Γηροκομείο στα Χανιά: Σοκαριστικές περιγραφές και καταγγελίες για νέες ύποπτες μεταβιβάσεις ακινήτων

Δεν έχουν τέλος οι σοκαριστικές μαρτυρίες και καταγγελίες που βλέπουν το φως σχετικά με την υπόθεση των θανάτων ηλικιωμένων σε γηροκομείο στα Χανιά, που έχει συγκλονίσει το Πανελλήνιο, τη στιγμή που από την ιδιοκτησία του οίκου ευγηρίας κάνουν λόγο για “σκευωρία” και ζητούν να τηρηθεί η μυστικότητα της προανάκρισης και ο σεβασμός του τεκμηρίου αθωότητας. Τα στόματα έχουν ανοίξει τα τελευταία 24ωρα και οι μαρτυρίες διαδέχονται η μία την άλλη. Πρώην εργαζόμενοι του οίκου ευγηρίας μιλούν για εγκατάλειψη των ηλικιωμένων, δέσμευσή τους με κάθε τρόπο, ακόμη και βίαιη σίτισή τους και συγγενείς καταγγέλλουν πως ενώ άφησαν τους δικούς τους ανθρώπους με πλήρη διαύγεια στον οίκο ευγηρίας, τους παρέλαβαν σε άθλια κατάσταση. Αστυνομικές πηγές, που επικαλείται ο ΑΝΤ1, αναφέρουν ότι όλα τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη θα συμπεριληφθούν στη δικογραφία, που αναμένεται να υποβληθεί ίσως και μετά το Πάσχα και τότε θα φανεί, εάν και ποιες θα είναι οι κατηγορίες. Σήμερα, πάντως, έκανε τις πρώτες δηλώσεις της στις τηλεοπτικές κάμερες η δικηγόρος Μαρία Παπαδάκη, η οποία έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τον πατέρα της και έγινε αφορμή ώστε να ξεκινήσει η έρευνα. Συγκλονίζει περιγράφοντας το πώς βρήκε τον πατέρα της δεμένο σε αναπηρικό καροτσάκι και πώς τον μετέφερε στο νοσοκομείο, όπου και τελικά κατέληξε.

Ίσως και 500 οι θάνατοι ηλικιωμένων

Οι εξελίξεις από την έρευνα της αστυνομίας και της δικαιοσύνης για την σοκαριστική υπόθεση είναι καταιγιστικές. Σύμφωνα με το MEGA, ζητούμενο είναι να διευκρινιστεί πόσα είναι τα άτομα που έχασαν τη ζωή τους στη συγκεκριμένη δομή από το 2009 που λειτουργούσε. Εκτιμήσεις, αναφέρεται στο ρεπορτάζ, αναφέρουν πως ίσως ξεπερνούν τους 500 οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους. Σε ό,τι αφορά στις εκταφές, δεν αναμένεται να γίνουν άλλες, καθώς όταν το σώμα είναι σε προχωρημένη σήψη, δεν μπορεί να φανεί αν ο θάνατος προήλθε από ανακοπή ή άλλη αιτία, ενώ αναμένεται να εξεταστούν οι συνταγογραφήσεις των ηλικιωμένων αλλά και οι γνωματεύσεις γιατρών και νοσηλευτών για κάποιους από τους τρόφιμους που είχαν χρειαστεί νοσοκομείο.

Ο τηλεοπτικός σταθμός δημοσίευσε και δύο φωτογραφίες που σοκάρουν. Στις δύο εικόνες είναι η ίδια γυναίκα και αντικατοπτρίζεται το πώς ήταν όταν μπήκε στο γηροκομείο και πώς έμοιαζε έπειτα από περίπου 11 μήνες διαβίωσης στον οίκο ευγηρίας στα Χανιά.

Η κόρη της μίλησε στο Mega και υποστήριξε: “Δεν είχε τίποτα, δεν έπαιρνε χάπια, μόνο που και που για την πίεση. Ήταν υγιέστατη, δεν μπορούσε να περπατήσει καλά και πονούσαν τα πόδια της. Αναγκάστηκα να την πάω εκεί για λίγο καιρό επειδή ήμουν άρρωστη και δεν μπορούσα να τη φροντίσω”.

“Μόνη της ζούσε, αλλά έπεσε κι έσπασε τη λεκάνη της γι’ αυτό την πήρα εγώ. Μετά από 3 χρόνια που αρρώστησε, εγώ την πήγα στην ‘Αγία Σκέπη’. Την είχα κάνει να περπατάει. Είχα πει στην κυρία Γεωργία που ήταν διευθύντρια ότι περπατάει”, αναφέρει και προσθέτει ότι “ένα μήνα μετά που πήγα να τη δω της είχαν βάλει καθετήρα. Ποτέ πριν δεν είχε καθετήρα. Ήταν συνεσταλμένη και τη ρωτούσα ‘περνάς καλά;’ μου έλεγε ‘καλά περνάω’ δεν μας έλεγε τίποτα. Μόνο μια φορά εκμυστηρεύτηκε ότι την κλείνουν σε ένα δωμάτιο σκοτεινό και την αφήνουν εκεί μόνη της. Μία φορά πήγαμε να τη δούμε, βρώμαγε γιατί δεν πήγαινε κανένας να την καθαρίσει. Όταν πήγα να παραπονεθώ μου είπε η διευθύνουσα ότι ‘τίποτα από όσα σας λέει δεν είναι αλήθεια γιατί έχει άνοια’. Η παθολόγος που την παρακολουθούσε, μου είπε ότι δεν έχει άνοια”.

Η κόρη της είπε ακόμη ότι βλέποντας τι συνέβαινε, πήρε τη μητέρα της από τον εν λόγω οίκο ευγηρίας στο σπίτι της και τότε διαπίστωσε ότι στον κόκκυγα υπήρχε μια τρύπα που χωρούσε αυγό.

“Είχε τρυπήσει και στα πόδια, αλλά αυτή στον κόκκυγα χωρούσε ένα αυγό. Έφερα γιατρό, χειρουργό, παθολόγο και η παθολόγος μου είπε ότι θα πεθάνει από σηψαιμία και όντως μέσα σε ένα μήνα πέθανε”, είπε η κόρη της ηλικιωμένης και πρόσθεσε: “Την κοίταζα και δεν πίστευα ότι είναι η μάνα μου, φαίνονταν κόκκαλα και δέρμα”.

“Κάθε φορά που πηγαίναμε της κρατούσαμε τον καφέ της να πιει και κάτι να φάει, την ταΐζαμε εκείνη την ώρα γιατί μας έλεγε ‘μην μου τα αφήνετε γιατί μου τα παίρνουν”, είπε και πρόσθεσε: “Η ντουλάπα της, τα ρούχα που της είχα πάει εκεί, ήταν άδεια. Παπούτσια το ίδιο. Πήγα και αγόρασα νέα ρούχα, ξαναπάω, την άλλη φορά πάλι άδεια η ντουλάπα”. Καταγγελίες για νέες ύποπτες μεταβιβάσεις ακινήτων

Συγγενείς τροφίμων κάνουν νέες καταγγελίες για κακοποίηση των δικών τους ανθρώπων, αλλά και για υποχρεωτικές αλλαγές διαθήκης. Συγγενής ηλικιωμένης, που πέθανε στον οίκο ευγηρίας, καταγγέλλει στον ΣΚΑΪ πως της άρπαξαν την περιουσία, ενώ η γυναίκα είχε άνοια, εν μέσω δύο εγκεφαλικών. “Έχω έγγραφα και στοιχεία που αποδεικνύουν ότι υψηλά ιστάμενο πρόσωπο στην ιεραρχία της Κρήτης μεσολάβησε ώστε η περιουσία της εξαδέλφης μου, η οποία ήταν σε αρχική άνοια, και με δύο εγκεφαλικά στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε σε Μονές και γενικότερα στην εκκλησία της Κρήτης. Στις καταγγελίες απάντησε ο επίσκοπος Δορυλαίου. “Υπάρχει συμβολαιογράφος, η οποία συνέταξε τη διαθήκη της μέσα στο νοσοκομείο. Η γυναίκα λοιπόν αυτή, την πήρανε 3 ή 4 οικογένειες αν θυμάμαι καλά στην Κάινα. Κάθισε από 1 μέχρι 1,5 μήνα, δεν την άντεχαν γιατί ήταν πολύ διεγερτική. Και αυτά που άφησε στην εκκλησία, δεν τα ζητήσαμε εμείς, “θέλουμε να μας τα δώσεις με το έτσι θέλω”. Και όταν είχε σώας τας φρένας, έγραφε στην εκκλησία, έχει γράψει στην ενορία της, είχε γράψει στον παπά του χωριού της, δεν έχει γράψει σε μας”, απάντησε ο επίσκοπος.

Οι αρχές ερευνούν ακόμη μια περίεργη μεταβίβαση ακινήτου, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ. Ηλικιωμένη με άνοια, έμεινε στο γηροκομείο την περίοδο 2013 – 2017. Με ειδικό πληρεξούσιο, η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου φέρεται να πούλησε ακίνητο της ηλικιωμένης σε πρόσωπο του φιλικού της περιβάλλοντος. Ενώ το ακίνητο είχε αντικειμενική αξία 170.000 ευρώ, τελικά πωλήθηκε έναντι μόλις 50.000 ευρώ. Και αυτά μάλιστα δόθηκαν ως μετρητά στην ηλικιωμένη που βρισκόταν στη δομή, με άνοια. Επίσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπάρχει μια καταγγελία και για εμπλοκή αστυνομικών, την οποία ερευνούν οι αρχές.

Δείτε το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ

Ξεσπά ο γιος της 85χρονης: Πρόκειται για τέρατα, την άφηναν να πεθαίνει τρεις μέρες

“Πρόκειται για τέρατα, χτύπησε η μητέρα μου και την άφηναν να πεθαίνει τρεις μέρες. Να κλειστούν τα θηρία μέσα”, δήλωσε στο Mega o γιος της 85χρονης που πέθανε πριν από έναν χρόνο στο γηροκομείο στα Χανιά και πριν από λίγες μέρες έγινε η εκταφή της σορού της.

“Δεν μας ειδοποίησαν, μας έλεγαν ψέματα και την άφησαν να πεθάνει”, είπε ακόμη. “Αυτό που διαπιστώσαμε ήταν ότι στο μέτωπο είχε κάτι, αλλά είχε προτρέξει η ιδιοκτήτρια και μας είχε πει ότι είχε χτυπήσει στο κάγκελο”, επισήμανε ο γιος της 85χρονης. Η ηλικιωμένη μπήκε στο γηροκομείο τον Ιανουάριο του 2020 και πέθανε 4 μήνες μετά. Όπως είπε ο γιος της, μετά τις πρώτες μέρες, οι υπεύθυνοι με διάφορες προφάσεις τον κρατούσαν μακριά: “Τους λέω ρε παιδιά, αφού έχετε σαλόνι, εσωτερικά να τη δω μέσα, έξω από την τζαμαρία να είμαι εγώ και να μην έχουμε επαφή. ‘Μα ξέρετε τώρα την κουρεύουμε, της κάνουμε τώρα μπάνιο’ μου απαντούσαν”.

Τον περασμένο Μάιο ενημερώνεται πως η μητέρα του έπαθε ουρολοίμωξη. Τρεις μέρες μετά χωρίς να την έχει δει, μαθαίνει ότι πέθανε. Η μαρτυρία νοσηλευτή για πτώση της άτυχης γυναίκας από το κρεβάτι της, αρχίζει να βάζει στο μυαλό του, τους πρώτους εφιάλτες. Και όπως δήλωσε, οι υπεύθυνοι δεν τον ενημέρωσαν ποτέ.

“Η μητέρα μου χτύπησε και την άφηναν να πεθαίνει τρεις μέρες”, υποστηρίζει. Ο γιος της 85χρονης είναι πεπεισμένος πως η μητέρα του θα ζούσε αν δεν είχε μπει σε αυτό το γηροκομείο. Κάτι που πιστεύουν στην πλειοψηφία τους οι συγγενείς κ των άλλων 73 θυμάτων, που ήδη έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο της έρευνας. Άνθρωποι ανήμποροι στα καροτσάκια και τα κρεβάτια τους. Πεινασμένοι χωρίς την παραμικρή βοήθεια. Έτσι μας περιγράφουν την καθημερινότητά τους στο γηροκομείο, οι στενοί συγγενείς τους.

Κόρη ενός άλλου θύματος δηλώνει: “Ένα κολαστήριο ήταν εδώ και 12 χρόνια. Την μάνα μου την είχα εκεί, την τρελάνανε τη μανούλα μου”.

Η καταγγελία της Μαρίας Παπαδάκη

Σύμφωνα με το flashnews.gr, για την Μεγάλη Τετάρτη ορίσθηκε η εκδίκαση της μήνυσης που αφορά στον νοσηλευτή του οίκου ευγηρίας στα Χανιά και στην συγγενή φιλοξενούμενου στη δομή δικηγόρο κα Μαρία Παπαδάκη. Η μήνυση έγινε για συκοφαντική δυσφήμηση και ακολουθήθηκε η διαδικασία του αυτοφώρου. Η Μαρία Παπαδάκη μίλησε για όσα την οδήγησαν να πάρει την απόφαση να καταγγείλει τα όσα είδε στο γηροκομείο και περιγράφει πως εντόπισε τον πατέρας της και πως τον έβγαλε για να τον οδηγήσει στο νοσοκομείο, όπου τελικά, δυστυχώς, κατέληξε.

“Εγώ υπέβαλλα έγκληση για την περίπτωση του πατέρα μου τον Σεπτέμβρη του 2020, διότι κατά τη γνώμη μου, οι άνθρωποι αυτοί ευθύνονταν για μια πράξη που, κατά τον χρόνο της υποβολής της έγκλησης, θεωρούσα ότι ήταν απλά έκθεση σε βαριά σωματική βλάβη… Παρέλαβα τον πατέρα μου από τη συγκεκριμένη μονάδα με πυρετό και με υποξυγοναιμία… Στο πρώτο επισκεπτήριο, η απάντηση της διοίκησης ήταν ότι η κακή του εικόνα ήταν αποτέλεσμα της άνοιας και της αδυναμίας του να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον. Εμένα η εξήγηση αυτή δεν με ικανοποίησε και πήγα και την επόμενη ημέρα για να διαπιστώσω σε τι κατάσταση βρίσκεται ο πατέρας μου”, ανέφερε χαρακτηριστικά αρχικά. Όπως περιέγραψε η ίδια, προσπάθησαν να της απαγορεύσουν την είσοδο, υποστηρίζοντας ότι ο πατέρας της είχε πάει να ξαπλώσει, όμως διαπίστωσε ιδίοις όμμασι πως ο πατέρας της βρισκόταν στην τραπεζαρία της μονάδας, δεμένος στην καρέκλα του και σε κακή κατάσταση, χειρότερη από την προηγούμενη ημέρα. “Έχοντας ένα πολύ κακό προαίσθημα, την απώθησα και πλησίασα τη τζαμαρία της μονάδας, και είδα τον πατέρα μου να κάθεται εκεί, να είναι δεμένος και να μην έχει καθόλου επαφή με το περιβάλλον. Τους ρώτησα γιατί είναι έτσι, και μου έδωσαν την ίδια δικαιολογία και με διαβεβαίωσαν ρητά ότι χαίρει άκρας υγείας, ότι όλα τα ζωτικά του σημεία είναι άριστα, ότι είναι απύρετος και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας”, πρόσθεσε. Όπως υπογράμμισε στη συνέχεια, παρά τις διαβεβαιώσεις του ειδικού και της διοίκησης της μονάδας, από την άφιξη του ασθενοφόρου στο σημείο επιβεβαιώθηκε ότι ο ηλικιωμένος δεν ήταν υγιής, αφού ο διασώστης του ΕΚΑΒ της είπε ότι έχει πυρετό. Όταν ο ηλικιωμένος πατέρας της έφτασε στα ΤΕΠ του νοσοκομείου, αναφέρει η ίδια, οι γιατροί την ενημέρωσαν πως η κατάστασή του είναι μη αναστρέψιμη. “Ο διασώστης του έβαλε αμέσως οξυγόνο, και μετά από 4 λεπτά φτάσαμε στα ΤΕΠ και μου είπαν ο πατέρας σας έχει 41 πυρετό και πεθαίνει. Αυτή ήταν η αρχή του τέλους για τον πατέρα μου, δεν ξανασηκώθηκε ποτέ και 1,5 μήνα μετά έφυγε από τη ζωή”, ανέφερε.

Αναφορά στον Άρειο Πάγο από τον δικηγόρο του γηροκομείου

Υπόμνημα σχετικά με τις καταγγελίες για τις συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων κατέθεσε ο δικηγόρος του γηροκομείου Χανίων, Νίκος Ρουσόπουλος ενώ ζήτησε να τηρηθούν η μυστικότητα της προανάκρισης και ο σεβασμός του τεκμηρίου αθωότητας. Αναλυτικά, ο κ. Ρουσόπουλος, με την ιδιότητα του δικηγόρου του γηροκομείου των Χανίων, κατέθεσε αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με την οποία, μεταξύ άλλων, προτείνει περισσότερους από 50 μάρτυρες να καταθέσουν για τις συνθήκες στο γηροκομείο, ενώ ζητεί και την άρση των τηλεφωνικών επικοινωνιών. Παράλληλα, εξερχόμενος του Αρείου Πάγου, ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε:

“Μετέβην στον Άρειο Πάγο, ώστε να καταθέσω μία αίτηση-υπόμνημα προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να τηρηθεί η αρχή της μυστικότητας, γιατί εμείς μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμία πληροφόρηση παρά μόνο από τα ΜΜΕ. Επίσης, να υπάρξει σεβασμός του τεκμηρίου αθωότητας και κυρίως να κληθούν 52-53 μάρτυρες που ήδη προτείνουμε εμείς, συγγενείς νοσηλευομένων και φιλοξενουμένων πρώην και νυν στον οίκο, να βεβαιώσουν για τις συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων. Όπως, βέβαια, προσκόμισα και δύο μηνύματα καταγγελλόντων, στα οποία η μία λέει ότι ‘είμαι πάρα πολύ τυχερή που βρίσκομαι σε μία ιδιαίτερη φάτνη ανθρώπων’, πώς μετά η ιδιαίτερη φάτνη ανθρώπων έγινε το σύγχρονο Άουσβιτς, ο δε δεύτερος ζητάει συγγνώμη γιατί δεν έκανε το τεστ κορονοϊού όπως έπρεπε να το κάνει, το επαναλαμβανόμενο και ζητάει συγγνώμη γιατί είχατε δίκιο σε όλα και αποχωρεί. Όλα αυτά να τεθούν υπ’ όψιν των προανακριτικών Αρχών, για να μπορέσει να αποδοθεί πλέον αυτό που πρέπει να αποδοθεί, αν υπάρχει και το τι υπάρχει, που για μας δεν υπάρχει τίποτα”.

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εάν από τους 53 μάρτυρες υπάρχουν συγγενείς ηλικιωμένων που έχουν αποβιώσει, ο κ. Ρουσόπουλος απάντησε: “Βεβαίως, οι περισσότεροι είναι συγγενείς ηλικιωμένων που έχουν αποβιώσει, όπως έχω υποβάλει και το αίτημα στον αξιότιμο κύριο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που προΐσταται όλης της έρευνας, ούτως ώστε να καλέσει από τους 1.100 περίπου που είχαν φιλοξενηθεί και φιλοξενούνται και σήμερα στη μονάδα όποιον από αυτούς θέλει. Κανένα πρόβλημα, δηλαδή δεν μπορεί πέντε άνθρωποι να σπιλώνουν τη φήμη όταν στο ίδιο συμβάν ήταν παρόντες άλλοι 1.095 και να μένουν στη σιωπή. Τώρα μιλούσα με Κρήτη, από τις 6 Μαΐου και μετά θα αρχίσει η κλήση δικών μας μαρτύρων στις προανακριτικές Αρχές στα Χανιά”.

Στην συνέχεια, ο κ. Ρουσόπουλος απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων. “Εκτός από καταγγελίες πρώην εργαζομένων, υπάρχουν και καταγγελίες συγγενών ηλικιωμένων που -όπως λένε- αναγκάστηκαν να πάρουν τους δικούς τους ανθρώπους γιατί έβλεπαν όλα αυτά;”, ερωτήθηκε και εκείνος απάντησε: “Αυτό θα φανεί, θεωρώ ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, το πιστεύω απόλυτα ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, γιατί δεν μπορεί επί 12 χρόνια να μην υπάρχει τίποτα και ξαφνικά να υπήρξε αυτός ο ορυμαγδός. Σίγουρα η ελληνική Δικαιοσύνη θα πράξει το καθήκον της, όπως το πράττει πάντα, και θα καλέσει αυτούς τους 53 ανθρώπους. Δεν μπορώ να ακούω ιστορίες ότι εκεί έβγαζαν τις χρυσές μασέλες, ότι τους ψέκαζαν με αεροζόλ και αυτό που άκουσα τελευταία, ότι «εγώ έβλεπα τον πατέρα μου να τον κακοποιούν και καθόμουν και τον έβλεπα». Αυτά τα πράγματα δεν στέκουν στην κοινή λογική”. Σε άλλη ερώτηση, “επειδή λέτε ότι εδώ και πολλά χρόνια λειτουργεί ο οίκος ευγηρίας, έχει ξανασυμβεί να υπάρχουν τόσοι θάνατοι;”, ο δικηγόρος είπε: “Το θέμα των θανάτων είναι ένα θέμα το οποίο πραγματικά δεν μπορώ να σας απαντήσω αυτήν τη στιγμή, διότι δεν έχω πρόσβαση στη δικογραφία. Εγώ το μόνο που γνωρίζω είναι ότι υπάρχουν 24 ληξιαρχικές πράξεις θανάτων που έχουν δοθεί από τον Δήμο Χανίων. Όλα τα υπόλοιπα νούμερα δεν τα γνωρίζω, γι’ αυτό θεωρώ ότι μετά το Πάσχα, που θα ξεκινήσει η εξέταση της δικής μας πλευράς, θα έχουμε μία πολύ καλύτερη εικόνα. Αλλά γι’ αυτό που είμαι σίγουρος και έχω την πληροφόρηση είναι ότι τηρούνταν όλες οι διαδικασίες γιατί υπήρχαν και υλικό από κάμερες που έχει κατασχεθεί, υπάρχουν επικοινωνίες, υπάρχουν τα πάντα και ζητάμε και την άρση των τηλεφωνικών επικοινωνιών να δούμε ποιος και τι απειλούσε και ποιος και τι εκβίαζε”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ