διαΝΕΟσις: Έτσι πρέπει να είναι το “Νέο ΕΣΥ” – Τι δήλωσε ο Καθηγητής Γιάννης Τούντας στον Realfm 97,8

Ολοκληρωμένη πρόταση για το “Νέο ΕΣΥ” που συνέγραψαν επτά καθηγητές πανεπιστημίου από πέντε διαφορετικά ΑΕΙ, υπό τον συντονισμό του Καθηγητή του ΕΚΠΑ Γιάννη Τούντα, δημοσίευσε η διαΝΕΟσις. Το “Νέο ΕΣΥ” που παρουσιάζει η πρόταση της διαΝΕΟσις διασφαλίζει την κλινική αποτελεσματικότητα, την οικονομική αποδοτικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη, με σύγχρονους θεσμούς οργάνωσης, διοίκησης, χρηματοδότησης. Σύμφωνα με την ομάδα των ερευνητών, “η διαδικασία της προτεινόμενης ανασυγκρότησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας μπορεί να ολοκληρωθεί σε χρονικό διάστημα τριών ετών”.

Ο Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας της διαΝΕΟσις για την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας Γιάννης Τούντας μίλησε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου και αφού ανέλυσε τους λόγους που καθιστούν αναγκαία τη δημιουργία “νέου ΕΣΥ”, περιέγραψε τη δομή του.

“H επιδημία έφερε σε προτεραιότητα της πολιτικής και του ενδιαφέροντος του κοινού τα θέματα της υγείας και τις ανησυχίες που εύλογα υπάρχουν για τις αντοχές του συστήματος υγείας. Και ανησυχίες υπάρχουν διότι όλοι ξέρουμε ότι το ΕΣΥ είναι ένα προβληματικό σύστημα που πάσχει και από υποχρηματοδότηση και από θέματα υποστελέχωσης, ανεπαρκούς διοίκησης, έλλειψης σχεδιασμού, αλλά και πέρα από αυτά το σημερινό ΕΣΥ ανταποκρίνεται στην Ελλάδα του χθες. Δεν αντιστοιχεί στην Ελλάδα του σήμερα και πολύ περισσότερο στην Ελλάδα του αύριο. Θεωρούμε ότι όχι μόνο πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης του ΕΣΥ, αλλά να το επαναθεμελιώσουμε, γι’ αυτό και μιλάμε για την ανάγκη ενός νέου ΕΣΥ” είπε ο κ. Τούντας.

Τα βασικά χαρακτηριστικά

“Πρέπει πρώτα απ’ όλα να είναι ένας δημόσιος οργανισμός και όχι ένας κρατικός οργανισμός. Σημαίνει δηλαδή ότι πρέπει να παρέχει δωρεάν και ισότιμη περίθαλψη σε όλους τους Έλληνες πολίτες, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα γιατί οι Έλληνες βάζουν πιο γερά το χέρι στην τσέπη από οποιονδήποτε άλλο Ευρωπαίο. Το 40% των δαπανών υγείας είναι ιδιωτικές πληρωμές” είπε, σημειώνοντας ότι χρειάζονται νέες μορφές διοίκησης και οργάνωσης. “Γι’ αυτό και προτείνουμε κεντρικά όργανα που πρέπει να διοικούν και να συντονίζουν το ΕΣΥ. Ταυτόχρονα προτείνουμε όμως ουσιαστική αποκέντρωση” τόνισε.

“Επίσης, πρέπει να δούμε τις ανάγκες του πληθυσμού κάθε περιφέρειας και να γίνει ένας επανασχεδιασμός σε υλικούς και ανθρώπινους πόρους ανάλογα με τις ανάγκες του πληθυσμού κάθε περιφέρειες. Για να γίνει σωστή διαχείριση των νοσοκομείων κρίνουμε ότι είναι απαραίτητο να γίνουν ΝΠΙΔ για να αποκτήσουν και δυνατότητα αυτοδιοίκησης και να μπορούν να κάνουν διαχείριση σε καθημερινή βάση. Πολύ σημαντικό, ιδίως την εποχή της πανδημίας, είναι και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και η δημόσια υγεία. Διεθνώς λένε ότι η ραχοκοκαλιά πρέπει να είναι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και όχι το νοσοκομείο. Εδώ στην Ελλάδα έχουμε το αντίθετο. Άρα πρέπει να εφαρμόσουμε τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού αλλά με επίκεντρο την οικογένεια και όχι το άτομο, να φτιάξουμε δίκτυα σε κάθε δήμο και σε κάθε διαμέρισμα του κάθε δήμου όπου να μην συμμετέχουν μόνο οι κρατικές μονάδες του ΕΣΥ, αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης και του συμβεβλημένου ιδιωτικού τομέα, ώστε με αυτούς τους τρεις πυλώνες να μπορέσουμε να καλύψουμε επαρκώς την πρωτοβάθμια υγείας του πληθυσμού. Και επιτέλους να αναπτυχθεί στη χώρα μας ο τομέας της δημόσιας υγείας, που αφορά θέματα επιδημιών, φυσικών καταστροφών, ζητήματα της εκπαίδευσης του πληθυσμού. Αν είχε γίνει όλα αυτά τα χρόνια, θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση να αντιμετωπίσουμε σήμερα την επιδημία. Κοιτάξτε με τις μάσκες τι γίνεται. Ακόμη κι αυτοί που τις φορούν, οι μισοί τις φορούν με λάθος τρόπο. Αν είχαμε μια διαδικασία αγωγής και προαγωγής της υγείας του πληθυσμού αυτά τα θέματα θα ήταν λυμένα” πρόσθεσε.

Ο κ. Τούντας υπογράμμισε την ανάγκη επαρκούς χρηματοδότησης του συστήματος υγείας. “Σήμερα υποχρηματοδοτείται. Πρέπει να αυξηθεί η δημόσια δαπάνη τουλάχιστον στο 6% του ΑΕΠ” ανέφερε, σημειώνοντας ότι μια σημαντική επιπρόσθετη συμβολή στη χρηματοδότηση του συστήματος θα ήταν η μεταφορά ιδιωτικών πόρων που σήμερα καταναλώνονται στον ιδιωτικό τομέα στον δημόσιο τομέα.

Ακούστε τι είπε

Δείτε εδώ την έκθεση

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ