Εμβόλιο Pfizer: 1.265.550 δόσεις στην Ελλάδα έως τέλος Μαρτίου – Τι προβλέπεται για τον γενικό πληθυσμό

Στις 26 Δεκεμβρίου η χώρα μας θα παραλάβει την πρώτη δόση των 9.750 εμβολίων κορονοϊού της Pfizer και μία ημέρα μετά θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής (Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Αττικόν, Θριάσιο, Ασκληπιείο Βούλας), σημείωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση της Δευτέρας.

Όπως είπε, τα εμβόλια θα αποθηκευτούν σε πέντε ειδικούς χώρους, που εξασφάλισε η ελληνική κυβέρνηση και στη διανομή θα τηρηθούν όλες οι προδιαγραφές, ενώ το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα συμμετάσχει στη μεταφορά σε απομακρυσμένες περιοχές.

Σημείωσε ότι το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έχει δημιουργήσει πλατφόρμες για την πραγματοποίηση ραντεβού, ενώ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει αναλάβει τον τομέα της ασφάλειας.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, έως 30 Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer 83.850 δόσεων και έως το τέλος Μαρτίου 1.265.550 δόσεις, μόνο από την Pfizer.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς του γενικού πληθυσμού, με βάση τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό, η πλατφόρμα των ραντεβού αναμένεται να ανοίξει το δεύτερο 10ημερο του Ιανουαρίου.

Θεοδωρίδου για το εμβόλιο: Καμία επίδραση στο DNA του κυττάρου

Στα οφέλη του εμβολιασμού και όχι μόνο αναφέρθηκε κατά τη σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

«Οι εμβολιασμοί είχαν την πιο σημαντική επίδραση στην υγεία και την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων. Από τον ΠΟΥ υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο σώζονται 2-3 εκατ. ζωές. Το εμβόλιο δίνει ελπίδα», τόνισε η κα. Θεοδωρίδου, ξεκινώντας την ενημέρωση για τον προγραμματισμό της διαδικασίας εμβολιασμού, κατά της covid-19, που ξεκινάει στις 27 Δεκεμβρίου σε πέντε νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Αναφερόμενη στο εμβόλιο της Pfizer BioNTech, που σήμερα πήρε το “πράσινο φως” και από τον ΕΜΑ, εξήγησε ότι «το mRNA δεν μεταφέρει τον ιό και δεν έχει καμιά επίδραση στο DNA του κυττάρου» και τόνισε: «Tο εμβόλιο της Pfizer BioNTech έχει μεγάλη ασφάλεια, δημιουργεί υψηλό αριθμό αντισωμάτων και η αποτελεσματικότητά του ξεπερνάει το 94%».

Σημείωσε ότι η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί είναι «οι μαχητές της πρώτης γραμμής», οι υγειονομικοί. Θα ακολουθήσουν άτομα μεγάλης ηλικίας που φιλοξενούνται σε δομές και επόμενοι θα είναι οι άνθρωποι άνω των 85 ετών. «Όταν εμβολιαστούμε το πρόβλημα δεν θα έχει τελειώσει. Συνεχίζουμε να φοράμε μάσκες, να τηρούμε αποστάσεις. Αισιοδοξία ναι, εφησυχασμός όχι», επισήμανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ