Χαρδαλιάς: Μας απασχολούν τα χερσαία σύνορά μας – Δεν υπάρχει σχεδιασμός για γενικό lockdown

Μας απασχολούν τα χερσαία σύνορά μας, ωστόσο, “δεν υπάρχει κάτι που να μας τρομάζει ή να μας ανησυχεί” τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς στην πρώτη εβδομαδιαία ενημέρωση για τις εξελίξεις με την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας, ξεκαθαρίζοντας επίσης ότι δεν υπάρχει καμία λογική και κανένας σχεδιασμός για γενικό lockdown.

“Το έχουμε ξεκαθαρίσει ότι όπου χρειαστεί θα πάρουμε μέτρα και έχουμε αρκετά εργαλεία. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι δεν υπάρχει καμία λογική, δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για γενικό lockdown. Τα τοπικά lockdown είναι προφανώς μέσα στα εργαλεία που έχουμε και υπάρχει πρωτόκολλο για να φτάσουμε μέχρι εκεί. Θεωρώ ότι πολύ δύσκολα θα πάμε σε τοπικά από τη στιγμή που συνεχίσουμε να κάνουμε αυτά που κάνουμε με τον ίδιο ζήλο και τα ίδια αποτελέσματα, εφόσον συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι εμείς οι ίδιοι κρατάμε την τύχη μας στα χέρια μας”, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων. Ειδικά σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο lockdown στα νησιά, εξέφρασε την εκτίμησή του ότι “δεν νομίζω ότι θα προκύψει τέτοια ανάγκη”.

Δίνοντας συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τις αφίξεις τουριστών στη χώρα μας το διάστημα από 1η Ιουλίου έως 19 Ιουλίου, γνωστοποίησε ότι έχουν εισέλθει 918.032 άνθρωποι. Συγκεκριμένα από τα αεροδρόμια πέρασαν 620.652 άτομα, από τα λιμάνια 48.720, από τα χερσαία σύνορα 248.660. Παράλληλα, ο αριθμός ελέγχων το συγκεκριμένο διάστημα ανέρχεται σε 127.900. Συγκεκριμένα στα αεροδρόμια έγιναν 98.284 έλεγχοι, στα λιμάνια 6.119 και στα χερσαία σύνορα 23.497.

Σε έλεγχο έχει υποβληθεί το 13,9% όσων έχουν περάσει τα σύνορα. Καταγράφηκαν 295 θετικά κρούσματα, εκ των οποίων τα 53 είναι ακόμα ενεργά, τα 35 είναι μη ενεργά και οι υπόλοιποι επέστρεψαν. Οι πέντε χώρες από τις οποίες προήλθαν τα περισσότερα εισαγόμενα κρούσματα είναι η Σερβία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Αλβανία και οι ΗΠΑ.

“Δεν υπάρχει κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί. Αυτή τη στιγμή προφανώς μας απασχολούν τα χερσαία μας σύνορα, προφανώς η κατάσταση στις φίλες γείτονες χώρες δείχνει να είναι εξαιρετικά δύσκολη. Δεν είναι σύμπτωση ότι το 76% των εισερχόμενων κρουσμάτων είναι από τις τέσσερις χώρες της Βαλκανικής”, σχολίασε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων για να προσθέσει ότι “σε κάθε περίπτωση πάντως παρακολουθούμε καθημερινά τα δεδομένα και δεν υπάρχει κάτι να μας τρομάζει ή να μας ανησυχεί”.

Είπε, εξάλλου, ότι η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού είναι αναμενόμενη λόγω των επισκεπτών-τουριστών. Δίνουμε έμφαση σε δύο σημεία, υπογράμμισε: στην τήρηση των κανόνων υγιεινής και την αποφυγή των συναθροίσεων και του συγχρωτισμού ειδικά σε κλειστούς χώρους.“Στις διακοπές χαλαρώνουμε μόνο ως προς τους ρυθμούς όχι ως προς την τήρηση των μέτρων”, ήταν το μήνυμα που έστειλε.

Ερωτηθείς για το τι θα γίνει με τα πανηγύρια, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων υπενθύμισε ότι έως το τέλος Ιουλίου ισχύει η απαγόρευση των πανηγυριών και πρόσθεσε: “Προσωπικά πιστεύω πως και τον Αύγουστο δεν θα πρέπει να γίνουν πανηγύρια”. Όπως είπε, η απόφαση θα ληφθεί στο τέλος Ιουλίου για να συμπληρώσει πως μπορούμε να ζήσουμε έστω αυτό το καλοκαίρι χωρίς τα πανηγύρια, που μπορεί να μας έχουν λείψει, όμως είναι υψηλότατος ο κίνδυνος λόγω συγχρωτισμού.

Ξεκινώντας την ενημέρωση, ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως αυτή δεν θα γίνεται με την παλιά της μορφή “δηλαδή μαζί με τον κ. Τσιόδρα στο υπουργείο Υγείας αλλά εδώ στην Πολιτική Προστασία. Άλλωστε αν επιστρέφαμε στην παλιά μορφή μαζί με τον καθηγητή και καθημερινά, αυτό θα σήμαινε ότι η κατάσταση θα ήταν σε επίπεδο συναγερμού, αλλά ευτυχώς δεν είμαστε εκεί”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ