Σαρωτικοί έλεγχοι για το Πάσχα: Πόσα οχήματα πέρασαν τα διόδια, πόσα έκαναν αναστροφή

Στο επίκεντρο του επιχειρησιακού σχεδίου της αστυνομίας ενόψει του Πάσχα βρίσκονται τα διόδια των εθνικών οδών Αθηνών – Κορίνθου και Αθηνών – Λαμίας. Η ΕΛ.ΑΣ. με περισσότερους από 10.000 αστυνομικούς σε πόλη τη χώρα, στοχευμένα μπλόκα, ελικόπτερα και drones που μεταδίδουν την εικόνα της κυκλοφορίας στο Κέντρο Επιχειρήσεων, έχει στόχο να αποτρέψει όσους προσπαθούν να παραβιάσουν τα μέτρα, στο πλαίσιο της απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, για να κάνουν “Πάσχα στο χωριό”.

Οι αστυνομικοί ελέγχουν με προσοχή τα δικαιολογητικά που έχουν μαζί τους οι πολίτες για τη μετακίνησή τους, και στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται επί τόπου διασταύρωση στοιχείων. Αστυνομικές πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως όσοι προσπαθήσουν να ξεγελάσουν την ΕΛΑΣ, τους επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα υπάρχουν και ποινικές κυρώσεις. Σημειώνεται ότι αυστηροί έλεγχοι δεν γίνονται μόνο στα διόδια, αλλά και στους παραδρόμους των εθνικών οδών, προκειμένου να εντοπιστούν και εκείνοι που επιλέξουν την “εναλλακτική” διαδρομή για να ξεφύγουν από τα μπλόκα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, οι πολίτες επικαλούνται διάφορες δικαιολογίες για να περάσουν από τα διόδια.Μεταξύ άλλων ό,τι έχουν κλείσει ραντεβού για ιατρικές εξετάσεις, πηγαίνουν σε στενούς συγγενείς τους που είναι μόνοι τους και αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας ή πως χρήζει υδραυλικών εργασιών το εξοχικό τους. Μια από τις πιο χαρακτηριστικές δικαιολογίες, πάντως, ήταν αυτή που χρησιμοποίησε την Παρασκευή ένας οδηγός στα διόδια της Ελευσίνας. Στο αυτοκίνητο του οποίου επέβαινε όλη η οικογένειά του και το κατοικίδιό τους, ενώ το ΙΧ ήταν γεμάτο με αποσκευές. Όταν αστυνομικοί τον ρώτησαν που πηγαίνει τους απάντησε, ότι ήταν άμεση ανάγκη να πάει τον σκύλο του σε έναν πολύ καλό κτηνίατρο στην Πελοπόννησο.

Κάποιοι επίσης ισχυρίστηκαν ακόμη και ότι τους έκλεψαν, και σε αυτή την περίπτωση όμως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η τοπική αστυνομική Αρχή πρέπει να στείλει έγγραφο που να επιβεβαιώνει την κλοπή για να μπορέσουν να μετακινηθούν. Ενδεικτική είναι τέλος η περίπτωση οδηγού που παρουσίασε έγγραφο για παροχή βοήθειας και στο πορτμπαγκάζ του είχε σούβλα. Άλλοι αναφέρουν ότι έχουν τα αποδεικτικά μετακίνησης στο πορτμπαγκάζ και πως είναι δύσκολο να τα δείξουν στις Αρχές…

Η κίνηση στις εθνικές οδούς

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, η κίνηση κυμαίνεται περίπου στα ίδια επίπεδα η είσοδος και η έξοδος των οχημάτων στις εθνικές οδούς Αθηνών – Κορίνθου και Αθηνών – Λαμίας, το τελευταίο 24ωρο (από τις 6:00 της Παρασκευής 23 Απριλίου έως την ίδια ώρα το πρωί) σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα της περασμένης εβδομάδας (από τις 6:00 της Παρασκευής 16 Απριλίου έως την ίδια ώρα του Σαββάτου 17 Απριλίου).

Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο, από τα διόδια της Ελευσίνας εξήλθαν 17.426 οχήματα, ενώ εισήλθαν 15.496. Στο αντίστοιχο διάστημα την περασμένη εβδομάδα (από τις 6:00 της Παρασκευής 16 Απριλίου έως την ίδια ώρα του Σαββάτου 17 Απριλίου) εξήλθαν από τα ίδια διόδια 17.373 οχήματα, ενώ εισήλθαν 14.222.

Στα διόδια των Αφιδνών, το τελευταίο 24ωρο εξήλθαν 19.644 οχήματα, ενώ εισήλθαν 18.234. Στο αντίστοιχο διάστημα της περασμένης εβδομάδας εξήλθαν 19.115 οχήματα και εισήλθαν 17.881 οχήματα.

Πόσα οχήματα έκαναν αναστροφή

Όσον αφορά στα οχήματα, που έκαναν αναστροφή στα διόδια και γύρισαν πίσω, το τελευταίο 24ωρο, επειδή οι οδηγοί τους δεν διέθεταν τα απαραίτητα έγγραφα μετακίνησης, ήταν 158 από τα διόδια της Ελευσίνας και 20 από τα αντίστοιχα των Αφιδνών.

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις εκτός νομού

Την Παρασκευή, ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε διευκρινίσεις για το τι θα ισχύσει για τις υπερτοπικές μετακινήσεις, σημειώνοντας ότι από σήμερα και έως τις 10 Μαΐου απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Στην περίπτωση της Αττικής η μετακίνηση δεν επιτρέπεται εκτός των ορίων της Περιφέρειας και από ή προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων. Η μετακίνηση μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων επιτρέπεται στις εξής περιπτώσεις και μόνο:

-Μετακίνηση από και προς την εργασία, με τον τρόπο που προβλεπόταν. Σημειώνεται ότι τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας προσδιορίζουν το χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου και στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Όσον αφορά στους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, σημειώνεται ότι στην υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα ο λόγος της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία), ενώ ο συνολικός χρόνος της μετακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες.

-Μετακίνηση για λόγους υγείας αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας, η οποία σε περίπτωση ελέγχου πρέπει να πιστοποιείται από σχετικό έγγραφο της δομής.

-Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας

-Μετάβαση σε κηδεία. Στην περίπτωση αυτή ο μετακινούμενος σε περίπτωση ελέγχου καλείται να επιδείξει -πέρα της σχετικής βεβαίωσης ή SMS με κωδικό 5- τα ακόλουθα δύο έγγραφα: α) ληξιαρχική πράξη θανάτου και, β) άδεια ταφής.

-Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων. Σε αυτή την περίπτωση, ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται σε περίπτωση ελέγχου να επιδεικνύει α) αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, σε περίπτωση διαζυγίου ή β) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, σε περίπτωση διάστασης, καθώς και στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι δεν επιτρέπεται η συνδυαστική χρήση βεβαίωσης μετακίνησης για λόγους εργασίας και Ε1 για εφάπαξ μετάβαση σε μόνιμη κατοικία. Συγκεκριμένα, όπως είπε, δεν θα μπορεί ο επαγγελματίας να χρησιμοποιήσει την ιδιότητά του για να μεταβεί στο χωριό ή εκτός περιφερειακής ενότητας και να επιστρέψει στον τόπο μόνιμης κατοικίας του, επιδεικνύοντας το Ε1. Ακόμη, η μετακίνηση εκτός Περιφερειακής Ενότητας για τη συγκομιδή αγροτικών προϊόντων δεν επιτρέπεται από ιδιώτες με επίδειξη Ε9 για τη συγκεκριμένη περίοδο.

Κυρώσεις

1. Στα πρόσωπα που παραβιάζουν τον περιορισμό κυκλοφορίας του άρθρου 1, επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ.

2. Ειδικώς στην περίπτωση που οποιοδήποτε πρόσωπο προβεί σε δήλωση ψευδών ή πλαστών στοιχείων ή σε έκδοση ψευδούς βεβαίωσης, επιβάλλεται με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο ύψους πεντακοσίων (500) ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗΚΤΕΛ: Η διέξοδος για να… γλιτώσουν τους ελέγχους στα διόδια

Στα ΚΤΕΛ ήδη παρατηρείται αυξημένη κίνηση. Άλλοι στέλνουν ή παραλαμβάνουν δέματα, άλλοι μετακινούνται δικαιολογημένα και κάποιοι προσπαθούν να γλιτώσουν τους ελέγχους της Τροχαίας. Βλέποντας “τρύπα” στη διαδικασία ελέγχου ελπίζουν πως θα καταφέρουν να το σκάσουν με το λεωφορείο, είτε χωρίς κανένα έγγραφο ανά χείρας, είτε ακόμη και με δικαιολογητικά “μαϊμού”. Επιβάτης δηλώνει στην κάμερα του STAR πως έχει μαζί του ιατρική βεβαίωση για πραγματοποίηση εξετάσεων στην Πάτρα. “Ήταν η μόνη λύση για να φύγουμε” δηλώνει. Ένας άλλος αναφέρει πως πρέπει να μεταβεί στο χωριό του γιατί θα κάνει η γιαγιά του το εμβόλιο την Τρίτη.

Οι οδηγοί λένε πως δεν μπορούν να ελέγξουν τους επιβάτες, καθώς αυτή είναι δουλειά της αστυνομίας. Υπάρχουν πάντως περιπτώσεις που σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε λεωφορεία στα διόδια, ορισμένοι αναγκάστηκαν να σταματήσουν το ταξίδι τους.

Την ίδια ώρα, το αδιαχώρητο αναμένεται να επικρατήσει και στις αποθήκες των ΚΤΕΛ όπου καταφθάνουν τα παραδοσιακά γιορτινά δώρα για το Πάσχα από το χωριό.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ