Θεοδωρίδου για AstraZeneca: Καμία ένδειξη για θρομβώσεις – Η σπάνια περίπτωση που προκάλεσε ειδική προσοχή

Ειδική μνεία στους πολίτες που παρά τα όσα ακούγονταν και γράφονταν για το εμβόλιο της AstraZeneca, έσπευσαν στα εμβολιαστικά κέντρα για να κάνουν τη δόση του εμβολίου έκανε στην ενημέρωση της Δευτέρας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. «Στην πλειονότητα τους οι πολίτες έδειξαν παρά το κλίμα που υπήρξε, ωριμότητα και εμπιστοσύνη στο θέμα του εμβολιασμού προσερχόμενη κανονικά στο ραντεβού τους», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα. Θεοδωρίδου.

Στη συνέχεια, η κα. Θεοδωρίδου ανέφερε πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αλλά και ο ΠΟΥ, ενημέρωσαν άμεσα πως «δεν υπάρχουν ενδείξεις με αυξημένο κίνδυνο περιστατικών θρομβοεμβολής», ωστόσο επεσήμαναν ότι δεν μπορούμε να έχουμε οριστική τοποθέτηση αν δεν συνεχιστεί ο ενδελεχής έλεγχος.

Και συνέχισε: «Ειδική προσοχή έχει επισύρει μια σπάνια οντότητα που συνδυάζει θρόμβωση και διάχυτη ενδαγγειακή πήξη. Δηλαδή δύο στοιχεία που δεν απαντούν συχνά και η θρομβωτική επεξεργασία αφορά και συγκεκριμένη ανατομική περιοχή των φλεβών του εγκεφάλου. Είναι μια εξαιρετικά σπάνια κατάσταση. Σε 20.000.000 δόσεις εμβολίου έχουν καταγραφεί 7 περιπτώσεις διάχυτης ενδαγγειακής πήξης και 18 περιπτώσεις με θρομβώσεις των φλεβών εκ των οποίων η πλειονότητα αφορά σε γυναίκες μικρότερες των 55 ετών».

«Παρά, λοιπόν, τη θέση ότι δεν υπάρχει αιτιώδης συσχέτιση μεταξύ του εμβολίου και αυτών των σπάνιων περιστατικών, ο έλεγχος συνεχίζεται και δίνονται και οδηγίες για συνεχή ροή ενημέρωσης και προς τους θεράποντες, αλλά και προς τους εμβολιαζόμενους», είπε ακόμη η κα. Θεοδωρίδου και επισήμανε ότι «το συμπέρασμα όμως είναι ότι η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Astrazeneca στην πρόληψη των εισαγωγών στα νοσοκομεία αλλά και των θανάτων, υπερτερεί έναντι της εξαιρετικά μικρής πιθανότητας εμφάνισης διάχυτης ενδαγγειακής πήξης και θρόμβωσης».

Επίσης η κα. Θεοδωρίδου υπογράμμισε ότι «όλα τα εμβόλια έναντι του κορονοϊού προστατεύουν μόνο από τον ιό, αλλά όχι από άλλες ασθένειες. Επομένως, δεν θα πρέπει να συσχετίζονται καταστάσεις που οδηγούν σε θάνατο με το εμβόλιο». Και, μάλιστα, στο σημείο αυτό επικαλέστηκε τη Διεθνή Εταιρεία Θρόμβωσης και Αιμόστασης, η οποία συστήνει ανεπιφύλακτα τον εμβολιασμό ακόμη και άτομα που λαμβάνουν αντιθρομβωτικά ή αντιπηκτικά φάρμακα.

Η κα. Θεοδωρίδου, όμως, δεν έμεινε μόνο σ’ αυτά. Αναφέρθηκε και στην ενδονοσοκομειακή διασπορά. «Οι περιπτώσεις της ενδονοσοκομειακής διασποράς μας ανησυχούν πολύ. Ξέρουμε ότι τα ποσοστά των υγειονομικών που εμβολιάζονται θα μπορούσαν να ήταν πολύ καλύτερα, αλλά ελπίζουμε ότι βήμα-βήμα θα βελτιώνεται», είπε χαρακτηριστικά η κα. Θεοδωρίδου και όπως είπε, υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες νοσούν εμβολιασμένοι ακόμη και μετά τη χορήγηση και των δύο δόσεων του εμβολίου, αλλά αυτές σε ποσοστό δεν ξεπερνούν το 0,2% τονίζοντας ότι αυτό είναι αναμενόμενο, καθώς κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό και «γι’ αυτό δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για τον μη εμβολιασμό».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ