Κορονοϊός: Στο «κόκκινο» Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Ποιες ηλικίες μολύνονται πιο εύκολα – ΒΙΝΤΕΟ

Σταθερά πάνω από 800 για τρίτη συνεχόμενη ημέρα ήταν τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο ΕΟΔΥ. Η Αττική παραμένει στο επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα μας, ενώ η Θεσσαλονίκη κατέγραψε νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων.

Συγκεκριμένα, από τα 841 κρούσματα που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας το τελευταίο 24ωρο, τα 290 καταγράφονται στην Αττική ενώ στη Θεσσαλονίκη τα κρούσματα έφτασα τα 197 κρούσματα, αριθμός που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ.

Κορονοϊός: Η ηλικιακή ομάδα 19-40 ετών μολύνεται δύο φορές πιο εύκολα

Καμπανάκι κινδύνου για την ηλικιακή ομάδα των 19-40 έκρουσε κατά την ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις της πανδημίας στην Ελλάδα ο Γκίκας Μαγιροκίνης, επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι: “Τα ηλικιακά χαρακτηριστικά της πρόσφατης ώσης διατηρούνται με την ηλικιακή ομάδα των 19-40 να συντηρεί αυξημένη δυναμική σε σύγκριση με το σενάριο της πανμίξης. Με απλά λόγια, οι νέοι 19-40 ετών μολύνονται έως και δύο φορές πιο εύκολα σ’ αυτήν τη φάση από κάποιες από τις άλλες ηλικιακές ομάδες και έτσι η συμμετοχή τους στις διαγνώσεις είναι μεγαλύτερη από το αναμενόμενο. Οι υπόλοιπες ομάδες παραμένουν σε αρκετά χαμηλότερα επιδημικά επίπεδα με το παρατηρούμενο χάσμα να συντηρείται καθ’ όλη την προηγούμενη εβδομάδα. Θα πρέπει σ’ αυτήν τη φάση να προσέχει πολύ αυτή η ηλικιακή ομάδα, να μην θεωρεί τον εαυτό της άτρωτο, να χρησιμοποιεί μάσκα να αποφεύγει τον συγχρωτισμό και να προστατεύσει τα πιο ευπαθή τμήματα του πληθυσμού” και στη συνέχεια ανέφερε στατιστικά στοιχεία του εμβολιασμού της γρίπης.

Κορονοϊός: Αύξηση 40% των κρουσμάτων στην Αττική σε μία εβδομάδα

Ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Γκίκας Μαγιροκίνης, αφού ανέλυσε τα ευρωπαϊκά στοιχεία σημειώνοντας ότι η πανδημία του COVID-19 επανακάμπτει σε Ισπανία και Δανία, αναφέρθηκε στα ελληνικά δεδομένα σημειώνοντας ότι η “επιδημία την προηγούμενη εβδομάδα επεκτάθηκε με μια ώση που διπλασίασε τον αριθμό των διαγνώσεων ανά ημέρα”.

Και πρόσθεσε “η νέα αυτή ώση έχει γεωγραφικά και ηλικιακά χαρακτηριστικά: “Είδαμε σαφή επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου προς τα βόρεια της χώρας με την Καστοριά και την Κοζάνη να βρίσκονται σε επίπεδο κινδύνου 4, ενώ η Θεσσαλονίκη, το δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο, παρουσίασε επιθετική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου. Παρόμοιες αυξητικές τάσεις βλέπουμε σε Ιωάννινα, Λάρισα και Σέρρες. Η Αττική συγχρόνως παρουσίασε αύξηση των διαγνώσεων σε ποσοστό 40% σε σχέση με την τελευταία εβδομάδα, σε αντίθεση με την ελαφρά μείωση και σταθεροποίηση που παρατηρήθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες. Αν και φαίνεται ότι το ποσοστό που κατέχει πια στο σύνολο των διαγνώσεων στη χώρα υποχώρησε καταλαμβάνοντας περίπου το 1/3 των νέων διαγνώσεων δεν θα πρέπει να ερμηνεύουμε αυτό το σημείο ως βελτίωση της κατάστασης. Αυτό οφείλεται στο ότι η αύξηση εκτός της Αττικής έχει πιο έντονα χαρακτηριστικά από την επιδημία απ’ ό,τι εντός της Αττικής” υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ