Εύβοια: Έρευνα για τις συνθήκες του δυστυχήματος – Τι αναφέρει το υπουργείο Εργασίας

Έρευνα διεξάγεται για τις συνθήκες του δυστυχήματος στην Εύβοια, όπου τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, “κλιμάκιο του ΣΕΠΕ βρέθηκε ήδη από χθες στο σημείο προκειμένου να εξακριβώσει, σε συνεργασία με τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το δυστύχημα και να διερευνήσει κατά πόσο τηρούνταν τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων που προβλέπει η νομοθεσία γι’ αυτού του είδους τις εργασίες”. “Είναι αυτονόητο πως θα επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις για τυχόν παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας” σημειώνει το υπουργείο.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των τριών εργαζομένων που έχασαν τη ζωή τους χθες, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Εύβοια και ταχεία ανάρρωση στον τέταρτο εργαζόμενο που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Αλιβερίου.

Στον εισαγγελέα οδηγούνται οι τρεις συλληφθέντες

Ο εργοδηγός, ο υπεύθυνος μηχανικός και η επιβλέπουσα του έργου που έχουν συλληφθεί για το τραγικό δυστύχημα που σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο χωριό Γυμνό Αμαρύνθου, στην Εύβοια, και είχε ως αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο τριών εργατών από χτύπημα ρεύματος υψηλής τάσης 20.000 volt, θα οδηγηθούν σήμερα στον Εισαγγελέα Χαλκίδας. Οι τρεις συλληφθέντες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ανθρωποκτονίες εξ αμελείας.

Υπενθυμίζεται ότι η τραγωδία σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης όταν τέσσερα μέλη συνεργείου εργολάβου που συνεργάζεται με τη ΔΕΔΔΗΕ κάτω από συνθήκες που δεν έχουν διευκρινιστεί χτυπήθηκαν από ηλεκτρικό ρεύμα υψηλής τάσης κατά τη διάρκεια εργασιών υπογειοποίησης του δικτύου. Τα τρία άτομα σκοτώθηκαν επί τόπου και ο τέταρτος τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Νεκροί είναι ένας 45χρονος εναερίτης πατέρας τριών παιδιών, ένας 43χρονος και ένας 55χρονος επίσης πατέρας τριών παιδιών. Σημειώνεται ότι ο τέταρτος εργαζόμενος, που είναι τεχνικός 32 ετών, τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Χαλκίδας και σύμφωνα με τους γιατρούς έχει διαφύγει τον κίνδυνο.

Το βράδυ της Πέμπτης εξέδωσε ανακοίνωση η εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο, με την οποία εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για τον θάνατο των τριών εργατών και δεσμεύεται να σταθεί στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων, καθώς και του τραυματία τεχνικού που νοσηλεύεται.

“Η Διοίκηση και οι άνθρωποι του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ και της εταιρείας ΑΚΤΩΡ εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για το τραγικό δυστύχημα στο Γυμνό Ερέτριας, που είχε ως αποτέλεσμα το χαμό τριών συναδέλφων μας, και τον τραυματισμό ενός ακόμα. Από την πρώτη στιγμή εκπρόσωποι της εταιρείας έσπευσαν στην περιοχή προκειμένου να ενημερωθούν για τα αίτια και τις συνθήκες του δυστυχήματος, και βρίσκονται σε απόλυτη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές. Η εταιρεία εκφράζει τη δέσμευσή της να σταθεί δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων και του τραυματία συναδέλφου μας, στον οποίο ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση” αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι έρευνες της αστυνομίας εστιάζονται στο ποιος έχει την ευθύνη για το γεγονός ότι δεν είχε διακοπεί το ρεύμα σε όλο το δίκτυο. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ είχε διακοπεί μόνο σε ένα μέρος του δικτύου.

Πώς έγινε το δυστύχημα

Δύο εναερίτες βρίσκονταν επάνω στον στύλο της ΔΕΗ και ακουμπούσαν τα ηλεκτροφόρα καλώδια. Ταυτόχρονα γερανός με δύο χειριστές, άγνωστο ακόμη πως, ακούμπησε το ίδιο καλώδιο. Η υψηλή ηλεκτρική τάση διαπέρασε τα σώματα και των τεσσάρων εργατών, εκ των οποίων οι τρεις σκοτώθηκαν ακαριαία.

Οι κάτοικοι της περιοχής άκουσαν τις σπαρακτικές φωνές των συναδέλφων των τριών θυμάτων και πετάχτηκαν από τα σπίτια τους. Οι εικόνες που αντίκρισαν μπροστά τους ήταν πολύ σκληρές. Ένας άνθρωπος νεκρός επάνω στην κολόνα της ΔΕΗ και τρεις άνθρωποι στο οδόστρωμα, οι δύο νεκροί και ο ένας σοβαρά τραυματισμένος. Ο άτυχος εναερίτης απομακρύνθηκε από την κολόνα της ΔΕΗ με ειδικό όχημα της Πυροσβεστικής.

Ο πρόεδρος Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ, Κώστας Μανιάτης, μιλώντας στο Mega, σημείωσε ότι η έλλειψη της εκπαίδευσης των εναεριτών οδηγεί σε ολέθρια λάθη.

“Το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι δεν έχει η ανάλογη εκπαίδευση για να γίνει ένας εναερίτης. Δεν είναι εκπαίδευση να είναι μόνο μια φορά και να τελειώσει γιατί το αντικείμενο είναι πολύ μεγάλο. Πρέπει να εκπαιδεύονται καθημερινά και συχνά, να αποκτήσουν τεχνογνωσία και πρέπει να υπάρχει και το ανάλογο προσωπικό”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μανιάτης και πρόσθεσε: “Η κακιά στιγμή πάντα έρχεται και πρέπει να την υπολογίζουμε. Δεν είναι μόνο το ανθρώπινο λάθος”.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης δήλωσε στην ΕΡΤ πως είναι όρος απαράβατος να υπάρχει διακοπή ρεύματος όταν γίνονται εργασίες και δεν επιτρέπεται να εργάζεται συνεργείο επί τάση. Τόνισε ότι τα μέλη του συνεργείου ήταν καταρτισμένα και είχαν εργαστεί για την αποκατάσταση των ζημιών στην πρόσφατη κακοκαιρία “Μήδεια”.

Αναφορικά με την τραγωδία στην Ερέτρια σημείωσε πως υπήρχε προγραμματισμός για εργασίες και είχε γίνει διακοπή από τις 8 μέχρι τις 10 το πρωί, προφανώς, όπως είπε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, “συνέχισαν για προγραμματισμό της επόμενης ημέρας. Μπορεί να εργάζονταν με διακοπή ρεύματος αλλά να έγινε ταλάντωση του σύρματος και να άγγιξε γραμμή με τάση 20.000 volt. Σίγουρα πρόκειται για εντατικοποίηση της εργασίας. Θυσιάστηκαν στον βωμό του κέρδους. Δεν υπάρχει κακιά στιγμή στο δυστύχημα. Τα αίτια διερευνώνται από Επιτροπή που συστάθηκε και το πόρισμα θα δώσει τις απαντήσεις σε αυτό το τραγικό δυστύχημα”, και εξέφρασε τη λύπη του και τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των τριών εργαζομένων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ