Κορονοϊός: Σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Επιτροπής για την Αττική – Τα τρία στοιχεία που ανησυχούν τους ειδικούς

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών για να αποφασιστούν νέα πιο αυστηρά μέτρα για την Αττική. Η άμεση σύγκληση της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό αποφασίστηκε μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε δηλώσεις του είπε ότι ο Πρωθυπουργός ζήτησε να συγκληθεί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για να εξετάσει την λήψη μέτρων στην Αττική. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κικίλιας το πρωί σε συνέντευξή του δήλωσε ότι θα εισηγηθεί σύντομο ολικό lockdown στην Αττική. “Η δική μου εικόνα με βάση τα στοιχεία αυτά και των ειδικών, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει ενδεχομένως, αν και σήμερα τα στοιχεία είναι τέτοια, θα περιμένουμε τον ΕΟΔΥ, και η εισήγησή μου, αν θέλετε, στην Επιτροπή θα είναι ένα πιο σύντομο, πιο σκληρό, οριζόντιο μέτρο. Δηλαδή ένα lockdown τέτοιο, ενδεχομένως όπως του προηγούμενου Μαρτίου, που θα μπορέσει να φέρει σύντομα αποτελέσματα και σύντομα να αποκλιμακώσει και να «μαζέψει» την κατάσταση” είπε στο OPEN.

“Σήμερα θα ανακοινωθούν τα μέτρα”, δήλωσε ο κ. Κικίλιας μετά τη σύσκεψη και πρόσθεσε “αν και εφόσον παρθούν μέτρα, αύριο θα γίνουν οι κατάλληλες διεργασίες σε ό,τι έχει να κάνει με την προετοιμασία”. Στην έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου, συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Οι ειδικοί δεν κρύβουν πλέον την ανησυχία τους η οποία εστιάζεται σε τρία στοιχεία των τελευταίων ημερών που τους προβληματίζουν. Την αύξηση των εισαγωγών περιστατικών COVID 19 στα νοσοκομεία, την αύξηση των ασθενών που χρειάζονται κρεβάτι στη ΜΕΘ και στην συνεχόμενη σημαντική πλέον αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική την τελευταία εβδομάδα. «Όπου το έχουμε δει διεθνώς αυτό να συμβαίνει σχεδόν μπορούμε να προβλέψουμε τη συνέχεια» έλεγε το πρωί μέλος της Επιτροπής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ προσθέτοντας «γνώμονας μου σε οποιαδήποτε εισήγηση μου θα είναι ο όρκος του Ιπποκράτη. Αυτό που θέλουμε πρωτίστως ως επιστήμονες είναι να προστατεύσουμε την υγεία των πολιτών».

“Φόβοι” για έκρηξη κρουσμάτων

Στις υγειονομικές αρχές έχει σημάνει συναγερμός καθώς τα στοιχεία που έχουν μέχρι στιγμής στη διάθεσή τους δείχνουν ότι τα κρούσματα του κορονοϊού σήμερα θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 1.000, με πληροφορίες να αναφέρουν πως μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 1.700.

Την ίδια ώρα η συγκέντρωση ιικού φορτίου στα λύματα προκαλούν τρόμο. “Η επιβάρυνση που έχει το υποφορτίο στα λύματα εμφανίστηκε πριν από 15 ημέρες με μια μεγάλη αύξηση της τάξης του 80% πριν 10 ημέρες και αντίστοιχα έρχεται αυτή η εβδομάδα που μας πέρασε να κλείσει με 205%. Τι λέει αυτό; Λέει ότι υπήρξε και υπάρχει μια εκτεταμένη διασπορά του κορονοϊού στην Αττική, η οποία θα μεταφραστεί αν όχι, ήδη έχει αρχίσει να μεταφράζεται, σε κρούσματα, σε εισαγωγές στο νοσοκομείο και φυσικά σε εισαγωγές στη ΜΕΘ” δήλωσε ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

“Υπάρχει ανάγκη ανάσχεσης αυτού του κύματος και της περαιτέρω διασποράς, λαμβάνοντας υπόψιν και την αυξημένη μεταδοτικότητα που έχουν τα τρέχοντα στελέχη του ιού” πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, εκτίμησε ότι στις αρχές Μαρτίου τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού ενδέχεται να φτάσουν τα 2.500. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξέφρασε την αγωνία του για τον αριθμό των νέων μολύνσεων που θα ανακοινώσει σήμερα και αύριο ο ΕΟΔΥ εξηγώντας ότι η Τρίτη και η Τετάρτη είναι «καθαρές» ημέρες κατά τις οποίες γίνεται σωστή μέτρηση των κρουσμάτων. Ο κ. Τζανάκης επέμεινε πως πρέπει να κλείσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων καθώς σε αυτό το επιδημικό κύμα φαίνεται πως παίζουν κάποιο ρόλο.

Υπέρ ενός καθολικού lockdown δύο εβδομάδων τάσσεται και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Αν είναι να γίνει καθολικό lockdown, να γίνει τώρα, είπε ο κ. Σαρηγιάννης, μιλώντας στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” του ΑΝΤ1. Σημείωσε ότι ένα τέτοιο σκληρό lockdown θα πρέπει να συνοδεύεται από κλειστά σχολεία.T

Τι σημαίνει ολικό lockdown

Σε περίπτωση που οδηγηθούμε σε ολικό lockdown, αυτό σημαίνει πως θα κλείσουν τα σχολεία και τα καταστήματα, ενώ όσον αφορά στην άθληση και τη βόλτα με κατοικίδιο θα μπορούμε να κινούμαστε μόνο σε πολύ μικρή απόσταση από το σπίτι μας με τον κωδικό 6. Παράλληλα, δεν αποκλείεται να απαγορευτεί και η ατομική προσευχή στις εκκλησίες, ενώ αναμένεται να επανέλθει το όριο των δύο ατόμων (συμπεριλαμβανομένου του οδηγού) στα αυτοκίνητα. Επίσης, θα αυξηθεί η τηλεργασία. Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια, το πιθανότερο σενάριο κάνει λόγο σκληρό lockdown δύο εβδομάδων, ενώ με δεδομένο ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα τα μέτρα θα ισχύουν είτε από την Τετάρτη είτε από την Πέμπτη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ