Όλα τα νέα μέτρα: Μάσκες παντού και απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα – Πώς θα μετακινούνται οι εργαζόμενοι

Ξεκινά σήμερα η εφαρμογή των νέων μέτρων που ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Συγκεκριμένα από σήμερα στις 6 το πρωί, απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας (μάσκα παντού) σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Τα νέα μέτρα ισχύουν για τις περιφερειακές ενότητες που εντάσσονται σύμφωνα με τον Χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας για την λοίμωξη Covid-19, στο επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης) και στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου).

Στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου) εντάσσονται οι περιφερειακές ενότητες Καστοριάς, Κοζάνης, ενώ ανάμεσα στις περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται στο επίπεδο 3, (Αυξημένης Επιτήρησης) είναι η περιφέρεια της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα σύμφωνα με διευκρινίσεις που έδωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται όσοι συμμετέχουν σε ομαδική ή ατομική άσκηση σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο καθώς και οι οδηγοί αυτοκινήτων είτε μόνοι τους είτε με συγγενικά πρόσωπα α’ βαθμού επιβάτες. Επιπλέον δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια του μαθήματος φυσικής αγωγής (γυμναστική) για τους μαθητές στα σχολεία. Ακόμη, όσον αφορά τα καταστήματα εστίασης και υγειονομικού ενδιαφέροντος οι πολίτες όταν τα επισκέπτονται θα μπορούν να αφαιρούν τη μάσκα τους μόνο όταν καθίσουν στο τραπέζι.

Όσον αφορά την απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 12μιση τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί, θα μπορούν να μετακινούνται χωρίς περιορισμούς μόνο όσοι πολίτες τηρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

– Οι δημοσιογράφοι και οι άνθρωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης μετακινούνται με την ίδια διαδικασία που μετακινούνταν κατά την περίοδο του lockdown της πρώτης φάσης της πανδημίας, δηλαδή με την επίδειξη της δημοσιογραφικής τους ταυτότητας και την βεβαίωση του εργοδότη τους η οποία θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε 14 μέρες.

– Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πρέπει να φέρουν βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας από τον εργοδότη. Για τη λήψη της βεβαίωσης άδειας κυκλοφορίας εργαζομένων, που πρέπει να πηγαίνουν ή να αποχωρούν από την εργασία τους, υποχρεωτικά ο εργοδότης μπαίνοντας με τους κωδικούς του στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ συμπληρώνει το κατάλληλο έντυπο και το αποστέλλει στον εργαζόμενο ο οποίος μπορεί να το επιδείξει στα ελεγκτικά όργανα σε έντυπη ή σε ηλεκτρονική μορφή. Η γνησιότητα του εγγράφου πιστοποιείται με τον αριθμό πρωτοκόλλου επί αυτού. Το έντυπο συμπληρώνεται πριν την μετακίνηση και οφείλει ο εργοδότης να το παράσχει και ο εργαζόμενος να το επιδείξει στα όργανα ελέγχου.

– Σε περιπτώσεις άλλων εργαζομένων, φυσικών προσώπων, που πρέπει να κινηθούν κατά τις ώρες απαγόρευσης, όπως ελεύθερων επαγγελματιών, επιτηδευματιών, αυτοαπασχολούμενων, αυτοί συμπληρώνουν το αντίστοιχο έντυπο που θα βρίσκεται πάλι στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» και το οποίο πρέπει να το συμπληρώσουν υποχρεωτικά πριν την μετακίνησή τους, μπαίνοντας με τους κωδικούς τους από το taxisnet.

– Οι δημόσιοι υπάλληλοι για την κατ’ εξαίρεση μετακίνησή τους πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και βεβαίωση κίνησης, έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. Η βεβαίωση κίνησης χορηγείται μέσω της εφαρμογής του μητρώου ανθρώπινου δυναμικού ελληνικού δημοσίου στην ιστοσελίδα apografi.gov.gr και κατ’ εξαίρεση με βεβαίωση που συντάσσεται με ευθύνη του αρμόδιου προϊστάμενου προσωπικού.

Επιπλέον, από σήμερα, οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, και παροχής υπηρεσιών, στις περιφερειακές ενότητες που ανήκουν στο επίπεδο 4 , δηλαδή στην Καστοριά και στην Κοζάνη, θα λειτουργούν με τους αυστηρούς όρους του επιπέδου 3.

Το ίδιο θα ισχύει για τα κομμωτήρια, τις υπηρεσίες μανικιούρ – πεντικιούρ και τα ινστιτούτα αισθητικής σε περιοχές επιπέδου 4, τα οποία θα λειτουργούν όπως στο επίπεδο 3. Κλειστά θα παραμείνουν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ στις «κόκκινες» περιοχές.

Ποιοι εξαιρούνται από τη χρήση μάσκας στις “πορτοκαλί” και “κόκκινες” περιοχές

Η χρήση μάσκας κατά του κορονοϊού γίνεται πλέον υποχρεωτική τόσο στους εξωτερικούς όσο και τους εσωτερικούς χώρους, για τις “πορτοκαλί” και “κόκκινες” περιοχές. Όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, από τη χρήση μάσκας εξαιρούνται οι συμμετέχοντες σε άσκηση (ομαδική ή ατομική) σε εξωτερικό χώρο και κατά τη διάρκεια της άσκησης και μόνο. Επίσης, οι οδηγοί αυτοκινήτων είτε μόνοι τους είτε με επιβάτες συγγενικά πρόσωπα α’ βαθμού. Υπενθύμισε, δε, σε ό,τι αφορά στα σχολεία ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική και στα διαλείμματα, στις “πορτοκαλί” και “κόκκινες” περιοχές, όμως στη φυσική αγωγή (γυμναστική) εξακολουθεί να μην προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Ανοιχτά τα κομμωτήρια και στις “κόκκινες” περιοχές – Ποιες άλλες επιχειρήσεις θα λειτουργούν

Τροποποιούνται τα περιοριστικά μέτρα που προβλέπονται για τις περιοχές που βρίσκονται επίπεδο 4 αυξημένου κινδύνου, καθώς θα παραμένουν ανοιχτά τα κομμωτήρια και οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου. Τις αλλαγές τις ανακοίνωσε στην ενημέρωση για τον κορονοϊό ο Νίκος Χαρδαλιάς, ωστόσο την αλλαγή είχε προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός ήδη χθες. “Μετά από εξαντλητικό έλεγχο όλων των δεδομένων και κάθε σχετικής παραμέτρου έχουμε καταλήξει ότι το ποσοστό μετάδοσης του κορονοϊού και των ενεργών κρουσμάτων που σχετίζονται με το λιανεμπόριο είναι ελάχιστα αν όχι ανύπαρκτα. Είναι ξεκάθαρο ότι στα καταστήματα λιανεμπορίου όλα τα μέτρα προστασίας εφαρμόζονται για επιμέλεια . Ως εκ τούτου από αύριο, στη δέσμη μέτρων που συνοδεύουν το επίπεδο 4 προχωρούμε σε διαφοροποίηση της ενότητας που αφορά στο λιανεμπόριο. Σε περίπτωση που μια περιοχή χαρακτηριστεί «κόκκινη» δηλαδή σήμερα στην Καστοριά και την Κοζάνη, οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου, καθώς και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών όπως κομμωτήρια, υπηρεσίες μανικούρ-πεντικιούρ και ινστιτούτα αισθητικής κλπ, λειτουργούν με τους αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις του επιπέδου 3” είπε ο κ. Χαρδαλιάς .

Ο νέος επιδημιολογικός χάρτης: Δείτε σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η περιοχή σαςΆλλαξε ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας, σχετικά με τον κορονοϊό, όπως ανακοίνωσε και ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση της Παρασκευής.

Το επίπεδο συναγερμού αλλάζει σε 24 από τις 74 συνολικά περιφερειακές ενότητες της χώρας μας, με 13 περιφερειακές ενότητες να παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα, και να κατεβαίνουν επίπεδο συναγερμού, ενώ σε 11 περιφερειακές ενότητες το ιικό φορτίο αυξάνεται και κατ’ επέκταση και το επίπεδο συναγερμού.

Αναλυτικά, το επίπεδο συναγερμού αυξάνεται στις περιφερειακές ενότητες ‘Αρτας, Έβρου, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Καβάλας και Σποράδων, οι οποίες ανεβαίνουν και περνούν στο επίπεδο 2 (επιτήρησης) από το επίπεδο 1 (Ετοιμότητας) που βρίσκονταν, δηλαδή οι περιοχές αυτές από πράσινες περιοχές γίνονται κίτρινες.

Ο κ. Χαρδαλιάς ωστόσο διευκρίνισε ότι στην περίπτωση των Σποράδων η αναβάθμιση αφορά μόνο την νήσο Σκιάθο και όχι την Σκόπελο και την Αλόννησο που παραμένουν πράσινες. ‘Αρα η Σκιάθος περνά στο επίπεδο 2 (Επιτήρησης) ενώ η Σκόπελος και η Αλόννησος παραμένουν στο επίπεδο 1 (Ετοιμότητας).

Παράλληλα, η επιτροπή των επιδημιολόγων αποφάσισε ότι από την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου το επίπεδο συναγερμού μειώνεται στις ακόλουθες περιοχές: Οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηρακλείου Κρήτης, Καρδίτσας, Λέσβου, Μυκόνου, Πέλλας και Σάμου που ήταν στο επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης), (στο πορτοκαλί δηλαδή), μειώνεται ο βαθμός συναγερμού τους και περνούν στο επίπεδο 2, δηλαδή στο κίτρινο. Όσον αφορά τα νησιά της Αττικής, η περιφερειακή ενότητα Νήσων Αττικής -παρόλο που ανήκουν στην περιφέρεια Αττικής- με δεδομένη τη μη χωροταξική τους εγγύτητα με τις μητροπολιτικές ηπειρωτικές ενότητες , πηγαίνουν από το πορτοκαλί στο κίτρινο, δηλαδή κατεβαίνουν από το επίπεδο 3 και περνούν στο επίπεδο 2. Αυτό ωστόσο δεν ισχύει για την Σαλαμίνα, νησί το οποίο που σχετίζεται με μετακινήσεις από και προς στον Πειραιά. Στο επίπεδο 1 (Ετοιμότητας) από το επίπεδο 2 που βρίσκονταν ( Επιτήρησης), στο πράσινο από το κίτρινο, κατεβαίνουν και περνούν οι περιφερειακές ενότητες Γρεβενών, Λακωνίας και Πάρου. Επίσης στο επίπεδο 1 από το επίπεδο 3 που βρίσκονταν, δηλαδή γίνονται πράσινες από πορτοκαλί, περνούν από την Δευτέρα οι Π.Ε Ζακύνθου και Κέας- Κύθνου, δηλαδή κατεβαίνουν από το επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης) στο επίπεδο 1 (Ετοιμότητας).

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου αξιολογήθηκε η επιδημιολογική εικόνα όλων των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας και επικαιροποιήθηκε το επίπεδο συναγερμού σε κάθε μία από αυτές από την αρμόδια επιτροπή επιδημιολόγων του υπουργείου Υγείας. Με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από σήμερα το πρωί η περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς ανέβηκε στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου ενώ οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Βοιωτίας, Λάρισας και Σερρών ανέβηκαν και πέρασαν στο επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης).

Από την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου η εικόνα του χάρτη διαμορφώνεται ως εξής:

25 Περιφερειακές ενότητες στο επίπεδο 1 (Ετοιμότητας) πριν από 14 μέρες ήταν 26

33 Περιφερειακές Ενότητες στο επίπεδο 2 (Επιτήρησης) πριν από 14 μέρες ήταν 25

14 Περιφερειακές Ενότητες στο επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης) πριν από 14 μέρες ήταν 23

2 Περιφερειακές Ενότητες στο επίπεδο 4( Αυξημένου Κινδύνου) καμία περιοχή δεν ήταν σε αυτό το βαθμό συναγερμού πριν 14 μέρες.

Τέλος, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς , η Επιτροπή αποφάσισε για το επίπεδο συναγερμού και τα μέτρα που θα ισχύουν στα νησιωτικά συμπλέγματα, από την επόμενη Τετάρτη, σχετικές αποφάσεις δεν θα λαμβάνονται πλέον σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας αλλά σε επίπεδο νησιού, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που η επιδημιολογική εικόνα διαφοροποιείται σημαντικά από νησί σε νησί και άρα η επιβολή των ίδιων μέτρων σε όλους δεν είναι ούτε δίκαιη ούτε ενδεδειγμένη.

Δείτε ΕΔΩ τον ανανεωμένο χάρτη

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ