Συναγερμός για τα ρεβεγιόν – “Απαγορευτικό” την Πρωτοχρονιά, αν δεν τηρηθούν τα μέτρα τα Χριστούγεννα

Προβληματισμός επικρατεί για το ενδεχόμενο νέας έξαρσης της πανδημίας στη χώρα, με την ανησυχία το αμέσως προσεχές διάστημα να εντοπίζεται στην εορταστική περίοδο και στα ρεβεγιόν στα σπίτια τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Στην κυβέρνηση, όπως αναφέρει “Το Βήμα” φοβούνται ότι η συγκεκριμένη παράμετρος ενδέχεται να ασκήσει έντονες -έως και εφιαλτικές – πιέσεις στο σύστημα υγείας τις πρώτες εβδομάδες του 2021 και να δυσχεραίνει ακόμη και τη διαδικασία των εμβολιασμών. Παράλληλα, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στην οικονομία και θα καταστήσει τη διαχείριση της “επόμενης μέρας” πολύ πιο δύσκολη.

Παρότι κάθε πρόβλεψη λοιπόν είναι επίφοβη, δεν αποκλείεται τον Ιανουάριο η χώρα να βρεθεί αντιμέτωπη με νέα αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού. Η κόπωση του πληθυσμού είναι δεδομένη και μεγάλη, η τήρηση των μέτρων περιορισμένη, ενώ οι αυξημένες κοινωνικές επαφές που αναμένονται μέσα στις γιορτές είναι παράγοντες που επιτείνουν το πρόβλημα. Γι’ αυτό, όπως σημειώνει η Καθημερινή, επικαλούμενη κυβερνητικά στελέχη, θα πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά απομακρυσμένη η πιθανότητα επαναλειτουργίας – με φυσική παρουσία – του λιανεμπορίου και πολύ περισσότερο της εστίασης στις 8 Ιανουαρίου. Κατά τις ίδιες πηγές προσπάθεια θα καταβληθεί να ανοίξουν τα σχολεία – πρωτίστως τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία. Ακόμη πιο περίπλοκο γίνεται το σκηνικό λόγω των καθυστερήσεων στην παραλαβή εμβολίων στα οποία έχουν ποντάρει όλες οι χώρες, στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Με βάση όλα τα παραπάνω η παράταση του lockdown, σε ίδια ή διαφοροποιημένη, αλλά πολύ αυστηρή μορφή, θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιη έως και τα τέλη Ιανουαρίου και μέχρι να προχωρήσει η διαδικασία του ανοσοποίησης για περίπου 400.000 πολίτες μέσω των εμβολιασμών. Παράλληλα, η εορταστική περίοδος θα συνοδευτεί από αυστηροποίηση αντί για χαλάρωση των μέτρω. Το μοντέλο Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας και Κοζάνης μπορεί να χρειαστεί να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο. Επίσης, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, εάν οι πολίτες καταστρατηγήσουν τα μέτρα τα Χριστούγεννα, δεν αποκλείεται να μπει απαγορευτικό στη συγκέντρωση έως 9 ατόμων την Πρωτοχρονιά. Σύμφωνα με τους ειδικούς μια ελεγχόμενη διασπορά του ιού στην κοινότητα μπορεί να οδηγήσει στην επιδιωκόμενη ανοσία από το εμβόλιο με εμβολιασμό του 50-60% του πληθυσμού, δηλαδή το πολυαναμενόμενο τέλος της πανδημίας να έρθει πιο σύντομα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ