“Καμπανάκι” Μαγιορκίνη: Γιατί πρέπει να προσέξουν όσοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-40 – ΒΙΝΤΕΟ

Ανακοινώνοντας την ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ και τις νέες διαγνώσεις της νόσου ξεκίνησε την ενημέρωση ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Όπως επεσήμανε ο καθηγητής, η πανδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται στην υφήλιο με τον ρυθμό των 400.000 διαγνώσεων ανά ημέρα έχοντας φθάσει στα 41 εκατομμύρια συνολικά από την αρχή της πανδημίας. Η επιδημία στην Ευρώπη επεκτείνεται με ρυθμό 145.000 διαγνώσεων ανά ημέρα και 1.000 θανάτων ανά ημέρα. Το σύνολο των ασθενών που κατέληξαν με COVID-19 στην Ευρώπη αγγίζει πλέον τα 240.000 άτομα. Η Τσεχία κατέγραψε την τελευταία ημέρα τον υψηλότερο ρυθμό διαγνώσεων ανά 100.000 πληθυσμού στην Ευρώπη με περίπου 5.000 διαγνώσεις ανά ημέρα και 70 θανάτους ανά ημέρα. Λόγω της εξαιρετικά βεβαρημένης κατάστασης έχει ήδη ξεκινήσει μια συζήτηση για πιθανό εθνικό lockdown ώστε να περιοριστεί η έκταση της επιδημίας. Το Βέλγιο με σχεδόν 900 θανάτους ανά εκατ. πληθυσμού από COVID-19 από την αρχή της πανδημίας, έχοντας δηλαδή την τρίτη βαρύτερη θνησιμότητα παγκοσμίως, βιώνει ακόμη μια φορά εκτεταμένη επιδημιολογική επιβάρυνση. Με στόχο την επιβράδυνση της επιδημίας έχει επιβληθεί η απαγόρευση πώλησης αλκοόλ μετά τις 20.00 και απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί” είπε ο καθηγητής αναφορικά με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Όσον αφορά στην Ελλάδα επεσήμανε: “Στην Ελλάδα η επιδημία του Covid-19 στα πλαίσια του δεύτερου κύματος τις τελευταίες ημέρες δείχνει σαφή σημεία περαιτέρω σταθερής εξάπλωσης. Ο αριθμός των διαγνώσεων παρουσιάζει αύξηση και επέμενε σταθερά πάνω από 400 και σήμερα για πρώτη φορά βλέπουμε πάνω από 600 διαγνώσεις ανά ημέρα και ο κυλιόμενος μέσος όρος των συμπολιτών μας που καταλήγουν έχει ανέλθει σε 7-8 ανά ημέρα. Το κρίσιμο σημείο του συστήματος υγείας, ο αριθμός των διασωληνωμένων, παραμένει σε σχετικά υψηλά επίπεδα, πάνω από 80” και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα γεωγραφικά και ηλικιακά στοιχεία. “Η δυναμική αύξησης που βλέπουμε εντός των τελευταίων 7 ημερών έχει σαφή ηλικιακά και γεωγραφικά στοιχεία. Η επιδημική αύξηση καθοδηγείται από την ηλικιακή ομάδα των 18-39 σε ποσοστό 60%-70% περισσότερο από το αναμενόμενο. Η ηλικιακή ομάδα αυτή φαίνεται να είναι ενισχυμένη κατά περίπου 10%-20% τις τελευταίες ημέρες στη συμμετοχή της στην επιδημία σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες. Το δεύτερο χαρακτηριστικό των τελευταίων ημερών είναι ότι υπάρχουν αρκετές εστίες μετάδοσης εκτός Αττικής οι οποίες και αφορούν αρκετά περισσότερο από το 50% των λοιμώξεων που καταγράφονται. Ενδεικτικά, το επιδημιολογικό φορτίο έχει αυξηθεί ιδιαίτερα σε περιφέρειες του σχετικά πιο βόρειου τμήματος της χώρας, όπως η Θεσσαλονίκη, η Κοζάνη, οι Σέρρες, τα Ιωάννινα και η Καστοριά. Από τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες επίσης αυξημένη συμμετοχή στην επιδημική δυναμική φαίνεται να έχει τους τελευταίους δύο μήνες η ομάδα των 40-64 με ποσοστό μέχρι και 30% μεγαλύτερο από το αναμενόμενο. Την τελευταία εβδομάδα φαίνεται να μειώνει το ποσοστό συμμετοχής της στην επιδημία υπέρ της ηλικιακής ομάδας των 18-39. Οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες εξακολουθούν να κατέχουν σχετικά χαμηλά επίπεδα με την ηλικιακή ομάδα των 1-18 να παραμένει σε ποσοστό 40%-50% χαμηλότερο από το αναμενόμενο και την ηλικιακή ομάδα των 65+ να βρίσκεται μεσοσταθμικά σε 40% χαμηλότερη συμμετοχή από την αναμενόμενη”.

Ακολούθως ο κ. Μαγιορκίνης έκανε έκκληση στα άτομα ηλικίας 18 με 40 ετών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά καθώς “με βάση την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, θα θέλαμε να απευθύνουμε ειδική έκκληση στον νεαρό πληθυσμό 18-40 να προσέχει ιδιαίτερα, να τηρεί τα μέτρα και να φορά μάσκα” καθώς φαίνεται ότι αυτή η ηλικιακή ομάδα συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή τον μεγαλύτερο αριθμό διαγνώσεων. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα όσα λέγονται και γράφονται για την ομάδα αίματος 0, τονίζοντας ότι οι άνθρωποι έχουν αυτή την ομάδα αίματος δεν είναι άτρωτοι στον κορονοϊό, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στους καπνιστές που είπε πως διατρέχουν 2 φορές υψηλότερο κίνδυνο για βαριά νόσο covid 19 και τους κάλεσε να απέχουν από τη συνήθεια του καπνίσματος αυτή την περίοδο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ