• Κορονοϊός: Ανησυχία μετά το αρνητικό ρεκόρ με 667 νέα κρούσματα - "Καμπανάκι" από Μαγιορκίνη σε όσους ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-40

  6:02 μμ, Τρίτη 20 Οκτ 2020 6:02 μμ, Τρίτη 20 Οκτ 2020

  Νέο αρνητικό ρεκόρ στα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού ανακοινώθηκε στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 667 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 88 συνδέονται με γνωστές συρροές και τα 45 εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των ελέγχων που γίνονται στις πύλες εισόδου της χώρας. Από τα νέα κρούσματα, τα 250 εντοπίστηκαν στην Αττική, τα 125 στη Θεσσαλονίκη και 30 στη Βοιωτία.

  Επίσης, οκτώ συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές του κορονοϊού και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη χώρα μας ανέρχεται σε 528. Διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 87 ασθενείς.

  Σημειώνεται ότι το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού είχε καταγραφεί την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, όταν είχε ανακοινωθεί πως καταγράφηκαν 508 νέα κρούσματα κορονοϊού μέσα σε 24 ώρες.

  Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

  Σήμερα ανακοινώνουμε 667 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 88 συνδέονται με γνωστές συρροές και 45 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 26469, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.

  3613 (13.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 10539 (39.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

  87 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 27 (31.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 260 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

  Τέλος, έχουμε 8 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 528 θανάτους συνολικά στη χώρα. 199 (37.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

  Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο

  Καμπανάκι Μαγιορκίνη: Γιατί πρέπει να προσέξουν όσοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-40

  Κατά την ενημέρωση ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης επεσήμανε ότι όσον αφορά στην Ελλάδα "η επιδημία του Covid-19 στα πλαίσια του δεύτερου κύματος τις τελευταίες ημέρες δείχνει σαφή σημεία περαιτέρω σταθερής εξάπλωσης. Ο αριθμός των διαγνώσεων παρουσιάζει αύξηση και επέμενε σταθερά πάνω από 400 και σήμερα για πρώτη φορά βλέπουμε πάνω από 600 διαγνώσεις ανά ημέρα και ο κυλιόμενος μέσος όρος των συμπολιτών μας που καταλήγουν έχει ανέλθει σε 7-8 ανά ημέρα. Το κρίσιμο σημείο του συστήματος υγείας, ο αριθμός των διασωληνωμένων, παραμένει σε σχετικά υψηλά επίπεδα, πάνω από 80" και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα γεωγραφικά και ηλικιακά στοιχεία. "Η δυναμική αύξησης που βλέπουμε εντός των τελευταίων 7 ημερών έχει σαφή ηλικιακά και γεωγραφικά στοιχεία. Η επιδημική αύξηση καθοδηγείται από την ηλικιακή ομάδα των 18-39 σε ποσοστό 60%-70% περισσότερο από το αναμενόμενο. Η ηλικιακή ομάδα αυτή φαίνεται να είναι ενισχυμένη κατά περίπου 10%-20% τις τελευταίες ημέρες στη συμμετοχή της στην επιδημία σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες. Το δεύτερο χαρακτηριστικό των τελευταίων ημερών είναι ότι υπάρχουν αρκετές εστίες μετάδοσης εκτός Αττικής οι οποίες και αφορούν αρκετά περισσότερο από το 50% των λοιμώξεων που καταγράφονται. Ενδεικτικά, το επιδημιολογικό φορτίο έχει αυξηθεί ιδιαίτερα σε περιφέρειες του σχετικά πιο βόρειου τμήματος της χώρας, όπως η Θεσσαλονίκη, η Κοζάνη, οι Σέρρες, τα Ιωάννινα και η Καστοριά. Από τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες επίσης αυξημένη συμμετοχή στην επιδημική δυναμική φαίνεται να έχει τους τελευταίους δύο μήνες η ομάδα των 40-64 με ποσοστό μέχρι και 30% μεγαλύτερο από το αναμενόμενο. Την τελευταία εβδομάδα φαίνεται να μειώνει το ποσοστό συμμετοχής της στην επιδημία υπέρ της ηλικιακής ομάδας των 18-39. Οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες εξακολουθούν να κατέχουν σχετικά χαμηλά επίπεδα με την ηλικιακή ομάδα των 1-18 να παραμένει σε ποσοστό 40%-50% χαμηλότερο από το αναμενόμενο και την ηλικιακή ομάδα των 65+ να βρίσκεται μεσοσταθμικά σε 40% χαμηλότερη συμμετοχή από την αναμενόμενη".

  Ακολούθως ο κ. Μαγιορκίνης έκανε έκκληση στα άτομα ηλικίας 18 με 40 ετών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά καθώς "με βάση την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, θα θέλαμε να απευθύνουμε ειδική έκκληση στον νεαρό πληθυσμό 18-40 να προσέχει ιδιαίτερα, να τηρεί τα μέτρα και να φορά μάσκα" καθώς φαίνεται ότι αυτή η ηλικιακή ομάδα συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή τον μεγαλύτερο αριθμό διαγνώσεων. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα όσα λέγονται και γράφονται για την ομάδα αίματος 0, τονίζοντας ότι οι άνθρωποι έχουν αυτή την ομάδα αίματος δεν είναι άτρωτοι στον κορονοϊό, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στους καπνιστές που είπε πως διατρέχουν 2 φορές υψηλότερο κίνδυνο για βαριά νόσο covid 19 και τους κάλεσε να απέχουν από τη συνήθεια του καπνίσματος αυτή την περίοδο.

  Δείτε τη γεωγραφική κατανομή

  Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 667 νέα κρούσματα κορονοϊού το απόγευμα της Τρίτης. Από τα 615 εγχώρια κρούσματα, τα 88 συνδέονται με γνωστές συρροές

  Αναλυτικά

  - 45 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

  - 7 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

  - 250 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 32 συνδέονται με γνωστές συρροές

  - 125 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 24 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 27 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

  - 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

  - 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

  - 6 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

  - 30 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ ων οποίων 22 συνδέονται με γνωστές συρροές

  - 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

  - 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου

  - 4 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

  - 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

  - 1 κρούσμα στην Π.Ε Ημαθίας

  - 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

  - 3 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

  - 15 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

  - 10 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

  - 5 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

  - 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

  - 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

  - 20 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές

  - 7 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

  - 16 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

  - 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λέσβου

  - 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

  - 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

  - 10 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

  - 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

  - 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας, συνδεόμενα με γνωστή συρροή

  - 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

  - 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ροδόπης

  - 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου

  - 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου

  - 10 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

  - 6 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

  - 3 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

  - 4 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

  - 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

  - 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

  - 39 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα