Κορονοϊός: Πότε θα χτιστεί “τείχος ανοσίας” – Τι είπε η Θεοδωρίδου για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Δύο μήνες συμπληρώνονται από την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού και αυτή τη στιγμή τρία είναι τα εμβόλια (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) που κυκλοφορούν στην Ελλάδα.

Και τα τρία αυτά εμβόλια έχουν κάποια χαρακτηριστικά που τα καθιστούν ελπιδοφόρα, όπως εξήγησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση της Δευτέρας. Κατά πρώτον, η ασφάλεια, καθώς “δεν έχει δοθεί κανένα σήμα παγκοσμίως για σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια”, όπως είπε. Κατά δεύτερον, η αποτελεσματικότητα. “Και για τα τρία εμβόλια, η πρόληψη της σοβαρής νόσου, η αποφυγή εισαγωγής στα νοσοκομεία, η πρόληψη των θανάτων που προσεγγίζει το 100%, η πρόληψη της ήπιας και μέτριας νόσου είναι από τα κύρια πλεονεκτήματα. Θα πρόσθετα και τη μείωση της ασυμπτωματικής λοίμωξης, που συμβάλει στην αποτροπή διασποράς του ιού στο περιβάλλον”, τόνισε η κ. Θεοδωρίδου. Κατά τρίτον, και τα τρία εμβόλια είναι αποτελεσματικά και για τη βρετανική μετάλλαξη, συμπλήρωσε.

Εντός των επόμενων μηνών το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο εμβόλιο της Johnson & Johnson, το οποίο αναμένεται τους επόμενους μήνες. Όπως είπε, το εν λόγω εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά 86% στην πρόληψη σοβαρής νόσου και κατά 100% στην πρόληψη θανάτου. Συμπλήρωσε πως είναι μονοδοσικό και εύχρηστο.

Τα τρία αυτά εμβόλια έχουν διαφορές ως προς το μεσοδιάστημα, μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης, τόνισε στη συνέχεια για να συμπληρώσει πως “το σχήμα των δύο δόσεων αποτελεί κανόνα, καμία όμως δόση δεν ακυρώνεται ανοσολογικά, δηλαδή αν κάποιος καθυστερήσει τη δεύτερη δόση αυτή μπορεί να γίνει και να είναι εξίσου αποτελεσματική”.

Υπενθύμισε ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να νοσήσουν ακόμα και μετά την πρώτη ή και τη δεύτερη δόση, αλλά αυτό δεν μειώνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, ενώ επανέλαβε ότι όσοι έχουν νοσήσει θα πρέπει να εμβολιαστούν με το συνιστώμενο μέχρι σήμερα σχήμα και ότι η τήρηση των μέτρων είναι απαραίτητη ακόμη και για όσους έχουν εμβολιαστεί.

Για το “τείχος ανοσίας”

Ερωτηθείσα σχετικά, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ανέφερε ότι με βάση το πρόγραμμα εμβολιασμών, όπως εξελίσσεται, ένα “ικανοποιητικό τείχος ανοσίας” αναμένεται να επιτευχθεί στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του έτους, δηλαδή γύρω στον Ιούνιο “εφόσον όλα εξελιχθούν ικανοποιητικά”.

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, είπε πως όλα τα εμβόλια προσφέρουν μία σημαντική προστασία, ναι μεν υποδεέστερη σε σχέση με το βρετανικό ή το κανονικό στέλεχος, “αλλά πρέπει να σκεφτόμαστε ότι υπάρχει και η φυσική ανοσία”.

Θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο οι εμβολιασμοί αυτή την εβδομάδα 

Σήμερα, μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί 30.000 εμβολιασμοί και πιθανόν να φτάσουν και τους 34.000 μέχρι το τέλος της ημέρας. Μέχρι αυτή τη στιγμή, οι εμβολιασμοί έχουν ξεπεράσει  τις 915.000 και εντός της εβδομάδας θα ξεπεραστεί το 1 εκατομμύριο, ανέφερε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Αναφέρθηκε στα στάδια της επιχείρησης “Ελευθερία”, αλλά και στην φαρμοκοεπαγρύπνηση, λέγοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν συμπληρωθεί 1.216 κίτρινες κάρτες και ελάχιστα ήταν τα περιστατικά που αφορούσαν τα εμβόλια. Συγκεκριμένα μόνο έξι περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης. Μίλησε επίσης και για την διαφάνεια στους εμβολιασμούς, τονίζοντας ότι όλες οι περιπτώσεις παραβάσεων εξετάζονται.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ