“Θαλάσσιος καπνός”: Το φαινόμενο που προκάλεσε η κακοκαιρία “Λέανδρος” – ΦΩΤΟ

Τι είναι ο “θαλάσσιος καπνός” και πότε εμφανίζεται; Σε αυτό το ερώτημα απαντά το meteo.gr, αναφέροντας πως το φαινόμενο παρατηρήθηκε και καταγράφηκε σε φωτογραφίες, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας “Λέανδρος”, που έπληξε τη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες.

Όπως επισημαίνεται, με τη μεταφορά πολύ ψυχρών αερίων μαζών πάνω από τη χώρα μας, οι οποίες κοντά στην επιφάνεια πλησίασαν έως και τους 10 βαθμούς κάτω από τις κλιματικές τιμές, παρατηρήθηκε σε αρκετές θαλάσσιες περιοχές και λίμνες η ανάπτυξη λευκού καπνού δίνοντας μια αίσθηση ότι η υδάτινη επιφάνεια αχνίζει.

Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται “θαλάσσιος καπνός”, εξηγούν οι ειδικοί στο meteo.gr.

Φωτογραφία 1: Θαλάσσιος καπνός στο “Ρωμαίικο Γιαλό” στη Μύρινα της Λήμνου στις 18 Ιανουαριου, 2021.

Φωτογραφία 2: Θαλάσσιος καπνός στις ακτές της Αργολίδας στις 18 Ιανουαριου, 2021. Πηγή φωτογραφίας: limnosreport.gr

Όπως φαίνεται στις δύο παραπάνω φωτογραφίες από τις ακτές της Λήμνου και της Αργολίδας αντιστοίχως, θαλάσσιος καπνός αναπτύχθηκε μειώνοντας την ορατότητα κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας.

Ο “θαλάσσιος καπνός” παρατηρείται εκτός από τη θάλασσα, σε λίμνες και μεγάλους ποταμούς και αναπτύσσεται όταν πολύ ψυχρές αέριες μάζες μεταφέρονται πάνω από θερμότερες υδάτινες επιφάνειες και εν συνεχεία μέσω της εξάτμισης η αέρια μάζα κοντά στην υδάτινη επιφάνεια εμπλουτίζεται σε υδρατμούς, οι οποίοι και συμπυκνώνονται λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών.

Πηγή: meteo.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ