Θεοδωρίδου: Λείπουν οι αποδείξεις για να ενοχοποιηθεί το εμβόλιο της AstraΖeneca – Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί

Στο ζήτημα που έχει προκύψει με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού, αναφέρθηκε εκτενώς η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την σημερινή ενημέρωση, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι “λείπουν αποδείξεις για να ενοχοποιήσει κανείς ένα τόσο χρήσιμο εμβόλιο”, στον απόηχο της απόφασης πολλών ευρωπαϊκών χωρών να αναστείλουν τη χρήση του.

Εξήγησε ότι σε μαζικούς εμβολιασμούς ενδεχομένως να παρουσιαστούν σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες, γι’ αυτό και η επιτήρηση των εμβολίων συνεχίζεται και μετά την εφαρμογή τους στον γενικό πληθυσμό. “Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε όλοι ότι εθνικοί οργανισμοί διαφόρων χωρών, λιγότερων στην αρχή ως ντόμινο τις τελευταίες ημέρες, αναστέλλουν προσωρινά και προληπτικά τον εμβολιασμό με το συγκεκριμένο εμβόλιο της AstraZeneca λόγω πιθανής συσχέτισης με θρομβοεμβολικά επεισόδια”, είπε η κ. Θεοδωρίδου και σημείωσε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με δηλώσεις τους “έχουν αποσυνδέσει την αιτιολογική συσχέτιση του εμβολίου με τα θρομβοεμβολικά επεισόδια. “Λείπουν αποδείξεις για να ενοχοποιήσει κανείς ένα τόσο χρήσιμο εμβόλιο” είπε και πρόσθεσε ότι παρόλα αυτά η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών διερευνά μία προς μία όλες τις περιπτώσεις “και επισημαίνει ότι ο αριθμός των εμβολιασμένων ατόμων δεν παρουσιάζει μεγαλύτερο αριθμό θρομβοεμβολικών επεισοδίων απ’ ότι τα επεισόδια που συμβαίνουν στον γενικό πληθυσμό. Η εμφάνισή τους μπορεί να είναι μία χρονική σύμπτωση και να μην σημαίνει αιτιολογική συσχέτιση”.

Υπενθύμισε ότι μέχρι σήμερα η Επιτροπή έχει κάνει δύο συνεδριάσεις και έχει τοποθετηθεί για το θέμα. “Ελήφθησαν όλα τα υπάρχοντα δεδομένα υπόψη όπως και η μεγάλη μεγέθους εμπειρία του εμβολιασμού εκατομμυρίων ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, που στηρίζει την άποψη ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να θεωρήσουμε ότι υπάρχει σύνδεση αυτών των επεισοδίων, που είναι και μικρός αριθμός ανά χώρα, με τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού”, υπογράμμισε.

Στο σημείο αυτό μετέφερε την ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών που “εξέτασε τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεδομένα και ομόφωνα κρίνει πως δεν συντρέχει λόγος τροποποίησης της προηγούμενης εισήγησής της. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους το σύνολο των δεδομένων από όλες τις χώρες συνιστούν τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. Επισημαίνεται εκ νέου ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, δίνoυν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων. Έτσι, παρακολουθούν αδιάλειπτα τις αξιολογήσεις του ΕΜΑ και του WHO καθώς και τις αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες όλων των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19. Συμπερασματικά, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα εισηγείται ομόφωνα τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει”.

Η κ. Θεοδωρίδου πρόσθεσε ότι πριν από δύο ώρες ο ΕΜΑ γνωμοδότησε ανάλογα, επισημαίνοντας ότι μελετά τις περιπτώσεις μία προς μία και την Πέμπτη θα επανέλθει σε αυτό το θέμα. “Επομένως για τη χώρα μας ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraΖeneca συνεχίζεται σταθερά και με εμπιστοσύνη, συμβάλλοντας καθοριστικά στον έλεγχο της πανδημίας”, διευκρίνισε.

Αναφέρθηκε επίσης στις περιπτώσεις ατόμων που υπό το φόβο των θρομβοεμβολικών επεισοδίων παίρνουν αντιπηκτικά πριν τον εμβολιασμό τους, σημειώνοντας ότι “αυτό είναι ένα λάθος”, όπως είπε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ