Βασιλακόπουλος στον Realfm 97,8: Να ανακατευθύνουμε την ανάγκη για ανθρώπινη επαφή

“Όντας σε lockdown έχουμε τόσα κρούσματα, θα έλεγε κανείς ότι αν ανοίξουμε κινδυνεύουμε να αυξηθούν τα κρούσματα. Γι’αυτό και εγώ είμαι κάθετα αντίθετος με την έννοια της λέξης “ανοίγω”. Όμως αυτό που έχει παρατηρηθεί είναι ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος της μετάδοσης οφείλεται σε ενδοοικειακές μεταδόσεις, όχι ενδοοικογενειακές. Όχι ότι γυρίζει κάποιος από την εργασία του και κολλάει τη γυναίκα ή το παιδί του, αλλά πήγε στο σπίτι ενός φίλου ή συγγενούς, όπου για λόγους οικειότητας δεν τηρήσε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα. Έχουμε ένα τεράστιο ποσοστό μετάδοσης μέσα στα σπίτια” δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

“Η δική μου πρόταση είναι να ανακατευθύνουμε την ανάγκη για ανθρώπινη επαφή, που είναι έμφυτη και μπορείς να πεις σε κάποιον να μείνει σπίτι του για κάποιες ημέρες αλλά από ένα σημείο και μετά δεν αντέχεται. Αυτές λοιπόν τις επαφές να τις ανακατευθύνουμε σε επαφές που είναι λιγότερο επικίνδυνες υγειονομικά. Αν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, που είναι σε αναστολή εργασίας και κάθονται όλη την ημέρα στο σπίτι, αντί να είναι όπως είναι σήμερα ο ένας στα σπίτια του άλλου και στις πλατείες, αν αρχίσουν να εργάζονται ιδίως στο μικρό λιανεμπόριο, γιατί εκεί η πιθανότητα να υπάρχουν συνωστισμοί είναι μικροί, με αυτόν τον τρόπο θα φορούν μάσκες υποχρεωτικά και οι επαφές θα γίνουν λιγότερο επικίνδυνες” σημείωσε.

“Έχουμε 60% αύξηση στην κινητικότητα στις πλατείες και κάπου 20% αύξηση στα σπίτια, θα το δείτε αν μπείτε στο mobility της google. Όλες αυτές είναι επικίνδυνες υγειονομικά γιατί έχουν συνωστισμούς. Αυτό πρέπει να θεραπεύσουμε, όχι να ανοίξουμε γενικώς και αορίστως. Προφανώς δεν πρέπει να ανοίξουμε. Πρέπει όμως να κάνουμε την ανάγκη για ανθρώπινη επαφή λιγότερο υγειονομικά επικίνδυνη” υπογράμμισε ο κ. Βασιλακόπουλος.

“Αυτή η ανακατεύθυνση, δεν θέλω να το λέω άνοιγμα γιατί δίνει το λάθος μήνυμα, θα μειώσει τα κρούσματα” συμπλήρωσε.

“Θα επιταχύνουμε τη μείωση αν κάνουμε αυτή την κίνηση, θα μειώσουμε την μεταδοτικότητα που συμβαίνει μέσα στα σπίτια. Αυτή η κίνηση εισηγούμαι να γίνει ως μηχανισμός μείωσης των κρουσμάτων, όχι ως μηχανισμός ανοίγματος της αγοράς, δεν με ενδιαφέρουν οι οικονομικές επιπτώσεις, δεν είμαι οικονομολόγος άλλωστε. Πρέπει όμως να ανακατευθύνουμε τον κόσμο” τόνισε.

Ερωτηθείς αν τα μέτρα που λήφθηκαν ήταν σωστά απάντησε ότι δεν ήταν σωστά επειδή δεν τηρήθηκαν. “Αν όλοι είχαμε μείνει στα σπίτια μας και κάναμε πραγματικό lockdown προφανώς θα ήταν υγειονομικά ασφαλές να κάνουμε αυτό που προτείνω. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, αυτή τη στιγμή δεν κάνουμε κανονικό lockdown. Αυστηροποιείται συνεχώς και η συμμόρφωση των ανθρώπων μειώνεται συνεχώς. Άρα πρέπει να βρούμε άλλα μέτρα” είπε ο καθηγητής.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ