Αγωνία για τον ράπερ Lamanif

της Ελένης Καραμήτσου

Ένα θρίλερ είναι σε εξέλιξη από το βράδυ της Δευτέρας, από τη στιγμή που χάθηκαν τα ίχνη του 24χρονου ράπερ, με Αρχές, φίλους, οικογένεια να τον αναζητούν καθώς υπάρχουν φόβοι για τη ζωή του.

Όλα ξεκίνησαν όταν ανήρτησε βίντεο στο Instagram όπου υποστήριζε ότι έχει πέσει θύμα εκβιασμού με «ροζ» βίντεο και θέλει να βάλει τέλος στη ζωή του, ενώ ζητούσε συγγνώμη από τους ανθρώπους του για ό,τι ακολουθήσει. Το βίντεο ανέβηκε στο προφίλ του στο Instagram μετά τη 1 το βράδυ της Δευτέρας και οι Αρχές ενημερώθηκαν γι’ αυτό νωρίς το πρωί της Τρίτης, ενώ υπήρξε κινητοποίηση από τους χρήστες της πλατφόρμας κοινοποιώντας το βίντεο και ζητώντας άμεση παρέμβαση των Αρχών για να τον αποτρέψουν.

Η γιαγιά του 24χρονου υπέβαλε τη δήλωση εξαφάνισης στην Αστυνομία. Έτσι ενεργοποιήθηκαν και επίσημα οι μηχανισμοί για τον εντοπισμό του νεαρού ράπερ. Την Τετάρτη ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός του Silver Alert, σύμφωνα με τον οποίο, πρόκειται για τον Λάμπρο Μανιφάβα, 24 ετών. Εξαφανίστηκε από το σπίτι του στην περιοχή Ραντάρ, στην Άνω Περαία Θεσσαλονίκης. Έχει καστανά μάτια, ύψος 1,85μ και είναι κανονικού βάρους. Την ημέρα που εξαφανίστηκε φορούσε γκρι μπουφάν με άσπρα μανίκια, κίτρινο φούτερ και μαύρο παντελόνι με κίτρινη γραμμή στο πλάι. Φέρει τατουάζ στο πρόσωπο, στον λαιμό και στα χέρια. Το καλλιτεχνικό του όνομα είναι Lamanif. Παράλληλα, κυκλοφόρησε ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την υποσημείωση ότι στα πλάνα εμφανίζεται ο αγνοούμενος ράπερ. Το βίντεο έχει τραβηχτεί στην οδό Τσιμισκή μέσα από αυτοκίνητο το οποίο βρίσκεται εν κινήσει και δεν μπορεί να διαπιστωθεί με ακρίβεια εάν το άτομο που φαίνεται στο βίντεο είναι ο Lamanif.

Ο πατέρας του νεαρού καλλιτέχνη, Θεοφάνης Μανιφάβας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 απηύθυνε έκκληση τονίζοντας ότι το μόνο που θέλει είναι να βρεθεί το παιδί του, ενώ ανέφερε πως οι Αρχές διεξάγουν έρευνες για τον εντοπισμό του γιου του, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη. “Το μόνο που θέλω είναι να βρεθεί το παιδί μου. Τίποτε άλλο. Τελευταία φορά μίλησα την ημέρα της εξαφάνισης, αλλά μόνο με μήνυμα στο instagram. Μου είπε «τι κάνεις» και του απάντησα καλά θα τα πούμε το βράδυ και από το βράδυ δεν μπορούσα να επικοινωνήσω. Πήγε η γιαγιά του και το δήλωσε την επόμενη μέρα. Δεν έχουν τίποτα καινούργιο, είπαν απλά πως διεξάγουν έρευνες”.

Προβληματίζει το φαινόμενο της “μεταδοτικότητας της αυτοκτονίας”

Από την πλευρά της η Κέλλυ Ιωάννου, διευθύντρια Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (CSIi), κλινική εγκληματολόγος, σύμβουλος Οικογένειας και υποψήφια διδάκτωρ Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ, μιλώντας στο enikos.gr αναφέρθηκε στην υπόθεση εξαφάνισης του ράπερ σημειώνοντας ότι κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή που αναρτήθηκε το βίντεο στο instagram, ενώ έδωσε και μια πτυχή της υπόθεσης η οποία δεν έχει αναδειχθεί μέχρι στιγμής, αυτή του φαινομένου της μεταδοτικότητας της αυτοκτονίας. Συγκεκριμένα, η κυρία Ιωάννου είπε: “Εμείς ασχολούμαστε με την υπόθεση του ράπερ, από την πρώτη στιγμή που αναρτήθηκε το βίντεο στο instagram. Ενημερώσαμε τη Δίωξη ώστε να κινηθούν με όλες τις νόμιμες ενέργειες και το επόμενο πρωί επικοινώνησε μαζί με το Ινστιτούτο ο πατέρας. Μας είπε ότι δεν είχε καμία επικοινωνία με το παιδί από την προηγούμενη ημέρα. Από εκεί και πέρα, αυτό που έχει επικρατήσει αυτήν τη στιγμή στο Διαδίκτυο είναι μια ανθρωποφαγία, όλοι προσπαθούν κερδίσουν κάτι από αυτή την υπόθεση, με αποτέλεσμα να διανείμουν υλικό ερωτικού περιεχομένου, το οποίο κυρίως είναι προϊόν μοντάζ, στο οποίο φαίνεται ο 24χρονος. Εμείς έχουμε στα χέρια μας και το υλικό, έχουμε ενημερώσει και την Δίωξη, έτσι ώστε να μπορεί να το κατεβάσει. Εγώ θα ήθελα να μείνουμε στο κομμάτι ότι ένας εκβιασμός, μια ιδιαίτερη ερωτική στιγμή, έστω κι αν είναι σε έναν άνδρα, τον επηρεάζει εξίσου. Ο εκβιασμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται” περιέγραψε.

“Βλέπουμε από την έρευνα ότι όντως τα άτομα που δέχονται τους συγκεκριμένους εκβιασμούς υποφέρουν από αυτοκτονικές τάσεις, από κατάθλιψη, από μετατραυματικό στρες. Άρα αυτό που πρέπει να πούμε με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση είναι πώς η κοινωνία ανταποκρίνεται, ποια είναι τα αντανακλαστικά της σε τέτοια περιστατικά. Το θέμα είναι να μην καταδικάζουμε, να μην επικρατεί αυτή η ρητορική μίσους στο Διαδίκτυο. Πρέπει να επικεντρωθούμε στο ότι αγνοείται ένας νέος άνθρωπος, μία ανθρώπινη ψυχή. Ο διασυρμός μόνο περισσότερο κακό μπορεί να προκαλέσει” τόνισε.

Συνέχισε εκφράζοντας τον προβληματισμό της: “Αυτό που με προβληματίζει είναι το φαινόμενο της μεταδοτικότητας της αυτοκτονίας. Μιλάμε για ένα νέο παιδί που μπορεί να αποτελέσει επιρροή για πολλούς εφήβους, φανταστείτε αυτήν την περίοδο που είμαστε όλοι ψυχολογικά φορτισμένοι, να είδε το βιντεάκι αυτό ένας νέος που νιώθει ότι βρίσκεται σε συναισθηματικό αδιέξοδο, ότι βρίσκεται συναισθηματικά χαμένος. Αυτό με προβληματίζει, σ’ αυτό πρέπει να πέσουμε όλοι μπροστά. Από τη μέρα που άρχισε να διανέμεται το βίντεο στο Διαδίκτυο έχουμε πολλές καταγγελίες από αντίστοιχες αναρτήσεις, όχι μόνο οπτικοακουστικό υλικό, αλλά σχετικές αναρτήσεις από χρήστες που είναι 13-14 ετών που ανεβάζουν φωτογραφίες στις οποίες φαίνεται ότι μπορεί να σχεδιάζουν να βάλουν τέλος στη ζωή τους. Αυτό είναι το βασικό και για το οποίο δεν έχει μιλήσει κανείς, το πώς μέσω των social media αυτό μπορεί να πάρει μια άλλη στροφή ακόμη πιο επικίνδυνη. Είναι σημαντικό από τη στιγμή που γίνεται η διαρροή ενός τέτοιου υλικού, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να είναι αλέρτ για να μπορούν συζητήσουν με τα παιδιά τι είναι αυτό που τους προβληματίζει και να μην βγάζουμε τα εσώψυχά μας στο διαδίκτυο γιατί αυτό δεν δίνει λύσεις”.

Πώς μπορούν να προστατεύουν οι νέοι τους εαυτούς τους από τέτοια περιστατικά

Όσον αφορά στο τεχνικό μέρος της υπόθεσης σημείωσε: “Βλέπουμε ότι οι κοινωνίες οι μεταμοντέρνες είναι πλασμένες γύρω από την έννοια της κινδυνολογίας. Συχνά θα ακούσουμε “να μην το έστελνες, να μην γύριζες ένα τέτοιο υλικό”, αλλά το θέμα δεν είναι να αναπαράγουμε περισσότερους κινδύνους και να βλέπουμε παντού ρίσκα, αλλά για να δώσουμε ρεαλιστικές λύσεις και πώς θα μάθουμε τους νέους να προστατεύουν τους εαυτούς τους από τέτοια φαινόμενα. Πρέπει να μάθουμε τα παιδιά μας τι σημαίνει σεξουαλική αγωγή και τι σημαίνει πλέον ψηφιακή σεξουαλική αγωγή. Θεωρώ ουτοπικό να υπάρχει συμβουλή από γονείς “αποκλείεται να ανταλλάξεις ένα υλικό ερωτικού περιεχομένου”. όταν θα φτάσεις στο σημείο να κάνεις ανταλλαγή του υλικού θα πρέπει να προστατεύεις το πρόσωπό σου, να μην φαίνεται πρόσωπό σου, να μην φαίνονται σημάδια του σώματός που να αποδεικνύουν την ταυτότητά σου, και όλα αυτά γιατί το Διαδίκτυο έχει μπει πλέον σε κάθε έκφανση της ζωής μας άρα και η σεξουαλικότητα δεν μπορεί να μείνει εκτός διαδικτύου. Είμαστε ξεκάθαρα σε μια ψηφιακή ζωή, οπότε όταν δεχόμαστε εκβιασμό πρέπει να μιλάμε. Δεν μπορούμε να το μοιραστούμε με την οικογένειά μας; Με τους καθηγητές μας, αν μιλάμε για μικρότερες ηλικίες; Απευθυνόμαστε στους ειδικούς, και εμείς στο CSIi είμαστε 24 ώρες το 24ωρο είμαστε αλέρτ προσπαθώντας να βοηθήσουμε τα θύματα. Αν υποκύψει κάποιος στον εκβιασμό, στη συνέχεια θα εκβιάζεται σε όλη του τη ζωή. Δεν πρέπει να κρατάμε όλο αυτόν τον πόνο και την τραυματική εμπειρία μέσα μας, Υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι και μπορούν να κινηθούν όλες οι νόμιμες ενέργειες για τον εντοπισμό των εκβιαστών”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ