Κερδίζει έδαφος το σενάριο για… ψήσιμο του οβελία στις πόλεις – Οι σκέψεις για Ανάσταση νωρίς το βράδυ

Φρένο στις προσδοκίες για ένα Πάσχα διαφορετικό από το περσινό και μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα φαίνεται πως βάζει η επιδημιολογική εικόνα που επικρατεί στη χώρα και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, δεδομένου του υψηλού αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών αλλά και των νοσηλειών.

Οι τελευταίες πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι απομακρύνεται πλέον το σενάριο να “ανοίξουν” οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, που θα επέτρεπαν στους κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων να μετακινηθούν στην Περιφέρεια για να γιορτάσουν τις ημέρες του Πάσχα και το σενάριο που προκρίνεται είναι και αυτό το Πάσχα να παραμείνουμε στον τόπο μόνιμης κατοικίας, όπως είχε συμβεί και πέρυσι. Πιθανότερη εκδοχή, δηλαδή, θεωρείται πλέον αυτή του να ψήσουμε τον οβελία στον τόπο διαμονής και… στα μπαλκόνια μας, όπως είχε συμβεί πέρυσι, κατά την πρώτη καραντίνα. Και αυτό, γιατί, από την κυβέρνηση θεωρούν ότι είναι προτιμότερο να “θυσιάσουμε” και το φετινό Πάσχα με την προοπτική να πετύχει το στοίχημα του ανοίγματος του τουρισμού τον Μάιο, ώστε να πάρει μπρος η οικονομία, που έχει “γονατίσει” από την πανδημία.

Εξάλλου, δεν είναι οι λίγες οι φωνές που προειδοποιούν ότι ενδεχόμενος εορτασμός του Πάσχα εκτός πόλεων θα αποτελέσει ένα μεγάλο ρίσκο ενόψει του ανοίγματος των σχολείων αλλά και της επανεκκίνησης της εστίασης, ενός κλάδου που βρίσκεται στον “πάγο” εδώ και μήνες εξαιτίας του κορονοϊού.

Ο φόβος για ένα ενδεχόμενο πισωγύρισμα φαίνεται πως απομακρύνει το σενάριο για “Πάσχα στο χωριό”, με τους ειδικούς να έχουν ήδη “κρούσει” το καμπανάκι ότι η “εύθραυστη ισορροπία” που επικρατεί στη χώρα σε σχέση με την πανδημία, δεν αφήνει περιθώρια για χαλάρωση και ότι τώρα είναι “η ώρα της αυτοσυγκράτησης”, όπως είχε περιγράψει η Βάνα Παπαευαγγέλου, στην τελευταία ενημέρωση της Παρασκευής.

Ιερώνυμος: Δεν πιστεύω ότι έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας – Τι θα γίνει με τις Εκκλησίες

Ενδεικτική είναι, εξάλλου, η δήλωση που έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έπειτα από συνομιλία που είχε με τον Πρωθυπουργό, το βράδυ της Δευτέρας. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, δήλωσε ότι “βρήκαμε μία λύση να κάνουμε έναν συμψηφισμό, ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα με περισσότερη ελευθερία, αλλά δεν πιστεύω ότι έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συζήτησαν τον τρόπο λειτουργίας των Ιερών Ναών και των εξωτερικών χώρων αυτών, την περίοδο του Πάσχα, με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων, λόγω του κορονοϊού.

Σημειώνεται πως η συνομιλία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο των εγκαινίων της επετειακής έκθεσης της Βουλής για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ΑΝΤ1 στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τον Νίκο Χατζηνικολάου, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι υπήρχε ένα θετικό κλίμα και αυτό δείχνει ότι υπάρχει ένα πεδίο συνεννόησης, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος θα μεταφέρει αύριο Τρίτη, στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο το πνεύμα του Πρωθυπουργού. Πληροφορίες αναφέρουν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ότι θα μπορούσε η κυβέρνηση να πει το “ναι” ώστε Αποκαθήλωση, Επιτάφιος και Ανάσταση να γίνουν στο προαύλιο των Εκκλησιών με μάσκες και αναλογία πιστών ανά τετραγωνικά μέτρα.

Στο “τραπέζι” είναι και το ενδεχόμενο η Αναστάσιμη λειτουργία να ολοκληρωθεί νωρίτερα, στις 9:30 το βράδυ. Η Ιεραρχία ζητεί να υπάρχουν και αλλεπάλληλες θείες λειτουργίες μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, ώστε να εκκλησιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι. Τον τελικό λόγο, όπως λένε από την κυβέρνηση, θα τον έχουν οι επιδημιολόγοι και το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει έως την Παρασκευή.

Δείτε το ρεπορτάζ:

Σε κάθε περίπτωση, από την κυβέρνηση περιμένουν τις τελικές εισηγήσεις των ειδικών, που θα αναλύσουν εκ νέου τα επιδημιολογικά δεδομένα, προκειμένου να κάνουν τις προτάσεις τους.

Την Τετάρτη θα συνεδριάσει η Επιτροπή των επιδημιολόγων, που θα εξετάσουν και το αποτύπωμα του λιανεμπορίου και των σχολείων στην επιδημιολογική εικόνα, ενώ την Παρασκευή, στη συνεδρίαση της ολομέλειας της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων θα τεθούν επί τάπητος και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Πονοκέφαλος για τα υπαίθρια πάρτι Την ίδια στιγμή, πονοκέφαλο προκαλούν τα υπαίθρια πάρτι σε πλατείες της Αθήνας και σε άλλες πόλεις της χώρας. Στα επιδημιολογικά δεδομένα και στον συγχρωτισμό που παρατηρείται στις πλατείες επικεντρώθηκε και η σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά. Κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν τον προβληματισμό τους, επισημαίνοντας πάντως πως η μαζική αστυνόμευση θα όξυνε την κατάσταση. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, δεν αποκλείεται μέσα στα επόμενα 24ωρα να δούμε αυτό που έγινε στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι, όπου αστυνομικοί της ομάδας ΟΔΟΣ περιφρουρούσαν από νωρίς τον χώρο. Είναι πιθανόν λοιπόν αυτή η στρατηγική να εφαρμοστεί και σε άλλες κεντρικές πλατείες τόσο της Αθήνας όσο και άλλων πόλεων.Σημειώνεται ότι οι κάτοικοι στις περιοχές όπου διοργανώνονται πάρτι πλέον διαμαρτύρονται, ενώ φοβούνται πως οι υπαίθριες συγκεντρώσεις ήρθαν για να μείνουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περίοικοι της Κυψέλης ετοιμάζουν επιστολή διαμαρτυρίας προς κάθε αρμόδια αρχή, καταγγέλλοντας τη μόνιμη ηχορρύπανση, ενώ πολλοί κάνουν λόγο και για παραβατικές συμπεριφορές. Οι ίδιοι υψώνουν κραυγή αγωνίας λέγοντας ότι από νωρίς το απόγευμα αυτοκίνητα και μηχανάκια «καβαλάνε» την πλατεία και γύρω δρόμους για να… δημιουργήσουν τον χώρο που θέλουν για τα πάρτι τους, ενώ μιλούν και για την επόμενη ημέρα, όπου η περιοχή μοιάζει με μια απέραντη «χωματερή». Η ανησυχία είναι μεγάλη για τη διασπορά του κορονοϊού στην περιοχή τους λόγω των συναθροίσεων και ζητούν την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων Αρχών για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο και να σταματήσει άμεσα.

Το μήνυμα που εκπέμπουν κυβερνητικά στελέχη είναι πως η πλειοψηφία τηρεί τα μέτρα και είμαστε στο τέλος της περιπέτειας, ενώ συνιστούν λίγη υπομονή για να μην έχουμε πισωγυρίσματα. Επίσης, σημειώνουν ότι δεν υπάρχει κάτι στον ορίζοντα όσον αφορά στα επόμενα ανοίγματα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, βάζοντας “φρένο” στα σενάρια για πρόωρο άνοιγμα της εστίασης, κάτι πάντως που όλο και περισσότεροι επιστήμονες ζητούν.

“Είμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι ενόψει Πάσχα και καλοκαιριού. Είναι εύλογη η κόπωση των πολιτών, πρέπει όλοι να κάνουμε υπομονή”, τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Η ίδια αναφέρθηκε στους λόγους που δεν επεμβαίνει μαζικά η Αστυνομία λέγοντας ότι “η αστυνομία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κοινωνική συνείδηση. Μια μαζική παρέμβαση της Αστυνομίας σε συγκεντρώσεις 1.000 ατόμων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διασπορά του ιού ή και σε επεισόδια καθώς μπορεί να υπάρχουν ομάδες που να επιδιώκουν ένα κλεφτοπόλεμο ή μια σύγκρουση με την Αστυνομία”.

Συμπλήρωσε δε, ότι κάτι τέτοιο θα έφερνε αντίθετα αποτελέσματα. Σύμφωνα με την κυρία Πελώνη “υπάρχουν παραδείγματα όπως η πλατεία Βαρνάβα, η οποία αποκλείστηκε από αστυνομικούς και τα άτομα μεταφέρθηκαν αλλού. Θα γίνουν κι άλλες ανάλογες ενέργειες. Η παρουσία της Αστυνομίας θα είναι διακριτική”. Ζήτησε να μην χάνουμε τη “μεγάλη εικόνα” καθώς οι περισσότεροι πολίτες κάνουν υπομονή ώστε να βγούμε από το τούνελ, τηρώντας τα μέτρα. Τέλος, είπε πως οι αποφάσεις για το Πάσχα θα ληφθούν μέσα στην εβδομάδα, αφού αξιολογηθούν όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα από τους ειδικούς”, ενώ προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις, επίσης μέσα στην εβδομάδα.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ τη Δευτέρα

Η συζήτηση για το τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες και κυρίως πώς θα γιορτάσουμε φέτος το Πάσχα γίνεται εν μέσω μίας δύσκολης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με την πανδημία. Τη Δευτέρα ανακοινώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ στους διασωληνωμένους ασθενείς από την αρχή της πανδημίας, με την πίεση στα νοσοκομεία να εξακολουθεί να είναι ισχυρή. Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, αυτήν τη στιγμή 847 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, έναντι 841 την Κυριακή. Σε μία ημέρα, ακόμη 78 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου, ενώ επιβεβαιώθηκαν 1.607 νέα κρούσματα κορονοϊού.

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον κορονοϊό

Η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.607 νέα κρούσματα κορονοϊού το απόγευμα της Δευτέρας. Στο “κόκκινο” παραμένει η Αττική, στην οποία καταγράφηκαν 675 νέες μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο. Υψηλά νούμερα διατηρεί και η Θεσσαλονίκη, όπου εντοπίστηκαν 216 νέα κρούσματα.

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ