Lockdown: Την Παρασκευή οι αποφάσεις για ενδεχόμενη χαλάρωση των μέτρων – Τα σενάρια για μετακινήσεις, λιανεμπόριο, σχολεία και εστίαση

Ένα σχέδιο χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, φαίνεται πως έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση και αναμένεται να παρουσιαστεί στους ειδικούς, τις επόμενες ημέρες, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα. Η σύσκεψη των Επιτροπής των λοιμωξιολόγων είχε γίνει γνωστό ότι θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη, ωστόσο, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες της ΕΡΤ τελικά αναβάλλεται για δύο ημέρες αργότερα, δηλαδή την Παρασκευή, καθώς κρίθηκε ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο προκειμένου να αξιολογήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Τρίτης, ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών με κορονοϊό αυξήθηκε δραματικά και ξεπέρασε τους 600. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε ότι σε ένα 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 1.533 νέα κρούσματα (λόγω Καθαράς Δευτέρας έγιναν λιγότερα τεστ ανίχνευσης κορονοϊού) και ακόμη 59 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου, ενώ αυτή τη στιγμή 605 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, δηλαδή 41 περισσότεροι σε σύγκριση με τη Δευτέρα. Ασφυκτική είναι πλέον και η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, ειδικά του λεκανοπεδίου, όπου η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ Covid έχει φτάσει πλέον το 100%, ενώ το μεσημέρι της Τρίτης υπήρχε και λίστα αναμονής ασθενών.

Οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να αναλύσουν τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα όπως και τον “οδικό χάρτη” ανοίγματος των δραστηριοτήτων, και οι ανακοινώσεις αναμένονται την προσεχή Παρασκευή.

Εφόσον δοθεί και το “πράσινο φως” από τους ειδικούς, από την κυβέρνηση επιθυμούν το σχέδιο χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων να τεθεί σε άμεση εφαρμογή, δεδομένων τριών παραγόντων. Κατά πρώτον, της κόπωσης των πολιτών από την πολύμηνη εφαρμογή του lockdown και των περιοριστικών μέτρων. Κατά δεύτερον, δεδομένης της θετικής πορείας των εμβολιασμών των συνανθρώπων μας, ηλικίας 80 ετών και άνω. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπογραμμίσει όλες τις προηγούμενες ημέρες οι ειδικοί, έχουν μειωθεί σημαντικά οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ασθενών αυτών των ηλικιών, αλλά και η ανάγκη νοσηλείας τους στις ΜΕΘ. Ένας τρίτος παράγοντας, θεωρείται πως είναι η οικονομία, η οποία δέχεται μεγάλο πλήγμα πολλούς μήνες τώρα, λόγω του lockdown.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση επιθυμεί να ενεργοποιήσει “βαλβίδες αποσυμπίεσης” για τους πολίτες και την οικονομία, με πρόθεση η σταδιακή επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων να ξεκινήσει από την επόμενη κιόλας εβδομάδα. Εάν οι ειδικοί πουν το “ναι”, σε πρώτη φάση, στις 22 Μαρτίου, αναμένεται να ανοίξουν τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης νυχιών, κατόπιν ραντεβού και με προϋπόθεση την τήρηση του ορίου των δύο χιλιομέτρων από τον τόπο διαμονής. Το άνοιγμα θα γίνει με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Σε δεύτερη φάση, στις 29 Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει το λιανεμπόριο, με αυστηρούς κανόνες και μέτρα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου θα γίνει με τη μέθοδο του click away ή με sms στο 13032 για διάστημα δύο ή τριών ωρών. Σε αυτή την περίπτωση, όπως επισημαίνεται, θα εξακολουθήσει να ισχύει ο περιορισμός των μετακινήσεων εντός του δήμου κατοικίας και σε απόσταση δύο χιλιομέτρων. Δηλαδή οι πολίτες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν το αυτοκίνητό τους και να πηγαίνουν για ψώνια μακριά από τον τόπο διαμονής.

Η επόμενη φάση, αναμένεται το πρώτο 10ημερο του Απριλίου και αφορά στο σταδιακό άνοιγμα της εκπαίδευσης. Η αρχή αναμένεται να γίνει με τα Λύκεια και τα Γυμνάσια, ενώ στη συνέχεια τη “σκυτάλη” αναμένεται να πάρουν τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία. Σημειώνεται ότι στο τραπέζι φαίνεται πως υπάρχει και το ενδεχόμενο παράτασης της σχολικής χρονιάς για δύο εβδομάδες.

Ακολούθως, εάν όλα κυλήσουν ομαλά, αναμένεται να έρθει η σειρά της εστίασης, που έχει πληγεί σφοδρά από το παρατεταμένο lockdown. Η επανεκκίνηση της εστίασης προσδιορίζεται χρονικά μετά τις 15 Απριλίου και πιθανότερα στο τρίτο 10ημερο του Απριλίου, λίγο πριν το Πάσχα. Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται το σενάριο ότι η εστίαση θα ανοίξει αποκλειστικά σε πρώτη φάση σε εξωτερικούς χώρους και υπό αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.

Τα σενάρια για τις μετακινήσεις

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου “οδικού χάρτη”, η κυβέρνηση εξετάζει δύο ακόμη μέτρα χαλάρωσης. Κατά πρώτον, το ωράριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα αναμένεται να ξεκινάει από τις 8 ή ακόμη και από τις 9 το βράδυ, αντί για τις 7 που ισχύει σήμερα. Σημειώνεται ότι σε πρώτη φάση, τις καθημερινές η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα εξακολουθεί να ισχύει από τις 9 το βράδυ.

Οι ειδικοί προσανατολίζονται προς αυτή την κατεύθυνση δεδομένου και του ότι μεγαλώνει η ημέρα άρα οι πολίτες μπορούν να κινηθούν για περισσότερες ώρες εκτός σπιτιού, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή συνωστισμού.

Ένα δεύτερο μέτρο, αφορά στη μετακίνηση από δήμο σε δήμο για τον κωδικό “6”, δηλαδή για σωματική άσκηση και άθληση με κατοικίδιο. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο το μέτρο αυτό να χαλαρώσει και να επιτρέπονται πλέον οι μετακινήσεις σε άλλο δήμο με αυτοκίνητο για τον κωδικό “6”, καθώς το εν λόγω μέτρο κρίθηκε πως είναι αναποτελεσματικό και κοινωνικά άδικο.

Τι ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τρίτη

Μεγάλη αύξηση παρουσίασε ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών με κορονοϊόστη χώρα μας, που ξεπέρασαν πλέον τους 600, ενώ ανοδικά κινήθηκαν τα ημερήσια κρούσματα και οι νεκροί, μέσα σε ένα 24ωρο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Τρίτης.

Συγκεκριμένα, τις τελευταίες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.533 νέα κρούσματα. Διενεργήθηκαν 11.459 τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, εκ των οποίων τα 5.244 μοριακά και τα 6.215 rapid.

Σε μία ημέρα ακόμη 59 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των θυμάτων από την αρχή της πανδημίας να έχει ανέλθει σε 7.196.

Αυτή τη στιγμή, 605 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, δηλαδή 41 περισσότεροι σε σύγκριση με τη Δευτέρα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.533, εκ των οποίων 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 223.789 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.6% άνδρες. 1 Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 72 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.916 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 59, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.196 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 605 (68.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 82.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.505 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 446 (ημερήσια μεταβολή -3.25%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 455 ασθενείς.

Δείτε ΕΔΩτην ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον κορονοϊό

Η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων

Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 1.533 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας. Τα 30 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου. Η κατανομή των 1.503 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον παρακάτω πίνακα.

Συγκεκριμένα, στην Αττική εντοπίστηκαν 666 νέα κρούσματα, ενώ στη Θεσσαλονίκη 148, στη Λάρισα 50 και στην Αχαΐα 63.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ