπλεκόμενα μέλη από τις οργανώσεις του Πειραιά των τοπικών οργανώσεων. Έχει υπάρξει ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστής στα έκτροπα του Αγίου Παντελεήμονα το 2011, ενώ λόγω σωματότυπου και εξειδίκευσης μαζί με τον Παναγιώταρο αναλάμβαναν τη φύλαξη σε πολλές χρυσαυγίτικες εκδηλώσεις.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ