• Κορονοϊός: Η ποσοτική ανάλυση για την εξέλιξη της πανδημίας την Κυριακή 29/11/2020

  8:59 μμ, Κυριακή 29 Νοε 2020 8:59 μμ, Κυριακή 29 Νοε 2020

  Το enikos.gr καθημερινά, μετά τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό παρουσιάζει την ποσοτική ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων, σε συνεργασία με την ομάδα του Δημοσθένη Σαρηγιάννη, διευθυντή του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διευθυντή της Ερευνητικής Ομάδας HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Ανθρώπινη Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας του ΑΠΘ.

  Ακολουθεί η ανάλυση του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη και του Δρ. Σπύρου Καρακίτσιου για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας:

  Σύμφωνα και με τα στοιχεία της Κυριακής του ΕΟΔΥ, συνεχίζεται η πτωτική τάση στον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες. Ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή (16613) ήταν στα συνήθη χαμηλά επίπεδα που γίνονται το Σαββατοκύριακο με αποτέλεσμα τον φαινομενικά χαμηλό αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που ανακοινώνονται την Κυριακή και τη Δευτέρα. Ακόμα όμως κι έτσι, συνεχίζει να επιβεβαιώνεται η συνολικά πτωτική πορεία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που παρατηρείται στον κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο τις τελευταίες 10 ημέρες.

  Την Κυριακή ο αριθμός των θανάτων (98) παρέμεινε σε υψηλές τιμές και είναι στα επίπεδα που αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες. Όπως έχει ήδη αναφερθεί, ο υψηλός αριθμός των θανάτων υποδηλώνει ότι μέχρι και πριν 2 εβδομάδες, ο ρυθμός μετάδοσης της νόσου ήταν υψηλός, υποδεικνύοντας την πλημμελή εφαρμογή του lockdown τις πρώτες 10 ημέρες της εφαρμογής του, υποβοηθούμενη και από τη συνέχιση της λειτουργίας των Δημοτικών σχολείων και την γενικότερα αυξημένη κινητικότητα των γονέων που συνάδει με τη συνοδεία των νεαρών παιδιών από και προς το σχολείο σε συνδυασμό με την χαμηλή εφαρμογή της τηλεργασίας, η οποία αυξάνει περαιτέρω την πιθανότητα μετάδοσης του SARS-CoV-2 από τους εργαζόμενους ενήλικες. Ο υψηλός αριθμός των θανάτων σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη μείωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα μπορεί να ερμηνευθεί από το γεγονός ότι έγινε πιο συνεπής εφαρμογή του lockdown μετά τις 17-18 Νοεμβρίου, περίπου 10 μέρες μετά την ανακοίνωση του. Με βάση τα παραπάνω αναμένεται να αρχίσει να πέφτει ο αριθμός των θανάτων ανά ημέρα μετά από τις επόμενες 4-5 ημέρες.

  Επιπλέον, επιβεβαιώθηκε η πρόβλεψη του μοντέλου CORE, ότι με βάση τη συνολική επιδημιολογική εικόνα, προχθές αναμένονταν ο μέγιστος αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ). Την Κυριακή ο συνολικός αριθμός παραμένει πρακτικά ίδιος (μικρότερος κατά 1), και αναμένεται να ακολουθήσει πτωτική πορεία των κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), όχι μόνο λόγω της μείωσης των κρουσμάτων, αλλά και λόγω του ότι οι υψηλοί αριθμοί θανάτων θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, με τιμές πάνω από 80 θανάτους την ημέρα, ένας ρυθμός θνητότητας που είναι πιθανό να συνεχιστεί μέχρι και τις πρώτες 10 ημέρες του Δεκεμβρίου. Η πορεία του αριθμού των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ) για τις επόμενες ημέρες παρουσιάζεται στο Σχήμα 1, ενώ μια εκτίμηση για την πορεία των θανάτων παρουσιάζεται στο Σχήμα 2.Η εκτίμηση αυτή θα επαναεπικαιροποιηθεί στις αρχές της εβδομάδας.

  Σχήμα 1. Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις του μοντέλου.

  Σχήμα 2. Αριθμός θανάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις του μοντέλου.

  Η πορεία της μέσης εβδομαδιαίας τιμής των κρουσμάτων όπως έχουν καταγραφεί από τον ΕΟΔΥ και η αναμενόμενη πορεία αυτών στην περίπτωση ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων στις 14 Δεκεμβρίου όπως προδιαγράφεται από το μοντέλο CORE για την Ελληνική επικράτεια, αποτυπώνονται στο Σχήμα 3.

  Σχήμα 3. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ελληνική επικράτεια

  Αντίστοιχα επιβεβαιώνονται οι πτωτικές τάσεις στον αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και στις επιμέρους περιοχές με υψηλό υγειονομικό κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας (Σχήμα 4), της Θεσσαλονίκης (Σχήμα 5) και της Λάρισας (Σχήμα 6). Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι ο σημερινός αριθμός κρουσμάτων με βάση των αριθμό των τεστ που πραγματοποιήθηκαν πανελλαδικά, αναμένονταν να είναι χαμηλότερος στην Αθήνα, καθώς και το γεγονός ότι σήμερα μετά από αρκετές εβδομάδες, ο αριθμός κρουσμάτων ήταν υψηλότερος από της Αθήνας. Εντούτοις, επειδή δεν έχει ανακοινωθεί από τον ΕΟΔΥ ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη, πιο ασφαλή συμπεράσματα θα μπορούν να εξαχθούν από την Τρίτη, 1/12/2020.

  Σχήμα 4. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αθήνα

  Σχήμα 5. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Θεσσαλονίκη

  Σχήμα 6. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Λάρισα

  Η συνολική πορεία των κρουσμάτων, αλλά και η αρχή αποκλιμάκωσης που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στον αριθμό των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), τείνουν να επιβεβαιώσουν την αισιοδοξία μας για τη συνέχιση της πτωτικής πορείας όπως φαίνεται και από τις προσομοιώσεις του μοντέλου CORE για τον επόμενο μήνα. Διαφαίνεται ότι εάν συνεχιστεί η ίδια πορεία και με διατήρηση του lockdown μέχρι και τις 14 του Δεκεμβρίου, θα φθάσουμε σε μέση εβδομαδιαία τιμή στα 1000 κρούσματα. Συνεχίζουμε όμως να είμαστε επιφυλακτικοί για την κατάσταση που θα μπορούσε να επιφέρει η μη ελεγχόμενη μερική άρση του lockdown στην περίοδο των γιορτών, υποβοηθούμενη τόσο από τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στο τέλος Δεκεμβρίου, όσο και από την ψυχολογική κόπωση των πολιτών, αλλά και την τάση που θα υπάρχει για οικογενειακές συγκεντρώσεις. Μια πιο ολοκληρωμένη ανάλυση των επιπτώσεων που διαφορετικά σενάρια ανοίγματος της οικονομίας και της εκπαιδευτικής δραστηριότητας μπορούν να έχουν στον υγειονομικό κίνδυνο από την Covid-19 θα είναι διαθέσιμη προς το τέλος της εβδομάδας που έρχεται.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα