Καραντίνα: Ένας οδηγός ψυχικής υγείας για κάθε διάθεση

Γράφει η Κέλλυ Ιωάννου, Διευθύντρια CSI Institute, Κλινική Εγκληματολόγος – Τrauma Coach

Η ψυχική υγεία είναι αρκετά δύσκολο να διατηρηθεί σε σταθερά επίπεδα σε συνθήκες καραντίνας εν μέσω μίας πανδημίας που μας έχει ταλαιπωρήσει όλους και εξακολουθεί να μας ταλαιπωρεί. Όμως, το να πνιγόμαστε στις σκέψεις μας χωρίς να αναζητούμε βοήθεια μπορεί να αποβεί πολύ πιο εξουθενωτικό συναισθηματικά.

Βρισκόμαστε εν όψει ενός βιολογικού πολέμου που λαμβάνει χώρα με περισσότερους από έναν τρόπους σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Παρακάτω ακολουθεί ένας οδηγός ψυχικής υγείας για εσάς ανάλογα με τη διάθεση που ενδεχομένως έχετε αυτή τη στιγμή ή που μπορεί να αποκτήσετε μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Στρες: Το ότι μία πανδημία θα έφερνε τα πάνω κάτω σε όλη σου τη ζωή, τη ρουτίνα, τα οικονομικά, τις σχέσεις, τα σχέδια και τα όνειρα ήταν κάτι εξαιρετικά απροσδόκητο. Θυμηθείτε να μην κλείνεστε στον εαυτό σας. Επικοινωνήστε με τους φίλους και την οικογένειά σας. Είναι σημαντικό να μοιράζεστε όσα νιώθετε να δείτε ότι πολλοί από τους δικούς σας βιώνουν ακριβώς τα ίδια συναισθήματα. Προσπαθήστε να αναζητήσετε διαδικτυακά ιστολόγια, ομάδες υποστήριξης στο διαδίκτυο (π.χ. ρίξτε μία ματιά thenextu.gr και στη σελίδα The Next U στο Facebook). Bάλτε τη σωματική άσκηση και τη σωστή διατροφή στη ρουτίνα σας. Επικοινωνήστε με κάποιον ειδικό σε περίπτωση που οι συνθήκες είναι δυσβάσταχτες.

Μονοτονία/πλήξη: Το να βρισκόμαστε σε κατ ‘οίκον περιορισμό αντί να προχωράμε στα σχέδιά και τα όνειρά μας σίγουρα δεν είναι ο τρόπος που είχαμε φανταστεί να περνάμε το 2020! Αλλά και πάλι, πότε ήταν προβλέψιμη η ζωή; Θυμηθείτε ότι στο παρελθόν σίγουρα έχουν υπάρξει στιγμές κατά τις οποίες έχετε νοσταλγήσει περισσότερο χρόνο για τον εαυτό σας. Ακριβώς επειδή τώρα σας επιβάλλεται, χωρίς τη θέλησή σας, δεν σημαίνει ότι δεν είναι ευκαιρία να ασχοληθείτε ουσιαστικά με εσάς. Δοκιμάστε τη συνταγή που πάντα θέλατε, διαβάστε αυτό το βιβλίο το οποίο ήσασταν πολύ απασχολημένοι για να διαβάσετε, επικοινωνήστε με εκείνους τους ανθρώπους στους οποίους δεν μπορούσατε να αφιερώσετε χρόνο. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, χρησιμοποιήστε αυτή την περίοδο για να δουλέψετε με τον εαυτό σας.

Μοναξιά: Εάν περνάτε μόνοι σας αυτήν την καραντίνα και αισθάνεστε μόνοι εξαιτίας αυτού, φροντίστε να επικοινωνήσετε με εκείνους που αισθάνεστε άνετα. Παίξτε διαδραστικά παιχνίδια στο διαδίκτυο, παρακολουθήστε διαδικτυακές μουσικές συναυλίες (ναι, έχουν συμβεί), επικοινωνήστε με παλιούς φίλους, παρακολουθήστε Netflix, μιλήστε στο διαδίκτυο με τα αγαπημένα σας πρόσωπα ή ακόμα και εγγραφείτε σε διαδικτυακές σεμινάρια της αρεσκείας σας. Μπορεί να έχετε την ευκαιρία να αλληλεπιδράσετε ουσιαστικά με τους ανθρώπους σας, να αποκτήσετε νέες δεξιότητες και γνώσεις και να χτίσετε σχέσεις που ίσως δεν θα μπορούσατε διαφορετικά, λόγω περιορισμού χρόνου. Θυμηθείτε, η τεχνολογία στην παρούσα φάση είναι βοηθητική μόνο όμως όταν την χρησιμοποιούμε με μέτρο!

Ασφυξία: Το να είσαι κλειδωμένος με φίλους και συγγενείς, ακόμα κι αν τους λατρεύεις μπορεί να μετατραπεί σε απόλυτο εφιάλτη. Φροντίστε να επικοινωνείτε τα συναισθήματά σας αυτήν τη στιγμή για να εξασφαλίσετε την καλή ψυχική σας υγεία και να διατηρήσετε υγιείς τις διαπροσωπικών σχέσεων. Εάν χρειάζεστε οποιαδήποτε αλλαγή συμπεριφοράς από τους αγαπημένους σας, φροντίστε να το ζητήσετε και να είστε ανοιχτοί στις ανάγκες και τις απαιτήσεις σας.

Εξάντληση /burnout: Εάν είστε ένας από εκείνους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για να βοηθήσετε τον κόσμο να πολεμήσει με αυτήν την κατάσταση, είναι φυσικό να αισθάνεστε εξαιρετικά κουρασμένοι. Αλλά θυμηθείτε, είστε oι ήρωες αυτού του βιολογικού πολέμου και ο κόσμος είναι εξαιρετικά περήφανος για εσάς! Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να φροντίζετε τις δικές σας ανάγκες εξίσου, οπότε είναι απολύτως εντάξει να επιβραδύνετε και να ζητήσετε βοήθεια όταν τη χρειάζεστε.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μετριάσουμε τις συνέπειες της καραντίνας;

1. Αντικαταστήστε το «είμαι εγκλωβισμένος μέσα» με το «επιτέλους έχω χρόνο να επικεντρωθώ σε εμένα και το σπίτι μου».

Όσο ανούσιο και αν σας φαίνεται αυτή τη στιγμή, το να κάνετε ένα παραγωγικό πράγμα την ημέρα μπορεί να σας οδηγήσει σε μια πιο θετική στάση. Βρείτε κάτι δημιουργικό που μπορείτε να κάνετε από το σπίτι και που πάντα θέλατε να κάνετε αλλά δεν βρίσκατε ποτέ τον χρόνο. Αυτή είναι η ευκαιρία σας να κατεβάσετε για λίγο ταχύτητες και να επικεντρωθείτε στον εαυτό σας και στα αγαπημένα σας πρόσωπα.

2. Μείνετε όσο γίνεται πιο κοντά στην κανονική σας ρουτίνα

Προσπαθήστε όσο γίνεται να διατηρήσετε τη δομή της καθημερινότητάς σας όπως ήταν και κατά την προ- καραντίνας περιόδου. Η εξ΄ αποστάσεως εργασία/εκπαίδευση και ο εγκλεισμός, θα μπορούσε να σας οδηγήσει σε έναν πιο νωχελικό τρόπο ζωής, ο οποίος αυτόματα οδηγεί σε αρνητικές σκέψεις. Ξυπνήστε και πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα, να τρέφεστε σωστά και να ασκείστε τις ίδιες ώρες όπως συνηθίζατε. Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο δεν θα παραμείνετε νωχελικοί κατά τη διάρκεια της καραντίνας, αλλά μετά το πέρας αυτής θα σας είναι πολύ πιο εύκολο να επιστρέψετε στο φυσιολογικό σας πρόγραμμα.

3. Αποφύγετε την εμμονή με την υπερπληροφόρηση σχετικά με τον κορωνοϊό

Ο παραπάνω ελεύθερος χρόνος σε συνδυασμό με την αποδέσμευση από τις κοινωνικές σας υποχρεώσεις αφήνει αρκετά περιθώρια για την καλλιέργεια εμμονών. Αν πιάνετε τον εαυτό σας να αναζητά συνεχώς αποτελέσματα σχετικά με τον κορονοϊό στο διαδίκτυο, σερφάροντας για αμέτρητές ώρες σε πληθώρα μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδων, σταματήστε το συντομότερο δυνατό. Η επιλογή μόνο ορισμένων αξιόπιστων ιστότοπων ( όπως για παράδειγμα ο ιστότοπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας) για περιορισμένο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της κάθε ημέρα (30 λεπτά ενημέρωσης μάξιμουμ) θα λειτουργήσει προς όφελός σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

4. Ένα χαοτικό σπίτι μπορεί να οδηγήσει σε ένα χαοτικό μυαλό

Με όλη την αβεβαιότητα που συμβαίνει στον «έξω κόσμο», τουλάχιστον φροντίστε να κρατήσετε το σπίτι σας οργανωμένο και καθαρό. Για παράδειγμα, προσπαθήστε να μην τρώτε στο κρεβάτι ή να εργάζεστε στον καναπέ – φάτε στο τραπέζι της κουζίνας και να εργάζεστε στο γραφείο σας. Η έλλειψη αυτών των ορίων μπορεί να μπερδέψει τη ρουτίνα σας και να αισθάνεστε την ημέρα μεγαλύτερη. Επιπλέον, ένα ακατάστατο σπίτι μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε άβολα και κλειστοφοβικά – γι ‘αυτό κρατήστε το τακτοποιημένο.

5. Υιοθετήστε την «αγαπημένη σας» συνήθεια καραντίνας

Με τον έξτρα ελεύθερο χρόνο, γιατί να μην κάνουμε κάτι ιδιαίτερο όσο βρισκόμαστε σε καραντίνα; Για παράδειγμα, ίσως μπορείτε να ξεκινήσετε να γράφετε ένα ημερολόγιο στο οποίο να σημειώνετε σκέψεις και συναισθήματα για να αναλογιστείτε όλα αυτά αργότερα. Ή μιλήστε με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο με FaceTime κάθε πρωί για παράδειγμα. Ξεκινήστε ζωγραφική, γράψτε μουσική ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα με την οποία θα θέλατε να πειραματιστείτε. Υιοθετώντας μία νέα, ιδιαίτερη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα σας βοηθήσει να περιμένετε με μεγαλύτερη ευχαρίστηση την επόμενη μέρα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ