“Καμπανάκι” για τα ρεβεγιόν – Πέντε κορυφαίοι επιστήμονες εξηγούν: “Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε”

Της Δήμητρας Πανανού

Μπροστά στη σημαντικότερη και πιο απειλητική κρίση από πλευράς δημόσιας υγείας που βιώνει η ανθρωπότητα αυτή την περίοδο, κορυφαίοι Ελληνες επιστήμονες καλούν τους πολίτες να συμμορφωθούν στα αναγκαία μέτρα στη διάρκεια των γιορτών, που θα καθορίσουν, όπως υποστηρίζουν, την εξέλιξη της πανδημίας τους επόμενους λίγους μήνες. «Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε», επισημαίνουν, αναγνωρίζοντας ότι η συμμόρφωση απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια σε συνθήκες κόπωσης από την πολύμηνη δοκιμασία και εφησυχασμού από τα επερχόμενα εμβόλια.

«Τα φετινά Χριστούγεννα καλούμαστε να δείξουμε την αγάπη προς τον συνάνθρωπο με έναν ιδιόμορφο τρόπο: Μένοντας μακριά του», λένε με νόημα στη Realnews πέντε καθηγητές Ιατρικής.

Απέναντι στην κρίση της πανδημίας «όλοι μας καλούμαστε να συνεισφέρουμε στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου, εφαρμόζοντας τα μέτρα που στοχεύουν στην αποστασιοποίηση των πολιτών και στην ελαχιστοποίηση της διασποράς της νόσου», αναφέρει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, υπενθυμίζοντας ότι καθημερινά συνάνθρωποί μας διασωληνώνονται ή χάνουν τη ζωή τους. Οπως εξηγεί, μηδενικός κίνδυνος δεν υπάρχει σε καμία δραστηριότητα η οποία φέρνει σε επαφή ανθρώπους. Το επίπεδο, όμως, του κινδύνου καθορίζεται από διάφορες παραμέτρους. «Για να καταφέρουμε να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο διασποράς της νόσου είναι σημαντικό να επιλέξουμε τον χώρο στον οποίο θα συναντηθούμε, που ιδανικά θα ήταν υπαίθριος χώρος, αλλά, στην περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατό, είναι απαραίτητος ο συχνός φυσικός αερισμός. Καλό θα είναι να μειώνουμε τη διάρκεια των συναντήσεων και να επιλέγουμε ανθρώπους με τους οποίους είμαστε σε συχνή επαφή ούτως ή άλλως, π.χ. μέλη της οικογένειάς μας, που τηρούν μέτρα ατομικής προστασίας και αποστάσεις». Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την κ. Λινού, είναι πολύ σημαντικό τα Χριστούγεννα να επιλέξουμε έναν πολύ μικρό αριθμό ανθρώπων, ώστε συνολικά, μαζί με τη δική μας οικογένεια, να μην ξεπερνάμε τα 10 άτομα και να έχουμε συμφωνήσει ότι δεν θα συναντηθούμε με κανέναν άλλον σε όλη τη διάρκεια των εορτών. «Πρέπει να κάνουμε γιορτές με τα ίδια άτομα και να τηρούμε όλα τα βασικά μέτρα προστασίας. Δυστυχώς, η παρουσία του κορωνοϊού στη ζωή μας μάς αναγκάζει να περάσουμε τις γιορτές εφαρμόζοντας πρακτικές οι οποίες είναι εντελώς αντίθετες με τον πολιτισμό, τις αξίες και τις παραδόσεις μας».

«Προσοχή στα τραπεζώματα»

Να περάσουν τις γιορτές των Χριστουγέννων με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια καλεί τους πολίτες ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας, σημειώνοντας ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα και ο κίνδυνος μόλυνσης παραμένει ιδιαίτερα υψηλός σε κάθε επαφή με άλλα άτομα, όταν δεν τηρούνται τα μέτρα της μάσκας και των αποστάσεων. «Τα μέτρα αυτά δεν μπορούν να εφαρμόζονται όταν καθόμαστε γύρω από ένα τραπέζι για να φάμε. Ως εκ τούτου, τα τραπεζώματα στις γιορτές, ακόμα και τα οικογενειακά, θα προκαλέσουν επιπρόσθετες μολύνσεις, επιπρόσθετες νοσηλείες και δυστυχώς και επιπρόσθετα θύματα. Για να περιορίσουμε τον αυξημένο κίνδυνο, θα πρέπει να περιορίσουμε τις εορταστικές οικογενειακές συνευρέσεις, να περιορίσουμε τον αριθμό των συμμετεχόντων και να περιορίσουμε τη συμμετοχή μόνο στα οικεία άτομα που ζούμε μαζί ή σε άλλα μέλη της οικογένειας με τα οποία διατηρούμε φυσική επαφή στη διάρκεια της τωρινής καραντίνας και που τα εμπιστευόμαστε ως προς την τήρηση των μέτρων», τονίζει ο κ. Τούντας.

«Κάθε στιγμή χαλαρότητας θα έχει συνέπειες»

«Τα Χριστούγενννα -η πιο χαρμόσυνη εποχή του χρόνουείναι η γιορτή της αγάπης και της αλληλεγγύης. Τα φετινά Χριστούγεννα, όμως, καλούμαστε να δείξουμε την αγάπη προς τον συνάνθρωπο με έναν ιδιόμορφο τρόπο: Μένοντας μακριά του», αναφέρει ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Ο κ. Μανωλόπουλος σχολιάζει ότι μπορεί να είναι ένας πρωτόγνωρος τρόπος για να δείξει κανείς ότι νοιάζεται, αλλά αποτελεί αναγκαία συνθήκη εξαιτίας των νέων όρων που επιβάλλει η πανδημία της COVID-19. «Οι γιορτές φέτος οφείλουν να είναι διαφορετικές, καθώς για να αφήσουμε πίσω το σκοτεινό 2020 με τη λιγότερη δυνατή ζημιά δεν αρκεί μόνο η ημερολογιακή αλλαγή του χρόνου, αλλά και η αλλαγή των εορταστικών μας ηθών. Πάνω απ’ όλα, πρέπει να έχουμε στον νου μας ότι κάθε στιγμή χαλαρότητας θα έχει συνέπειες, που θα φανούν τις πρώτες εβδομάδες του νέου χρόνου. Γι’ αυτό είναι απαραίτητος ο αυτοπεριορισμός μας σε ένα ασφαλές κουκούλι, στο εσωτερικό του σπιτιού μας, χωρίς τις μετακινήσεις, τα τραπεζώματα και την εξωστρέφεια των προηγούμενων γιορτών». Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει, το γεγονός ότι είμαστε μακριά δεν σημαίνει ότι είμαστε απομονωμένοι, καθώς η τεχνολογία δίνει τρόπους και λύσεις για να μιλήσουμε και να δούμε τους αγαπημένους μας. «Και έξω υπάρχει ένας άοκνος στρατός ανθρώπων που εργάζεται για να συνεχίσει η καθημερινότητα να κυλά. Ας είναι ο αυτοπεριορισμός μας η προσφορά μας σε αυτούς και στον εαυτό μας, καθώς και η παρακαταθήκη ότι τις επόμενες χρονιές από τα τραπέζια μας δεν θα λείπει κανένας», καταλήγει.

«Να δείξουμε υπευθυνότητα»

Καθώς οι γιορτές των Χριστουγέννων πλησιάζουν και οι αριθμοί των κρουσμάτων συνεχίζουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, το μήνυμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο, σύμφωνα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθανάσιο Τσακρή, για τους κινδύνους περαιτέρω εξάπλωσης της επιδημίας. «Τα ταξίδια, οι μετακινήσεις και κυρίως οι οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις θα θέσουν σε κίνδυνο τους δικούς μας ανθρώπους και θα επηρεάσουν αρνητικά την επιδημία. Τις σοβαρές αυτές συνέπειες ήρθαν να μας θυμίσουν τα τελευταία δεδομένα από πολλές πολιτείες των ΗΠΑ και του Καναδά, όπου δύο εβδομάδες μετά τη παραδοσιακή οικογενειακή γιορτή, την Ημέρα των Ευχαριστιών, αυξήθηκαν τα κρούσματα κατά 20%, ενώ οι νοσηλείες και οι θάνατοι σε ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά. Καθώς η απόδοση των μέτρων δημόσιας υγείας που λαμβάνονται δεν μπορεί να ξεπεράσει κάποια όρια, η υπευθυνότητα που θα δείξουμε όλοι μας θα έχει καθοριστικό ρόλο στον περιορισμό του επιδημικού κύματος που θα καταγραφεί μετά τις γιορτές», τονίζει ο κ. Τσακρής.

«Μόνο με άτομα του νοικοκυριού μας»

Ο Θάνος Δημόπουλος, καθηγητής Αιματολογίας-Ογκολογίας και πρύτανης του ΕΚΠΑ αναφέρει ότι «Με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και φίλους μπορούμε να επικοινωνήσουμε, να έρθουμε σε επαφή και να γιορτάσουμε με ηλεκτρονικά μέσα. Στον ορισμό του νοικοκυριού περιλαμβάνονται όλα τα άτομα που διαβιούν κάτω από την ίδια στέγη και μοιράζονται κοινούς χώρους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μέλη της ίδιας οικογένειας ή και άτομα που δεν συνδέονται με δεσμούς αίματος, όπως συγκατοίκους. Μέλη της ίδιας οικογένειας που δεν διαβιούν υπό την ίδια στέγη δεν θεωρείται ότι ανήκουν στο ίδιο νοικοκυριό», αναφέρει. Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, αρκετοί αστάθμητοι παράγοντες μπορεί να μεταβάλουν την πιθανότητα μετάδοσης του SARS-CoV-2, όπως το επίπεδο δραστηριότητας της λοίμωξης COVID-19 στην κοινότητα, η έκθεση σε συμπτωματικούς και ασυμπτωματικούς φορείς κατά τη διάρκεια του ταξιδιού από το ένα μέρος στο άλλο, η τοποθεσία των συγκεντρώσεων σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, η χρονική διάρκεια των συγκεντρώσεων (απόσταση λιγότερο από 2 μέτρα για πάνω από 15 λεπτά έχει μεγαλύτερο κίνδυνο), ο αριθμός των συνδαιτυμόνων και οι αποστάσεις μεταξύ τους, η συμπεριφορά των συνδαιτυμόνων πριν από τη συγκέντρωση και κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης (μάσκα προσώπου, πλύσιμο χεριών, σωματική απομάκρυνση, χρήση διαλυμάτων με αλκοόλη κ.ά.).

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ